Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

Lombikokból születik meg az új birodalom! 1. rész

Német katonák és tudósok harcolnak a gyarmatokért

A csodálatos német céltudatosságnak és körültekintő szervezésnek legnagyszerűbb példái azok a gyarmatügyi intézetek, amelyek különböző németországi városokban dolgoznak. A versailles-i békeszerződés elvette a német gyarmatokat, mégpedig minden ellenszolgáltatás nélkül. De a Harmadik Birodalom bizonyosan tudta, hogy visszaszerzi majd őket és már évek óta készül rá: mit és hogyan tegyen majd a gyarmatokon, ha újra birtokába veszi azokat.

A hamburgi tudományos intézet fegyvertára mikroszkópokból és lombikokból áll: ezekben vizsgálják a gyarmati területek földjét, ásványait, növényeit és állatait - a jövő szempontjából. Más intézetekben a leendő telepeseket tanítják ki a gyarmati élet fortélyaira, hogy mire eljön az idő a kivándorlásra, már pontosan tudják, mi a teendőjük a tengerentúli exotikus világban.

A gyarmatosító politika tudvalevőleg nem új keletű. Már az ókorban nagy gyarmatosító tevékenységet látunk a föníciaiak és a görögök részéről. A középkorban az olasz városok mellett a német Hansa alapított több gyarmatot. De igazán nagy jelentőségre csak a 16. századtól kezdve tett szert az európai gyarmatpolitika, amikor elsősorban Amerika, Ázsia és Ausztrália lettek a gyarmatosítás célpontjai.

Az újkori gyarmatosítás vezérei a portugálok és a spanyolok voltak. Később a hollandok, a franciák és az angolok nyomultak előtérbe. Németország csak a mult század utolsó negyedében lépett a gyarmatosító államok sorába. A közel hárommillió négyzetméter területű német gyarmatbirtok majdnem ötszörösét tette az európai anyaország területének. Sok vér folyt el, mire megszerezték és több mint százmillió márkát fektettek bele ezekbe a tengerentúli birtokokba, hogy ott civilizációt és kultúrát teremtsenek.

A légy majdnem kipusztít egy birodalmat


A német gyarmatbirtokok legnagyobb része Afrikában volt. Egymás után szerezte meg a Németbirodalom Kamerunt, Német-Délnyugat-Afrikát, Német-Délkelet-Afrikát és Togót. A hamburgi Woermann- meg a Jantzen-és Thormählen-kereskedőcégek vásárolták az első területeket a kameruni partvidék bennszülötteinek, a duala-törzsnek főnökeitől 1868-ban. Ők vetették meg tehát alapját - békés vásárlással - a később nagyra nőtt, egészen a Csád tóig terjeszkedő német Kamerunnak.

A Szahara szélén levő Csád tótól az Atlanti óceánig, pontosan a Guineai öbölig nyúlik le Kamerun. A parti lapály egyik szélén, majdnem a tenger vizéből emelkedik ki a vulkáni eredetű, hatalmas Kamerun hegység, amelynek két legmagasabb csúcsa a négyezer méteres magasságot is meghaladja. A festőien szép tűzhányó huszonnyolc krátere még nem is olyan régen bazaltlávát ontott. Derekáig káprázatos tropikus őserdő borítja a roppant hegytömeget; a pálmák, akácok és tamariszkuszok birodalmán felül pedig füves legelő zöldel. A hegy vulkáni máladékába nagyszerű kakaóültetvényeket telepítettek a szorgalmas németek.

Kamerun egyik értéke a vízgazdagsága. Számtalan folyó szeli keresztül, a tenger felé sietve. Néhánya olyan széles, hogy tengeri hajókkal is hajózható. Hatalmas krokodílusok és vízilovak tanyáznak a folyókban, a felföld füves pusztáin - a szavanna-steppéken - pedig bivalyok és antilopnyájak legelnek. A partokon mangrovefák magasodnak, a dombos vidéken túl az olajpálmák egész rengetege lombosodik. A farmerek leginkább kókuszpálmát, banánt, jamszgyökeret, kukoricát, földi mogyorót és kakaót termesztenek, de némely vidéken jól terem a cukornád és a dohány is. Az állattenyésztés nagy gátlója a veszedelmes csecselégy, amely egész csordákat kipusztíthat. A kecske él meg a háziállatok közül legjobban, mint szívós fajta.

A kameruni föld legnagyobb kincse a kaucsukerdő és az arany. Amióta felfedezték, hogy a folyók vizéből könnyűszerrel lehet aranyat mosni, tömegesen tódultak oda az új telepesek és a szerencsekergetők. Utóbb kiderült, hogy még folyó sem kell az aranyleléshez: egyszerűen leásnak két-három méter mélységbe, a gödör mélyéről kiásott földet vízben átmossák és az aranymosószita szálaira rárakódnak az aranyszemcsék. Szerencsés kalandorok hónapok alatt vagyont gyüjtöttek ilyen módon, de szépen megtollasodtak a kameruni állandó telepesek is az aranymosás révén.

Kamerun benszülöttei - a bantu törzshöz tartozó duala-nép, aztán a harcias bakvirik, a békés batomok és mabumok, az abok és vurik - meglehetősen nehezen civilizálhatók. Sötétbarna bőrüket sehogy sem akarják ruhával fedni, viszont arcukat és mellüket tetoválják, szempilláik szőrét pedig kitépik, ami furcsa, ijesztő kifejezett ad nekik. Meglehetős nehezen nyugodtak bele a gyarmatosításba, majdnem tizenöt éven keresztül folytonos támadásokkal nyugtalanították a német telepeseket.

( folyt. köv. )

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az erdélyi magyarság és a román ,,statisztika” Az erdélyi magyarság és a román ,,statisztika”
Rendkivüli érdekes és aktuális tanulmány jelent meg dr. Kovács Alajos...
Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről
A Hétfői Hírlap munkatársa felkereste gazdasági ügyeink egyik...
Gépesített pénzbeszedő és takarékpénztár Gépesített pénzbeszedő és takarékpénztár
A csodálatos gépek születésének mesekorszakában élünk. Olyan...
Havazás közben rekordot javított Zabala Havazás közben rekordot javított Zabala
Juan Zabala argentínai olimpiai bajnok, aki hónapok óta...
A nemzetiségek kongresszusa A nemzetiségek kongresszusa
A magyarországi nemzetiségek, az oláhok, szerbek, tótok, rutének és...
A kalauznők A kalauznők
Bizony, bizony, sohasem lehetett látni annyi pityergő asszonyt...
Ausztria gazdasági helyzete Ausztria gazdasági helyzete
Az osztrák gazdaság Schuschnigg kancellársága alatt a gazdasági...
Vérrel készült kenyér
R. Kobert a dorpati egyetem világhirü farmakologusának fenti czímen...
Képek a tolvajvilágból Képek a tolvajvilágból
Vannak néha családok, kikre sulyos átok nehezedik. Legujabb példa rá...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98