Dtum
Login with Facebookk
1941 | Május

A Nemzetközi Vásár átütő sikere

„Százszázalékos siker az egész fronton” – mégpedig a Budapesti Nemzetközi Vásár valamennyi frontján!
Tisztelettel jelentjük, hogy a vásár nagyobb területen gyönyörködteti a publikumot, mint a mult évben és ha lehet, változatosabb, nagyvonalúbb, szélesebb tagozású, mint 1940-ben volt. Ami pedig a legfontosabb: soha még vásár oly aktuális, tanulságos, hasznos, a tömegeket annyira felvilágosító és nevelő hatású nem volt, mint az idei. Ezért volt igaza Szendy Károly polgármesternek, a vásár elnökének, amikor a vásár előzetes sajtóbemutatóján hangoztatta, hogy a Budapesti Nemzetközi Vásár vezetése jó kezekben van.

– A munka csak akkor értékes – mondotta Szendy polgármester –, ha kedvvel végzik.
Ezen a vásáron mindenki kedvvel dolgozik. De most, amikor az 1941-es esztendő imponálóan szép és gazdag vására kibontakozik a maga teljes nagyságában, őszinte köszönetet kell mondani a kereskedelmi kormányzat képviselőinek, – fordult dr. Dobrovics Károly miniszteri osztálytanácsos és dr. Hidvéghy Ernő miniszteri titkár felé –, akik támogatásukkal, szaktudásukkal, rendkívüli megértésükkel és jóindulatukkal sokat tettek a vásár sikeréért és akik ezért kiérdemelték valamennyiünk köszönetét és háláját.

Egy vásárpolitikai kérdést is szóvá tett Szendy polgármester.

– Gyakori téma – mondta – az állandó Budapesti Nemzetközi Vásár kérdése. Kétségkívül szép lenne, ha egy nagy központi épületben, esetleg épületcsoportban nyilhatnék meg évről-évre a vásár. Csakhogy a vásárvárosnak az évről-évre való felépítése minden évben új látványosságot jelent, új munkaalkalmakat tervezőknek, építészeknek, szellemi és fizikai munkásoknak, érvényesülési lehetőséget új gondolatok számára. Ilyen módon tehát nem kövesedik meg a vásár külső formája. Hozzá kell tennem ehhez, hogy rideg pénzügyi szempontból is ez a megoldási forma az előnyösebb. Az évről-évre való felépítés lehetővé teszi az élet valódi ütemének az átvételét és bemutatását, s ezekben a keretekben olyan kitűnő szakember, mint Hallóssy István barátom, a vásár igazgatója mindig a legjobbat, a legváltozatosabbat nyujtja…

*

A Vásár külső képe lenyügözően szép.

Az új német uralkodó stílusban épült pavillon Renner berlini építőművésznek a tervezése. A két olasz pavillon a mai fasiszta stílust tükrözi vissza. A Szovjet Unió hatalmas pavillonja robusztus tömegével és jól áttekinthető belsőségével váltott ki nagy érdeklődést. Svájc derűs egyszerűsége érvényesül pavillonjánál. Az erdélyi csoport külső és belső megjelenése méltó Erdélyhez. A százéves magyar ipar tere a régi szép magyar világ derűjét és fényeit idézte fel. A látnivalók gazdag tömegének felsorolására pedig szűk lenne a mi szerény terjedelmünk…


A Budafoki Zománcedény-, Fémáru- és Elektromosgyár Rt.,

mind architektikai, mind a bemutatott cikkek gazdagsága szempontjából egyaránt feltünő kiállítással szerepel az Árumintavásáron. A vállalat két gyára által készített cikkek szemléltető módon, külön vannak csoportosítva.

A zománcedénygyár újdonságai közül első helyen feltűnnek az úgynevezett papír-zománcáruk:
tartályok, dobozok és egyéb cikkek, amelyek alapanyaga papír és azt hideg úton rávitt zománc védi a külső behatások ellen éspedig olyan eredményesen, hogy olajok, zsírok, gyógy- és tápszerek, élelmezési cikkek tárolására egyformán alkalmasak. Ennek a cikkcsoportnak a jelentősége nem korlátozódik a takarékos fémgazdálkodás idejére, mert mechanikai és kémiai behatásokra a fémből készültekkel szemben is előnyösebbek.

A racionális gazdálkodás gondolata jegyében készültek
az úgynevezett hőnyelő főzőedények is, amelyek a meleggel – jelesül a villamos árammal gerjesztettel – való takarékosság gondolatát szolgálják. A hazai fűtőszesz felhasználásának célszerű módját teszi lehetővé a gyár által ugyancsak bemutatott „Gyorsláng” szeszgázfőző.

Az elektromosgyári oldalon
– a jól ismert villamos háztartási készülékek, szerelési anyagok, erősáramú készülékek, árammérő stb., mellett – a legérdekesebb egy szemléltető módon kiállított elektromágneses rezgőrendszerű búvárszivattyú, amely egészséges, mély fúrtkutakból való olcsó, üzembiztos vízszállítást tesz lehetővé. Izléses formában kerül bemutatásra az új, szabadalmaztatott Mandarin teafőző, amely az üveg célszerű alkalmazásával egyrészt a fémet teszi majdnem teljesen feleslegessé, másrészt tetszetős kivitelével minden szépen terített asztal dísze lehet. Mint érdekesség, megemlítendők még a BESzKRT részére készített újrendszerű kisszakasz-perselyek is.

Az újszerűségével, ötletességével, stílusával egyaránt kimagasló kiállítás
a magyar ipar – nevesen a Budafoki Zománcedény- Fémáru- és Elektromosgyár Rt., – életrevalóságának bizonyítéka, amelyre különösen a mai nehéz gyártási időkben joggal büszke lehet a vállalat vezetősége.


A MÁV impozáns pavillonja

A M. Kir. Államvasutak igen ötletesen összeállított, rendkívül tanulságos anyaggal
mutatták be a nagyközönségnek hatalmas munkateljesítményeiket. Képben, grafikonban, domborműben bontakozott ki a nézők előtt a hazatért országrészek vasútjainak képe, a MÁV-ra háruló rendkívüli feladatok sorozata és különösen részletesen tárta fel a MÁV a Székelyfölddel kapcsolatos közlekedési helyzetet. A Kormányzó Úr megjelenésével tüntette ki a MÁV Nemzetközi Vásári kiállítását és legmagasabb elismerésének adott kifejezést a látottak fölött.


A Tudor Akkumulátorgyár kiállítása


Izléses, szép csoportosításban szerepelnek
a Tudor Akkumulátorgyár Részvénytársaság gyártmányai a nagy iparcsarnok főhelyén levő kiállítási helyiségben. A gyár a népszerű, bevált produktumok egész sorával jelent meg a Vásáron és külön is meg kell említeni, hogy a fennálló nehézségek ellenére jottányit sem vesztettek a gyártmányok minőségi vezető pozíciójukból. A Tudor-kiállítás bőséges, gazdag és sokoldalú szereplése újabb bizonyítéka annak, hogy a gyár a magyar piac követelményeinek ma is száz százalékban meg tud felelni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Greta Garbo kalapjai Greta Garbo kalapjai
Nincsen uj a nap alatt – állapították meg a pesti hölgyek a...
A Jókai-szoba Párisban A Jókai-szoba Párisban
A világkiállítás magyar csoportjainak egyik kiválóan érdekes része a...
A newyorki hatnapos verseny A newyorki hatnapos verseny
A harmincegyedik newyorki hatnapos verseny befejezést nyert. A...
Mussolini fiai pozdorjává zúzták a gyatra magyar csapatot Mussolini fiai pozdorjává zúzták a gyatra magyar csapatot
Olaszország – Magyarország 5:0 (1:0) A mérkőzésen megjelent...
Osztrák-magyar 5:4 Osztrák-magyar 5:4
A mult vasárnap Bécsben mérkőztek a magyar és az osztrák szövetség...
Bánffy volt miniszterelnök párbaja Bánffy volt miniszterelnök párbaja
Báró Bánffy volt miniszterelnök Gajári Ödön és Dániel Gábor utján...
London gyászolja a vidám Manuelt, akit hirtelen föllépő gégevizenyő ölt meg London gyászolja a vidám Manuelt, akit hirtelen föllépő gégevizenyő...
A vidám Manuel az angol királyi család közeli bizalmasa, a walesi...
Brüsszel, mint tengeri kikötő Brüsszel, mint tengeri kikötő
Brügge, a szárazföld belsejében fekvő város után most Brüsszelt...
Angol lapok a jóvátételi bizottság határozatáról Angol lapok a jóvátételi bizottság határozatáról
Az angol sajtó még mindig nagy rokonszenvvel és sajnálkozással...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98