Dtum
Login with Facebookk
1941 | Február

Rekord-meglepetések az idei Nemzetközi Vásáron

Március 3-án kivonul a Budapesti Nemzetközi Vásár kiállítói és műszaki osztálya a Városligetbe és megkezdi a Vásár felépítését.
Sokan érdeklődnek, hogy mi lesz a vásár idei szenzációja. Megszokták, hogy minden évben produkál a vásár valami újat, különlegeset. Az idei vásár gazdag lesz meglepetésekben: nem egy „slágere” lesz, hanem páratlanul érdekes újszerű látnivalók gazdag sorozatával lepik meg a közönséget.

Mindenekelőtt valóban nemzetközi lesz az idei Vásár.
Az államok egész sora jelentette be részvételét, köztük Németország, Olaszország, Oroszország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Jugoszlávia, Törökország. Most érkezett meg Spanyolország jelentkezése és remélhető, hogy Bulgária is megjelenik. Ennyi állam még nem vett részt a BNV-n.

Az egyik legmegragadóbb látványosság a 100 éves magyar ipar és kereskedelem bemutatója lesz.

20 olyan nagyvállalat állít ki a vásáron, amelyeket 100 évvel ezelőtt alapítottak, bizonyságul annak, hogy a magyar ipar fundamentuma nem az autarchikus intézkedésekben gyökeredzik, nem a trianoni Magyarországhoz fűződik, hanem 100 kemény esztendő betonjába építve dokumentálja Széchenyi korszakának nagyszerű kezdeményezéseit. Az elkövetkező 10 évben tulajdonképpen a jubileumok egész sorát kellene megülni, annyi nagy magyar intézmény, vállalat, cég indult el az alkotás, a termelés útján 1840 és 1848 között.

Az úgynevezett „csodák” sem hiányoznak az idei vásárról.

Az egyik nagy magyar iparvállalat 40 méter magas csőházat épít. Egyik közismert rádiógyárunk kiállít egy zongoranagyságú rádiót: ha valamelyik gombot lenyomják, egy-egy hangszert ki lehet kapcsolni a zenekar játékából. „Mindössze” 2500 pengőbe kerül. A takarékos építkezés iskoláját a Közmunkatanács és az anyaggazdálkodási intézmények dokumentálják a vásáron.

A 100 éves cégek sorában szerepel öt nagy könyvkiadó cégünk is.

Ezek felépítik Széchenyi István gróf könyvtárát, a nagy magyar államférfi születésének 150 éves fordulójára való emlékezésképen és ennek keretében mutatják be a könyvpiac gazdag termését, közte a nivós Széchenyi-irodalmat.

Nagyon érdekes lesz az Államvasutak kiállítása.

Az 1846-ban alapított magyar vasút idestova 100 éves lesz, és most felépítik az indóházat, amely annakidején a Nyugati-pályaudvar helyén állott. A MÁV-csarnok másik oldala a remek és eredeti „Erdélyi” kiállításba torkollik.

A BNV a történelmi, kincses Erdélyt mutatja be.

Az erdélyi fejedelmek trónját látja majd a közönség, Bethlen Gábor feleségének, Brandenburgi Katalinnak menyasszonyi ruháját: a történelmi Erdély aranykora elevenedik meg a vásáron, régi szőnyegek, kolozsvári ötvösmunkák, művészi dísztárgyak gazdag gyüjteményében.

A Vásárral együtt, közvetlen közelségében tárul a közönség elé
a külön hadi és motorizációs kiállítás, amely a közlekedés múzeumot is magában foglalja, számtalan érdekes látnivalóval. Az élelmiszeripar – ha csupán 10 napra is – a tejjel-mézzel folyó, békebeli Magyarországot, a nagy magyar Kánaánt varázsolja a látogatók elé…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98