Dtum
Login with Facebookk
1941 | Március

A szegedi turulisták élesen visszautasítják az illetéktelen budapesti támadásokat

Szeged, március 23.

Szegeden nagy feltűnést és megdöbbenést keltett az a támadás, amely az imrédysta hetilap legutóbbi számában jelent meg és amely élesen szembefordult a Nobel - díjas Szent - Györgyi Albert szegedi rektor által megindított diákegység mozgalommal. A támadás idején Szent- Györgyi Pécsett tartott előadást a diákegység- mozgalomról és a szegedi diákok visszatérését akarták felhasználni arra, hogy szimpátiatüntetéssel válaszoljanak a meglepő és igaztalan támadásra. A szimpátiatüntetéstől csak Szent- Györgyi egyenes kívánságára tekintettek el.

Ilyen előzmények után jelent meg vasárnap a Turul egyik szegedi szervezte részéről határozott hangu válasz az imrédysta hetilap támadására. A válasz többek között a következőket mondja:

A Nemzetőr című lap utolsó számában minden tárgyilagosságot nélkülöző cikk jelent meg Szent- Györgyi professzor által létrehozott szegedi diákegység ellen. Nem foglalkoznánk vele, ha nem látszana ki belőle, hogy a szegedi egyetem ifjuságot mindenáron el akarják riasztani az egységes szervezettől. Főként a Turul ifjuságát akarja meggátolni abban, hogy a mozgalomhoz csatlakozzék. Ez pedig már megtörtént – folytatja a nyilatkozatot. – Hiába akarja tehát a Nemzetőr Szent- Györgyi és a diákegység ellen uszítani a szegedi egyetem turulista hallgatóit, vállalkozása hiábavaló, mert az egyetemi hallgatók belátták, hogy szükség van egységes diákszervezetre, ezt pedig nem Budapestről, hanem egyetemenként kell megszervezni. Nyilvánvaló – folytatja a nyilatkozat - hogy az ilyen hadonászás érdeke esetleg olyan uraknak, akik most többé nem szólhatnak bele az egyetemi ifjuság dolgaiba, mert a Horthy- egyetem ifjusága magának tartja fenn a jogot, hogy ügyeit elintézze és nem tűri, hogy kívülről beleszóljanak.

Miért baj az – végzi a nyilatkozat -, hogy az egyetemi ifjuság sörcsarnokok helyett az egyetem klubhelyiségében töltheti estéit és társasjátékokkal, zenehallgatással, olvasással, beszélgetéssel foglalkozhat?


A nyilatkozatot mint a Rákóczi Bajtársi Egyesület képviselője, ifju Kristó Nagy István írta alá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98