Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Az intellektuális ifjúság helyzetképe

Hozzászólás Csanádi Rudolf cikkéhez

Csanádi Rudolf figyelmet érdemlő cikkének van egy nagy hibája: amit mond, az majdnem kizárólag a főiskolás ifjúságra vonatkozik. Igaz, hogy helyzetéből kifolyólag ennek a rétegnek jutott a hangadó szerepe az ifjúság különféle megmozdulásaiban. De a magyar ifjúság Csanádi cikke után egységes, kompakt tömegnek látszik, ez pedig távolról sem áll.

A cikk maga inkább dokumentum, mint ideológiai vonal rajza. Illusztrációja annak a zűrzavarnak, amelyben a mai ifjúság tapogatódzik. Az a "belső forradalom", amit ő említ, inkább csak forrongás; az ifjúság útat keres, mert mai helyzetének tarthatatlanságát erősen a saját bőrén érzi. Ez a keresés bizony gyakran útvesztőbe téved.

Mi a fiatalság helyzete a mai Magyarországon? Először is: nincs külön ifjúság-probléma. Amit ennek neveznek, az elhelyezkedési kérdés; ez pedig ma az idősebb korosztályokat is egyaránt sújtja. Az ifjúság kérdése azonos a polgári osztály egészének kérdéseivel. Mai iránykeresése és forrongásai pedig velejárói a polgári osztály folyton és rohamosan romló helyzetének.

 

Ez pedig a válság egyenes következménye. A főiskolás ifjúság nagyobbik fele köztisztviselők gyermeke, azon túl pedig főleg értelmi foglalkozásúak szülötte. És ez a réteg az, amely lassan, de vitathatatlanul morzsolódik a gazdasági válság és ennek folyamán kiélesült osztályharc kerekei között.

Az elmúlt évtizedben viszonylag kedvező volt a főiskolások helyzete; ez a relatív jólét az ifjúság látszólagos mozdulatlanságában mutatkozott. De a válság kikényszerítette az ő megmozdulásukat is. Szükségét érzik valamilyen orientálódásnak: csak még nem tudják, merre menjenek. Új útnak látszik ma a falu-orientáció.

 

Az ilyen irányú mozgalmak kezdeményezője a szlovenszkói Sarlós-mozgalom; ennek példájára (de egyéb külföldi mozgalmak tapasztalatait is fölhasználva) működik az erdélyi kisebbség Falutanulmányok c. szervezete, nálunk a szegedi fiatalság agrár-settlement mozgalma. Hasonló célokkal indult meg a Bartha Miklós Társaság is; ennek működése azonban kevés eredménnyel járt. Ma már a Turul-Szövetség is fejt ki ilyen irányú munkát, azonkívül több ifjúsági csoport működik hasonló célkitűzésekkel.


Ennek a falu-érdeklődésnek (a magyarországi mozgalmakról van szó) főjellemvonása az, hogy csak érdeklődés. Nem abból indul ki, hogy az ifjúságnak a parasztsággal közös gazdasági érdekei lehetnek (ez adhatna egyedül alapot egy - bizonyos mértékig - közös ideológiának). A falutanulmányozó ifjúság leszáll a néphez: kutatásaik folklorisztikus, népművészeti színezetűek. Mindig adott ideológiával mennek a falu felé, ahelyett, hogy megpróbálnák ideológiájukat vele közös alapon fölépíteni. De ez a meglévő sem megszilárdult, tárgyi alapú felfogás: hiszen az ifjúság saját társadalmi helyzetével sincs tisztában.

 

Ez Csanádi cikkéből is világosan látható: ők "exisztenciális gondolkodás helyett szent ideálok rabjai" és "az új ideológia... függetlenítette magát minden diákpolitikai rekvizitumtól". Pedig egy új ideológia alapja egyesegyedül az illető réteg vagy osztály társadalmi, gazdasági helyzetének fölismerése lehet; ez pedig egyenesen megköveteli az "exisztenciális gondolkodást". Az ehhez hasonló többé-kevésbé tág és homályos fölfogások mindig polgári osztályszempont folyományai; így a falu felé orientálódás csak érdeklődést, ismeretkörtágítást jelenthet (ez nem zárja ki értékes eredményeiket) - de egységet soha.

A parasztság ma, Magyarországon, minden szempontból, szervezetlen réteg: így egységes kultúrális megnyilatkozás sincsen. Vannak kultúr-jelenségei, de ezek nem tudnak elég alapot nyújtani egy paraszt-kultúra, faluideológia számára. Azon az úton, amelyen ma az érdeklődő fiatalság halad, sok kilátása nyílik a gyüjtésnek - de parasztsággal való egybeforrásról nem lehet szó. Csak mellé juthatnak a parasztságnak, vele eggyé nem lehetnek. Ennek a lehetősége csak akkor áll fönn, ha társadalmi alapon próbálnak a parasztosztállyal közös érdekplatformot teremteni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rákóczi-emlékek Rákóczi-emlékek
Épen 170 esztendeje, hogy Rákóczi Ferencz 1735 nagypéntekén visszaadá...
Üdvözlégy Szabadság Üdvözlégy Szabadság
Az erdélyi lírának, úgy látszik, nemes hagyománya marad, hogy a...
Mit kell tennünk készültség riadó támadás esetében? Mit kell tennünk készültség riadó támadás esetében?
Tulajdonképpen a régi közmondással kezdhetjük: „Jobb félni,...
Recamier asszony barátai Recamier asszony barátai
Kevés asszonyról irtak annyi könyvet. Mint a napoleoni korszak...
MTK – UTE 1:1 MTK – UTE 1:1
Nagy meglepetés. Az MTK tartalékos csapata sehogy sem tudott...
Róth Jani segélykiáltása a belgrádi börtönből egy pesti barátjához! Róth Jani segélykiáltása a belgrádi börtönből egy pesti...
Hat héttel ezelőtt egy fiatalember érkezett Belgrádba a...
Egy uj gyorsvasut Egy uj gyorsvasut
Nemrégiben irtunk az egysinü vasutról, amely az archimedesi pörgettyü...
Az amerikai magyar nyelv Az amerikai magyar nyelv
Amikor Julian barát hétszáz esztendővel ezelőtt Ázsiában járt,...
A politika eseményei A politika eseményei
A képviselőház érdekességekben gazdag külpolitikai vitája a mult...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98