Dtum
Login with Facebookk
1941 | November

Páncélosok előre!

Háborúban az ellenség megsemmisítésére tör a haderő, mert csak ez adja meg a végső döntést, amelyért harcolnak. Ennek a megsemmisítésnek egyedüli biztos eszköze a támadás. Csak szükség esetén védünk, de akkor is azzal a határozott céllal, hogy később vagy másutt támadjunk.

Támadásunk iránya mindig az ellenség háta mögé irányul, hogy bekerítsük: semerre se tudjon az acélszalagból kimenekülni! De az ellenség észreveszi ezt, ha lassan végezzük; ezért az ellenség meglepésére kell törekednünk. Tehát gyorscsapatok kellenek! Ma a lovasság gyorsaságban már elmarad a motorizált csapatoktól és nincs olyan tűzereje sem, mint a páncélosoknak. A korszerű gyorscsapat: a páncélosok.

Ennél a fegyvernemnél erős páncél alatt viszik az ellenségig a csapatokat – nem várnak a gyalogságra, amely lassú mozgásával gátolná a lendületes előremozgást - hanem önállóan törnek előre. Az elfoglalt terület biztos megtartására páncélozott gépkocsin szállítják előre a gyalogságot. A tüzérség sem lovas többé, hanem gépvontatású. Az utánszállítást is gépkocsi végzi, vagy repülőgép. Ez a győzelmes páncélos fegyvernem valóban el tud most már minden önálló feladatol végezni és ahol fellépnek, ők alkotják a legjelentősebb fegyvernemet.

A korszerű páncélos csapat támadása

Tömegesen alkalmazzák őket: ez adja a támadás erejét, természetesen megfelelő terepen, mert mocsárban nem lehet a több tonna súlyú harckocsikkal sem támadni! Meglepetésszerűen lépnek fel ott, ahol az ellenség nem várja őket, vagy akkor, amikor nem várják! Hogy zajlik te a korszerű páncélos csapat támadása? Erre mindenki kíváncsi, hisz a napjainkban folyó háború a páncélos roham mindent elsöprő sikerét igazolja!

A támadás előtt repülőgépekkel derítik fel a várható előretörés területét. A földön is iparkodnak az ügyes járőrök az ellenség közé belopózni, hogy megállapítsák gyenge részeit: hol van a tüzérség, hol vannak akadályok? Ha ez már meg van: motorkerékpáros lövészek rohanják meg az ellenség első vonalait és átjárókat keresnek a többiek számára!

Ezalatt a páncélosok támadásra készülnek, amely legtöbbször a hajnali szürkületben vagy alkonyatkor folyik le. Több lépcsőben csoportosulnak. Legelől a nehéz harckocsik, amelyek megállás nélkül törnek bele az ellenség mélyébe és iparkodnak valami fontos közlekedési csomópontot, magaslatot birtokukba venni. Utjukban szétszórják az ellenséges tartalékokat és a magukkal vitt páncéltörő fegyverekkel szétlövik az ellenséges páncéljáróműveket. Az első lépcsőt követő páncélos csoportok már közepes harckocsikból állnak és ezek az előnyomulás területét minden ellenséges ellenállástól végleg megtisztítják. Helyüket később majd páncélozott gépkocsikon előreszállított gyalogság veszi át. Feladatuk az utánpótlási vonal biztosítása.

Amíg a páncélos zöm ilyképpen csoportosul, a gépkocsizó lövészek elől már megindítják a harcot. Géppuskáik, nehézgéppuskáik, páncéltörő fegyvereik, az összevont tüzérség teljes erővel lövi az ellenséget. Ha az ellenség felé fúj a szél: a páncélos utászok elködösítik a terepet, a légvédelmi tüzérség tüzel minden ellenséges repülőgépre. Felrobbantják a szükséges akadálymezőt, szakadatlanul szólnak a fegyverek! Feltűnnek a zuhanóbombázók, pillanatok alatt lecsapnak, bombáznak és már el is tűntek.

Most indul a zöm - előbbiekben vázolt csoportosításban és feladatokkal - a páncélos rohamra! Legázolnak minden ellenállást. A tüzérség már a hátrább fekvő ellenséges állásokat lövi! Hatalmas gyorsasággal hömpölyögnek elő a páncéljárművek és már a menekülő ellenség üldözésébe fognak a hátsóbb lépcsőben lévő páncélosok. Messze előre sietnek és bekerítik az ellenséget! Ilyenkor már földet értek az ellenség mögött az ejtőernyősök és most rohan minden páncélos, hogy velük az összeköttetést megteremtse. A harapófogó bezárult: győztek a páncélosok!...

Láthatjuk, hogy a páncélosok harcukat nem egyedül vívják meg, más fegyvernemek is segítik őket a végső, megsemmisítő győzelemben. A repülők felderítenek és bombáznak, a gépkocsizó gyalogság sebesen követi őket és kiaknázza kezdeti sikereiket. Motorkerékpáros lövészek a felderítésben és összeköttetésben segítenek, a harckocsivadászok a páncélelhárítást végzik, a tüzérség hernyótalpas vontatók segítségével követi őket és támogatja harcukat, a páncélos utászok robbantják az akadályokat és más műszaki feladatokat végeznek. Az összeköttetést rádióval tartják harc közben, a forgalmat motorkerékpárosok szabályozzák, az utánszállítást gépkocsizó csapatok végzik ... Mindmegannyi apró, de nélkülözhetetlen része a sikernek!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98