Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

A háborús sebesüllek új életmentője: a villamos kutatógép

Orvosok varázsvesszője

Elfogult megállapítás azzal vádolni a tudományt, hogy vívmányaival borzalmasabbá, pusztítóbbá tette a háborút. Igaz: a korszerű lőfegyverek minden fajtája, a gránát, a bomba, a torpedó, az akna, a mérgesgáz, a lángszóró, a harcikocsi, a hadihajó, a búvárnaszád, a repülőgép, az ejtőernyő, mind tudományok kutatások szülöttei. De a másik oldalon viszont ott sorakoznak a korszerű védekező fegyverek is, a légvédelem és a légoltalom eszközei és nem utolsó sorban azok az új orvostudományi felfedezések és találmányok, amelyeknek az a célja, hogy enyhítsék a háború áldozatainak szenvedését.

A gépi háború kétségtelenül tömegpusztításra rendezkedett be: ha azonban a sebesültek és halottak számát összevetjük a korszerű hadviselés arányaival, kitűnik, hogy az áldozatok ma viszonylag mégis ritkábbak, mint a régi idők háborúiban. Éspedig éppen azért, mert az orvostudomány mostani fejlettsége mellett könyebben és gyorsabban állíthatjuk talpra a sebesülteket és akadályozhatjuk meg, hogy sebesüléseikbe belepusztuljanak. S ha a közeljövőben még több sebesült katona nyeri majd vissza életét és testi épségét, azt nem utolsó sorban egy új orvosi találmánynak, a villany-kutatógépnek köszönheti.

.... Hogy mi a villanykutatógép? Készülék, amely megmutatja az orvosnak, hol rejtőzik a testben a belefúródott lövedék, gránátszilánk, bombarepesz vagy akármilyen más fémdarab, amelyet valamilyen robbanás vágott a sebesülthöz. Az ilyen lappangó szilánkok felettébb veszedelmesek akkor is, ha nem is ölik meg azonnal a beteget. Állandóan izgatják azt a helyet, ahová befészkelődtek; mint idegen, oda nem való testek, jelenlétükkel zavarják a szervezet életműködését, ami előbb-utóbb végzetes következményekkel jár. De gyakran előfordul az is, hogy a sebesült túléli ugyan a találatot, de csak a belefúródott lövedék vagy repeszdarab azonnali eltávolítása mentheti meg. Minden esetben tehát arról van szó, hogy a fémet lehetőleg gyorsan meg kell találni (a seb erre nem elég útmutató!), helyét pontosan körülírni s annak alapján azután műtéti úton hozzáférkőzni és kiemelni a betegből.

Erre azt mondhatná valaki: de hiszen van rá pompás eszközünk, a röntgensugár! Csak át kell vele a beteget világítani és nyomban meglátjuk a lemezen vagy fényképen, hol rejtőzik a baj. Igen ám, de a röntgenberendezés bonyolult és körülményes. A háború forgatagában nem lehet mindenüvé elszállítani és működésbe hozni. A tábori kórházak ugyan rendszeresen használják, mégis hiányát érezték egy olyan kutatókészüléknek, amely gyorsabban, kényelmesebben „tapogatja” ki a golyó helyét és amellett könnyebben kezelhető. Pätzold dr német fizikus villanykutatógépe viszont, amelyet a tudós Kraus, Comburg és Küntscher német tanárok tízesztendős kutatásai és számításai alapján dolgozott ki, éppen ezt a hiányt pótolja.

Az avatatlan első pillantásra azt hinné, hogy egy csinos hálózati Európavevő-rádiókészüléket lát maga előtt. Mert ugyan mi egyéb lehetne ez a tejfehér doboz, a maga hangolótárcsáival és áramvezetékeivel? Még a hangszórónyílás is ott van a közepében. Most azonban Pätzold dr egy kattintással bekapcsolja az áramot és a hangszóró egyenletes, búgó hangon megszólal. Aztán megfogja a készülékhez csatlakozó egyik kábel végét, amelyről ugyanolyan fehér műanyagból való fogantyú lóg, mint amilyenből a „rádió” doboza készült.

- Ez a villanykutatógép tapintószerve - magyarázza. - Tekercs van benne, amely erős mágneses teret létesít maga körül. Amíg nem kerül fém ebbe a térbe, addig a hangszóró hangja is változatlan marad. De nyomban megváltozik, mihelyt valami fémdarab megzavarja a mágneses erővonalak eloszlását...
Egy jókora mosdószivacsot emelt fel az asztalról.

- Jelképezze ez a műtét alatt álló belén testét - folyik tovább a magyarázat. - A szivacs üregeiben egy csipet vasreszeléket helyeztem el. A villanykutatógép azonnal megtalálja... Már fogja is a fehér fogantyút és is belenyomja a szivacs rugalmas anyagába. A hangszóró még mindig régi hangján búg: uuuuuuuuuu ... de egyszerre csak hirtelen felszalad a hanglétrán: uuuuuuiiiiii...

Felénk fordítja a szivacsot és odanézünk. Valóban: a fehér fogantyúhegy mellett alig látható szemernyi vaspor csillámlik. - A legapróbb vastörmelék jelenlétét is azonnal elárulja a készülék a hang megváltoztatásával - mondja a tudós. - De, azt hiszem, rövidesen komoly próbát is tehetünk vele. Éppen most készítünk elő műtétre egy súlyos sebesültet. A sebész a villanykutatógéppel keresi meg majd benne a golyót.

Valóban, a műtőteremben, a műtétre váró beteg asztala mellett, egy kis állványon ott áll egy másik hasonló szekrényke. Az orvosok és segédeik már bemosakodtak s a beteg is ott hever mély álomba merülten a kábítószertől, amivel a műtősnő elaltatta. A fehérköpenyes sebész kezébe veszi az elefántcsontfehér fogantyút és lassan végig húzza a beteg testrész felett. A hangszóró hangja hirtelen megváltozik. Ime: a modern orvos varázsvesszője ilyen nagyszerűn működik.

- Itt a baj bólint lassan és vigyázva körbemozgatja a fogantyút. A hangszóró halk, de éles sivítással szól, szinte láthatóan mutatja a mélyen befúródott golyó körvonalait. A sebész valósággal kitapogatta helyét. Most már kezdődhetik a műtét!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Műtét villanykutatógéppel. A sebész a kutatófogantyuval megkeresi a testbe fúródott golyó helyét. A villanykutatógép valósággal felsikolt, amikor a fémrészecskék közelébe jut.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Az orosz haditörvényszék egyre több dolgot adnak a hóhérnak. Ez év...
Montignoso grófnő találkozása gyermekeivel Montignoso grófnő találkozása gyermekeivel
Montignoso grófnő anyjával a toszkánai nagyherczegnővel és leányával,...
Meggátolják a tej savanyodását Meggátolják a tej savanyodását
A tejellátás problémája a legsulyosabb feladatok egyike. A...
A bankrablással vádolt Sass- testvérek földalatti kincseskamráját keresi a berlini rendőrség A bankrablással vádolt Sass- testvérek földalatti kincseskamráját...
Berlin legérdekesebb eseménye a rendőrség ásatása, amelyet vasárnap...
G. Harding az Egyesült Államok uj elnöke G. Harding az Egyesült Államok uj elnöke
Régen volt olyan nagy elnökválasztási harc Amerikában, mint a...
Vízalatti jelzések Vízalatti jelzések
A mérhetetlen víztömeg, a tengervíz kiszámíthatatlan ereje, a vihar,...
Apróságok Apróságok
II. Miklós czár a Brassóban állomásozó Sándor-ezrednek, a melynek ő a...
A javíthatatlan
A pár év előtt testvérgyilkosság miatt felakasztott Papp Béla...
Magyar olympiai díj Magyar olympiai díj
A következőkben egy olyan tervvel akarom a magyar sportközönséget...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98