Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Az életmentő nap-gáz

Hetven esztendővel ezelőtt Lockyer angol tudós, finom színképelemző készüléke segítségével titokzatos újfajta gázt fedezett fel a lángoló Napgolyóban. Nagymeglepetés támadt a tudományos világban, mert a gázt addig nem ismerték a Földön.

Találgatni kezdtek, ml lehet, milyenek lehetnek a tulajdonságai és - mire lehetne használni, ha a Földön is megvolna. De a találgatással nem sokra mentek, mert az új gáz ott lebegett és fénylett százötvenmillió kilométer elérhetetlen távolságában egy egymillió háromszázkilencvenezer kilométer átmérőjű izzó gázgömb felületén. Mi egyebet tehettek volna a tudósok, mint hogy legalább - nevet adtak neki? A Nap görög neve (Helios) után elnevezték héliumnak.

Dehogy hitték volna, hogy hetven esztendő múlva a Nap rejtelmes gáza körül diplomáciai viharok fognak kavarogni, hogy emberek utazni fognak olyan járóműveiken, melyet ez a gáz emel a magasba; hogy búvárok a víz alatt héliummal kevert oxigént fognak beszívni, levegő helyett, nehogy a gyors felemelkedés közepette elpusztuljanak s végül, hogy ez a gáz még betegek szenvedését fogja enyhíteni.

Mert a héliumnak - melyet időközben Földön is megtaláltak - ma már ilyen sokoldalú a szerepe. Az ujságok tudósításaiból ismeretes, milyen küzdelmet folytat Németország, hogy az Egyesült-Államoktól, a világ héliumban leggazdagabb országától héliumot kapjon léghajóinak töltésére.

Eleinte úgy volt, kap is az értékes gázból, de aztán Amerika megtagadta a szállítást, azon a címen, hogy a hélium hadianyag. Majd később, a híradások szerint hajlandónak mutatkozott bizonyos héliummennyiség átengedésére, feltéve, ha a németek nem használják hadicélokra. Utóbb azonban mégse lett semmi az üzletből; Amerika nem hajlandó külföldre engedni egy molekulányi héliumot sem.

Most azután mégis csak adott az amerikai kormány - nem Németországnak, hanem egy belföldi, ohiói vállalatnak, mégpedig egyszerre 700 köbmétert, azaz 700.000 litert. Azt gondolhatnók, ebben alapjában véve semmi különös nincsen, hiszen ez a héliummennyiség Amerikában marad, igen ám, de az amerikai kormány eddig még saját országában sem engedett át olyan nagymennyiségű héliumot magánvállalatnak, mert hadianyaggal csak a hadsereg és a haditengerészet rendelkezhetik.

Hogy ezúttal mégis kivételt tett, annak felettébb nyomós oka van. Az ok - az itt látható kép. A fiatal leány, akinek arcát a vastag csövekkel összekötött álarc borítja, súlyos légzési nehézségekben szenved. Csak azalatt könnyebbül némileg, amíg a csöveken, a tartályokból oxigénnel kevert héliumgáz áramlik tüdejébe.

A megzavart vagy akadályozott lélegzés és levegőcsere szörnyű testi gyötrelmet okoz; ezért a tudósok újabb időben mindent elkövetnek, hogy elébevágjanak az ilyen gyötrelmeknek vagy legalább is enyhítsék; akár foglalkozásbeli ártalomból, akár valamilyen betegségből erednek.

Ezért adagolnak újabb időben a nagy mélységbe ereszkedő búvárnak is hélium-oxigénkeveréket levegő helyett, mert a levegő nitrogénje a víz alatti mélység nagy nyomásán oldódik a vérben s mikor a búvár sebesen a felszínre száll, olyan gyorsan távozik belőle, hogy habosra veri; ez azután súlyos beteggé teheti, sőt meg is ölheti a búvárt. A nitrogént helyettesítő hélium itt valóságos életmentő szerepet játszik, mert kiküszöböli ezt a súlyos veszedelmet.

Hasonlókép, a legújabb hírek szerint, amerikai kutatók azt találták, hogy különböző légzési nehézségekben szenvedő betegeknél is jó hatást tesz, ha a roham idején oxigénnel kevert héliumot adagolnak nekik. A szervezet így kevésbé szenved a roham alatt, ami elősegíti a gyógyulást.

Egy ohiói vegyészeti vállalat kémikusa, O. J. Smith, készüléket szerkesztett, mely ilyen betegek számára hélium-oxigén keveréket adagol. Az orvostudomány haladásáról és beteggyógyításról lévén szó, az amerikai kormány készséggel engedett át nagyobb héliummennyiséget, hogy kipróbálhassák az új módszert. Csak kívánni lehet, hogy a Nap-gáz ezen a téren s beváltsa a hozzáfűző reményeket!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
80 ezer kilós útkoptató 80 ezer kilós útkoptató
Az olaszok már az abesszin háború alatt bizonyították, hogy a...
Ma választ Románia Ma választ Románia
Románia parlamentáris életének egyik legizgalmasabb napja következett...
 Röntgenrazzia a légi titánok birodalmában, a légi katasztrófák megelőzése Röntgenrazzia a légi titánok birodalmában, a légi katasztrófák...
A véletlen kezében volt még mindig a repülőgép és minden utasa. Néha...
Uj honalapítás Uj honalapítás
A történelmi reform, a magyar föld fölszabadítása és a tőke...
A kassai nemzeti kiállítás A kassai nemzeti kiállítás
Dicséretreméltó ötlet volt a nemzeti kiállítást Kassán rendezni....
Patkányirtás Indiában Patkányirtás Indiában
Indiát évről-évre meglátogatja a legborzasztóbb rém: a pestis; már...
A magyar születésű „legnagyobb német riporter” A magyar születésű „legnagyobb német riporter”
A magyar születésű „legnagyobb német riporter”...
Kibujt a szög a zsákból Kibujt a szög a zsákból
Kállay pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány eltörli az...
Elek Ilona (BBTE) a női tőrvívóverseny győztese Elek Ilona (BBTE) a női tőrvívóverseny győztese
A Magyar Vívó Szövetség vasárnap rendezte női tőr előnyversenyét. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98