Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

A rádió és a távbeszélő háborúja

A huszadik század merőben újszerű hadviselési módját – a villámháborút - nemcsak a küzdelmek és eredmények nagy gyorsasága jellemzi, hanem az is, hogy a harc óriási területen folyik egyszerre. Sőt nagyon gyakran úgy nevezik a mai háborút, hogy „totális” háború; vagyis a második világháború „egyetemleges”, hiszen amióta Japán is belépett a harcoló nemzetek sorába, a háború tényleg az egész Földet foglalja magában.

A történelem háborúi abban is különböztek a mai harcoktól, hogy a régi idők háborúi aránylag kis területeken játszódtak le; hiszen a csatatér nagysága, amelyen a két sereg összecsapott, alig tett ki néhány kilométert. Az ókori hadvezér ott harcolt, vértezetével és lándzsájával a maga emberei között; a harcot személyesen irányította és ahova a csatazaj miatt nem tudott szóbeli parancsot adni, oda szolgáit küldötte ki. A görög és római hadseregek eleinte zárt oszlopokban, az úgynevezett ,,falanx”-ban támadtak, amely előreszegezett lándzsáival a tüskésdisznóhoz hasonlított.

A hadvezér valahol a falanx közepén foglalt helyet és onnan irányította seregeit. A hadvezér személyesen látta mindenütt a csata helyzetét; ahol arra szükség volt, oda tartalékokat küldött vagy személyesen is odament harcolni. Egyszer azonban megjelentek a lovasok is a hadszíntéren, amelyek sokkal gyorsabbak voltak, mint a gyalogos katonák. A lovasság mozgékonyságából az következett, hogy a harci terület egyre jobban széthúzódott; a lovasok egyszer itt, egyszer pedig valahol egy pár kilométerrel arrébb harcoltak. Nekik a hadvezér már csak lovas útján tudott parancsot adni.

Későbben a harci terület még jobban megnagyobbodott, mert a középkorban már tekintélyes létszámú lovashadsegerek állottak egymással szemben. A hadvezér szeme már ekkor sem volt elegendő a csatatér áttekintésére és a vezér az alparancsnokainak előre megbeszélt zászlójelzésekkel adta a parancsot. A hadszíntér nagysága egyre növekedett és a mult század háborúiban bizony már 100 kilométeres arcvonalak is előfordultak. Az egyes seregek parancsnokai állandóan lovashírvivőket küldözgettek váltott lovakon a hadseregfőparancsnokhoz, de ez a megoldás is már lassúnak mutatkozott, mert a parancsnok és a jelentések bizony nem egyszer későn érkeztek. Pedig a kellő időben érkezett segítség sokszor éppen az ellenkező oldalra billentette volna a győzelmet.

A mult század vége felé jelent meg a telefon és a szikratávíró, mint a híradás modern eszközei, amelyekkel óriási távolságokat lehetett áthidalni. Az első világháborúban kezdődött tulajdonképpen a telefon és a rádió igazi háborús pályafutása. A négyéves háború egész Európát csatatérré változtatta, tehát sok száz- és ezerkilométeres területen egyszerre lángolt fel a harc. Elképzelhetetlen volt, hogy ekkora területen egyetlenegy ember tudjon telefon és rádió nélkül intézkedni. Hetek teltek volna el, amíg a leggyorsabb jelentőlovas is például az orosz frontról jelentést vitt volna a francia hadiszíntéren tartózkodó hadseregfőparancsnoknak. Kevesen gondoltak bizonyára arra, hogy a mult világháború teljesen lehetetlen lett volna akár a telefon, akár a rádió nélkül.

Azt hitték sokan, hogy nagyobb háború, mint az első világ-háború, nem is lehet, hiszen akkor is már az egész világ harcban állt egymással. Csalódtak, mert két évtizedre rá jött a villámháború, amely a hadszínteret annak a távolságnak, sokszorosára tolta ki, amely az első világháborúban a legnagyobb távolság volt. A gyorsan mozgó fegyvernemek, a páncélosok és a gépkocsin szállított gyalogság egy nap alatt 100 kilométereket tudtak megtenni és - amint az orosz hadjárat is bebizonyította - lehetséges, hogy a front hossza 3000 kilométer. Ilyen óriási távolságok esetében csak a rádió használható, amely az éter hullámain át köti össze a világ különböző részein tartózkodó embereket.

A távbeszélő forgalom lebonyolítása vezetéken történik. Mielőtt két fél egymással beszélni akarna, elébb a vezetéket le kell fektetni: az összeköttetés csak így érhető el. A mozgóháborúban - amikor csak percekig tartózkodnak a harcoló egységek egy és ugyanazon a helyen - bizony már távbeszélő is korszerűtlennek mondható. Hátsóbb vonalakban, ahol a magasabb parancsnokságok már hosszabb ideig egy helyen maradnak, ma is a távbeszélőt használják a parancsok és jelentések közvetítésére. Az igazi híradóeszköz azonban a technika egyik legnagyobb vívmánya: a rádió. A rádióhoz nem kell vezetéket lefektetni, bárhol használható, menetközben és álló helyi egyaránt.

A páncélosok harckocsijai rádióval vannak felszerelve és így beszélgetnek egymással menet közben, harc közben. A rádió igazán nélkülözhetetlen a repülőgépnél, ahol a vezetékes összeköttetés egyáltalán nem lehetséges. A bombázógépek, amelyek a hazai repülőterektől távol, messzi idegen országok fölött járják a levegőt, csak a rádió útján vannak bajtársaikkal összekötve. Ha kényszerleszállás történik valahol a tengeren, a rádió az, amely segítséget hoz. A rádiónak egyetlenegy hátránya, hogy nemcsak az hallhatja, akinek a rádióüzenet szól, hanem - ahogy a mindennapi életből is tudjuk - a rádiót bárki bekapcsolhatja és hallhatja a műsort.

Hasonló a helyzet a háborúban: az ellenség könnyen lehallgathatja a saját csapatok beszélgetését s ha éppen nem is érti meg, de bemérheti. Vannak ugyanis olyan pontos műszerek, amelyeknek segítségével a rádióállomás helyét meg lehet határozni. A megállapított ellenséget pedig a repülők vagy a tüzérség nagyon könnyen telibe találhatja. A távbeszélőnek éppen az a nagy előnye, hogy csupán az hallhatja, akihez a két szál drót vezet. Az ellenséges lehallgatás ellen úgy védekeznek, hogy úgynevezett rejtjeles beszédet használnak, amelynél előre megbeszélt jeleket adnak le egymásnak. A jeleket csak az érti meg, aki tisztában van azok jelentésével.

A rádió és a távbeszélő nemcsak mindennapi életünkben nélkülözhetetlen, de nélkülük a mai háború el sem képzelhető. A had vezér - aki ma éppen úgy irányítja ezerkilométeres arcvonalakon a hadműveleteket, mint 2000 évvel ezelőtt a fővezér a csatát a köréje tömörült harcosai között - rádió nélkül tehetetlen lenne. Ha pedig a rádióval történő képátvitel majd eléri a teljes tökéletességét, akkor a rádió nemcsak az életet, hanem a hadviselést is döntően fogja átalakítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 A végtelen óceánon cirkáló tengeralattjárón hallgatják a hazai híreket. Földbe vájt telefonközpont Hordozható telefon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sári biró Sári biró
Móricz Zsigmond vígjátéka, melyet a minap adtak elő nagy figyelem és...
Az irányított termelés feltűnő eredményei Az irányított termelés feltűnő eredményei
Szerves, összefüggő intézkedések történtek a földművelésügyi...
Bemutatók Bemutatók
A drámairodalom mai apályában nem csoda, ha a szinpad igyekszik...
A magyar ipar a világ élvonalában (1900-1929) A magyar ipar a világ élvonalában (1900-1929)
Hiába, mindenből tud támadni gond. Amikor megkaptam tematikus...
Baudelaire női eszményképe Baudelaire női eszményképe
Amikor Kant után Hegel és Schopenhauer vissza kanyarítják a...
Ujpesten a szellemi szükségmunkásoknak is igazolniok kell származásukat Ujpesten a szellemi szükségmunkásoknak is igazolniok kell...
Endre alispán bizalmas leiratot intézett Ujpest polgármesteréhez s...
Új füstemésztő Új füstemésztő
Már sok mindenféle szerkezetet állitottak össze, melyeknek az lett...
Karnevál az Arizonában Karnevál az Arizonában
Káprázatos revü, színes képek vonulnak fel esténként az Arizona...
Pénzintézetek a kisipar szolgálatában Pénzintézetek a kisipar szolgálatában
Manapság gyéren jut a közmunkákból, de soká nem tarthat így, nem is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98