Dtum
Login with Facebookk
1941 | December

Milyenek a páncélos járművek?

A most folyó háború igazolja a páncélosok fontosságát és döntő jelentőségét. Lássuk most már, melyek azok a korszerű páncéljárművek, amelyek segítségével világra szóló diadalaikat aratják? Műszaki felépítésük szerint vannak tisztán kerekeken járók: ezek a páncélgépkocsik. Tulajdonképpen páncéllal beborított autók ezek.

Míg a rendes gépkocsit csak egyik végén lehet kormányozni, ezeknek hátul is van kormányberendezésük, úgyhogy ha szükséges, fordulás nélkül is vissza szaladhatnak menetvonalukon. Főkép felderítésre: ellenségről való hírek szerzésére, üldözésre valók. Rádió adó-vevő berendezéssel ellátottak. Szűkség szerint a terepre is letérhetnek, de inkább utakra valók.

A legismertebb páncéljármű a harckocsi, vagy ahogy népiesen nevezik: „tank”. (Ez angol szó, a világháborúban, amikor az angolok először használták a harckocsit, akkor nevezték fedőszóval „tanknak”, azaz benzintartálynak.)

A páncélos katona

A harckocsi hernyótalpakon mozog és gyakorlatilag nem igen ismer terepakadályt. Fákat dönt ki, kőfalat tör át, vízben is halad, árokba, hegyre egyformán jól kapaszkodik. Tömör páncélzata védi a lövedékek ellen. Aszerint, hogy milyen nehéz és hány fegyver van benne, van: kis, könnyű, közepes és nehéz harckocsi! Ez utóbbiban már több géppuska, sőt ágyú is van! Sebességűk általában 50-60 kilométer és nagyságuk szerint: 3-15 ember ül bennük. Ez természetesen nem valami kényelmes „ülés”, hanem alaposan próbára teszi még az egészséges szervezetet is. Épezért a páncélosok erős, edzett, orvosilag is többször megvizsgált katonák, akik a rázkódásokat, ütődéseket és a nagy meleget, meg a port jól bírják.

Van aztán lángszóróval, ködösítő berendezéssel, hídfektető készülékkel felszerelt és úszó harckocsi is! Itt is a rádió az összeköttetés eszköze, mert a sebes előremozgás alatt nem lehet távbeszélő vonalat kihúzni. Félig kerekes, félig hernyótalpas megoldásúak a különféle vontató- és szállítójárművek, hogy úton és a szabad terepen egyaránt jól és gyorsan haladhassanak. A harckocsivadász hernyótalpas aljazatra szerelt löveg, páncélelhárításra és légvédelemre - repülök ellen - való. Nehezebb formában ugyanez a rohamágyú is!

A vasúti síneken mozog előre a páncélvonat: páncéllal fedett vonat ez. Feladata a vasútmenti harcban való részvétel és távoli vasútrobbantások, illetve helyreállítások végrehajtása. És végül meg kell mondanunk, hogy a páncéljármű csak holt anyag. Mitsem ér, ha a benne ülő harcosoknak nincs helyén a szívük! Bátorság, leleményesség és elszánt hazaszeretet kell ahhoz, hogy a rohanó páncél mögött órákon át ülve, benzingőzös, lőporgázos levegőben harcolni tudjon a páncélos katona! Ehhez az erős szervezeten kívül, a hősi lélek ereje is kell, ez pedig csak egész férfiaknak: páncélosoknak van!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Összeütközést elháritó készülék Összeütközést elháritó készülék
Mint a rajzunk mutatja, ez a vasúti balesetet elháritó készülék...
Szénsav hűtőszekrények gyártását tervezi az European Gas Szénsav hűtőszekrények gyártását tervezi az European Gas
Az European Gas & Electric Company londoni és newyorki cég ásványolaj...
Mayer földmivelésügyi miniszter nyilatkozik a gazdasági helyzet javulásáról Mayer földmivelésügyi miniszter nyilatkozik a gazdasági helyzet...
Mayer János földmivelésügyi miniszter pénteken terjesztette utolsó...
Sokat költünk! Sokat költünk!
Az Osztrák-magyar bank főtanácsának legutóbbi ülése után a Magyar...
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club versenyei A Budapesti Egyetemi Athletikai Club versenyei
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club f. hó 27-én tartja őszi...
Aggastyánok a staféta-futásban Aggastyánok a staféta-futásban
Igen érdekes bizonyítéka a nemzeti lelkesedésnek a Berlin-Boroszlói...
Amerikai vád az angol bajnokságok ellen - Wahle Ottó támadása Amerikai vád az angol bajnokságok ellen - Wahle Ottó támadása
A 220 yardos angol bajnokság alkalmával kritika tárgyává tettük az...
Lakmározó halott Lakmározó halott
A biharmegyei Kresznje oláh községből hihetelennek látszó esetet...
Az élet mikróbák nélkül  1. Az élet mikróbák nélkül 1.
A haladásnak ebben a rohanó századában, mely ugy tünteti föl az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98