Dtum
Login with Facebookk
1940 | Június

Hogyan történt a fegyverszüneti szerződés aláirása

Compiegue, junius 23.
Egy résztvevő a Német Távirat Irodának a következőképpen irta le a comiegnei esemény záró szakaszát, amelyben megtörtént a német-francia fegyverszüneti szerződés aláirása:

- Abból a két órából, amelyet eredetileg elegendőnek tekintettek arra, hogy a francia fegyverszüneti bizottságnak lehetővé váljék még egy utolsó távbeszélgetést folytatni kormányával, több mint kétszer annyi lett. A francia hirszolgálati irodának a szalonkocsiban lévő vezetője ujra és ujra megpróbálta helyreállitani az összeköttetést, a vonal azonban zavarások miatt Tours és Bordeaux között minduntalan ujra megszakadt. A francia meghatalmazottakat ez meglehetősen idegesitette.

 

Keitel vezérezredes, a védőerőfőparancsnokság főnöke, a német küldöttség vezetője közben az erdő szélén egy kis fülkében várta a dolgokat. Már 16 óra, majd 17 óra lett. A franciáknak javasolták, fogadják el a drótnélküli összeköttetést, hogy a helyzet tisztázódjék. Végre úgy látszott, hogy a távbeszélőösszeköttetés rendbe jött. A kocsiban lévő távbeszélőt körülállták a küldöttség tagja.

 

Huntziger tábornok felvette a hallgatót és élénk beszédbe kezdett Bordeauxal. Ekkor úgy látszott, hogy Huntzigernek támogatásra van szüksége: átadta a hallgatót Noel nagykövetnek. Az összeköttetés: hirtelen ujra elromlott.


Schmidt követet, a külügyi hivatal képviselőjét 18 órakor a kocsiba kérették, ahol Hutzinger tábornok közlést tett. A megbeszélés befejezése óta öt óra telt el. A franciák ujra haladékot kértek. Keitel vezérezredes németnyelvű irásbeli közlésben legkésőbb 19 óra 30 percig haladékot adott. Schmidt követ 18 óra 30 perckor a szalonkocsiban ezt a közlést átnyujtotta Huntziger tábornoknak.


Le Lu altengernagy sürgősen magához kérette a tolmácsot. A franciák körülvették a forditót, míg a követ eltávozott a kocsiból, visszament a téren keresztül és jelentette a vezérezredesnek az utasitás végrehajtását.

 

A franciák a kocsi egyik mellékhelyiségben rövid ideig tanácskoztak, majd a németeket a főhelyiségbe kérették. A helyiségbe elsőnek Keitel vezérezredes lépett be, a többi urak utána jöttek. Ugyanakkor jobbfelől megjelentek a francia küldöttség tagjai is. Tizperces megbeszélést folytattak. A franciák ekkor kijelentették, hogy készek aláirni.


18 óra 30 perckor aláirták a fegyverszüneti szerződést Németország és Franciaország között. Ritka nagy pillanat volt. Az aláirást állva végezték. A franciák kezdték az aláirását.


Az aláirás után keitel vezérezredes a német és a francia fegyverszüneti bizottság jelenlevő tagjait felkérte, hogy tisztelegjenek a két fél elesettjei emlékének akik hazájuk iránti hűségüket halálukkal pecsételték meg. Egy perc hallgatás állott be.

A franciák ezután eltávozták a kocsiból, egyedül Huntziger tábornok maradt vissza, hogy Schmidt követtel még néhány szót váltson.


Le Lu ellentengernagy szeméből még mindig könnyei patakzanak, amikor a kocsi lépcsőjéről leugrik. Látszik rajta, hogy teljesebb összetört az okmány aláirása közben.


Keitel vezérezredes még néhány percig a vagon előtt beszélgetett a tisztjeivel, majd 19 óra 6 perckor jelentetett a Führernek, hogy a fegyverszüneti szerződést aláirták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hitler döntésére ugyanabban a compiegne-i erdőben s ugyanabban a vasúti kocsiban zajlottak le a tárgyalások, mint 1918 novemberében, csak a győztes és a vesztes cserélődött ki. A képen a Vezér és kísérete a híres kocsi előtt Keitel Huntziger, francia tábornok Az asztal bal oldalán a német, jobb oldalán a francia teljhatalmú megbízottak ülnek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98