Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei

Az FTC kétnapos országos úszóversenye megmozgatta az úszósport híveit. A Nemzeti Sportuszoda nyitott nézőtere – különösen az első nap - megtelt érdeklődőkkel. Az idő minden tekintetben kedvezett a versenyzőknek. A közönség lelkesen biztatta kedvenc csapata versenyzőit. Szünetben a kispesti leventék zenekara szórakoztatta a közönséget.

A kétnapos verseny egyik legizgalmasabb száma a 100 méteres hölgyhátúszás volt, amelyben Novák Ilonka, Albach Edith és Lovász Gitta igen kemény küzdelmet vívtak. A versenyt Novák Ilonka nyerte 1 p 22 mp-es idővel s mögötte Albach Edith végzett.

A 200 méteres első-osztályú gyorsúszást közben lebonyolították. Tátos Nándor már előállott és gondolkozik, mit is feleljen kérdésemre 2 p 15.2 mp-es idejéről.
– Hála Istennek, túl vagyok a kereskedelmi érettségin. Most, mint érett ember szeretnék bekerülni a Kereskedelmi Bankba tisztviselőnek… Az eredményemről?... Mit mondjak? Jó! Egerben csak 3 p 24 mp-t úsztam. Szeretnék jobb időt úszni, mert megyünk július 15-re Darmstadtba, a németek ellen… Ott ki kell vágnom a rezet! Darmstadtból tovább megyek Hanooverbe… Természetesen győzni akarok!

Lőrinc Magda nyerte a 100 méteres hölgyúszást. Egy éve úszik.
– Nem akartam úszni. Az 1 p 41 mp-es időmet nem tartom jónak, de lesz még jobb is! Ínrándulással mentem a medencébe. Tavaly télen 1 p 35 mp-t úsztam…

Utána M. Mosonyi Klári és Török Teréz kerültek második, illetve harmadik helyre…
A 100 méteres hölgy mellúszásban új tehetség tűnt fel a tatabányai Killermann Klári személyében, aki nem más, mint Killermannak a híres futballistának 13 éves leánya… Keserű Alajos mondta róla, hogy ha vigyázva, szakszerűen növelik, európai hírű úszó lesz belőle.

Kérdésemre Killermann Klári elmondotta, hogy egy éve úszik.
– Ősztől felkerülök Budapestre, negyedik polgáriba. Itt majd gyakorolhatok, nem úgy mint Tatabányán, ahol télen gőzfürdőben úsztam. Tulajdonképpen csak júniustól szeptemberig gyakorolhattam egy húszméteres uszodában.

– Most fejlődik – szólt bele a beszélgetésünkbe Keserű, a szakoktatója – Nagy úszótehetség! 13 éves leány létére 1.34.6-ot úszott 100-on, ezzel legyőzte a legjobb magyar hölgyúszókat.

A 100 méteres hölgy gyorsúszásban Albach Edith győzött 1 p 14 mp-es idővel. Eredménye azért figyelemreméltó, mert ellenfele Novák Ilonka volt, akinek győzelmét mindenki várta. Albach Edith tavaly végzett, jelenleg gyorsírást tanul, „irodába akar járni” és szeretné legyőzni magyarországi és európai ellenfeleit.
– Tudom, hogy sokat kell addig gyakorolnom, de valamit csak javíthatok jelenlegi eredményemen - mondotta mosolyogva.

Föltétlenül fel kell figyelnünk Szathmáry Elemérre, a fiúk 50 méteres gyorsúszásának győzőjére. A 200 méteres hölgy hátúszás három első helyezettje: Novák Ilonka, 3 p 12.7 mp), Lovász Gitta (3 p 18.2 mp) s a harmadik Tusnády Zsuzsa. Novák Ilonka remek „finist” vágott ki!


A 400 méteres gyorsúszásban, a 200 méteres mellúszásban közepes eredmények születtek. 400 méteres gyorsúszásban sokat vártunk Tátosnak az idő elleni küzdelmétől. Ebből a küzdelemből azonban nem „jött ki” az az idő, amire vártunk a darmstadti német-magyar küzdelem előtt…

A 200 méteres első osztályú mellúszás Szegedi Sándor győzelmét hozta. A BSE fiatal úszójától sokat vártunk, azonban szorgalmasabban kell gyakorolnia. A 3x100 méteres első osztályú vegyes váltóban az UTE csapata került élre. A küzdelem gyenge sportot hozott. Az eredmények általában nagyon idényelejeiek.

A másodosztályú hölgyhátúszásban új tehetségek tűntek fel: Tusnády Zsuzsi, Tóth Mária és Kárpáti Éva. A 200 méteres ifjúsági hátúszásban Desztek Tamás, verhetetlen. Még sokat hallunk róla ezután, csak neki is többet kell gyakorolnia, ha a nagy magyar úszók nyomába akar jutni…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Novák Ilonka és Albach Edit a Képes Sport címlapján A 100 méteres hölgy mellúszás győztesei - Lőrincz Magda, Mosonyi Klári és Török Teréz Killermann Klári, a 13 éves úszóbajnoknő Albach Edit
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A mérés nem helyes vagy a pálya rövidebb A mérés nem helyes vagy a pálya rövidebb
A Wahringer B. C. junius 29-ik versenyén sokan vettek részt magyar...
Íróasztali lámpák, az izzók Íróasztali lámpák, az izzók
Magánlakásokban nagyon megfelelő lesz az íróasztal megvilágítása, ha...
Az orr és az emésztés
Azt már régen kimutatták az orvosok, hogy az emésztéshez nem egyedül...
A pofon
Mátyás szabósegéd tartozott tíz koronával Vitéz Márton kifőzőnek, a...
Pállfy – Daun József gróf elmondja csodálatos megmenekülésének történetét Pállfy – Daun József gróf elmondja csodálatos megmenekülésének...
Budapestről Bicskéig akartam csak utazni, itt van a birtokom a...
A kerékpár a traansvali háborúban A kerékpár a traansvali háborúban
Azon tapasztalatokról, melyeket az angol csapatok a traansvali...
Meghalt Viktória királynő Meghalt Viktória királynő
Viktória angol királynő meghalt jaunár 22-én este hat és fél órakor,...
Rövidek Rövidek
A „Neue Freie Presse” vasárnapi száma prágai jelentést...
Miért kétszer olyan drága nálunk a cukor, mint máshol? Miért kétszer olyan drága nálunk a cukor, mint máshol?
A világ cukortermése ez idén sokkal nagyobb, mint a mult évi volt,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98