Dtum
Login with Facebookk
1942 | Június

Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen

Marocvásárhely, junius 14.

Ma már tul vagyunk az első nehézségeken, most már módunk van rá, hogy egészséges munkatervbe foglaljuk a teendőket. Hogy milyen nehézségeket kellett legyőzni az erdélyi részeken, annak bizonyitására hivatkozott arra, hogy 2200 kilométer vasutvonalat kaptunk vissza, de nem kaptunk hozzá egyetlen mozdonyt, egyetlen vasuti kocsit sem.

 

A régi torzsalkozás szelleme nem térhet vissza

A miniszterelnök ezutánhangoztatta, hogy az erdélyi közlekedés terén hihetetlen munkával és energiával pótoljuk a hiányt. Az erdélyi program kialakitásával a kormánynak több vezető szempontot kellett figyelembe venni. Mindenekelőtt szemügyre kellett venni - mondotta miniszterelnök -, melyek azok a hibák és hiányok, amelyeket röviden 1918 előtti hibáknak és hiányoknak jelölhetek meg.


Ennek okai többfélék, de bizonyos, hogy része van benne annak, hogy egymást nem értettük meg, torzsalkodtunk. E hibák jóvátételében mindannyian ki kell, hogy vegyük a magunk részét. Nem szabad megengedni, hogy a régi torzsalkodás szelleme ide visszatérhessen. Erdélynek ebben még jó példával kell előljárulnia, mert Erdély tanult és okult. Erdély az elmult huszonkét év alatt egységes tudott lenni, népét a szenvedések összekovácsolják, most mutassa meg, hogy az az egység, amelyet a maga bőrén tanult megbecsülni és amely egység feltétlenül szükséges az ujjáépitő munkaprogram végrehajtásához, innen sugárzik szét az egész országba.


Visszapillantást, vetett ezután a megszállás esztendeire, majd a jövő feladatait vázolta, s ezek között első helyen, az okszerü decentraizálást jelölte meg. Hangoztatta, teljesen lehetetlen, hogy mindent Budapesten összpontositottunk. Bejelentette, hogy a tizéves erdélyi program már az okszerű decentralizálás szempontjának felismerése alapján készült. Kiemelkedő jellegzetessége a munkaprogramnak, hogy az minden részében és elgondolásában a népi érdeket, a magyar nemzeti érdekek legteljesebb kielégitését igazán és teljesen szociális alapon szolgálja.


A miniszterelnök ezután a nemzetiségi kérdésről szólva kijelentette, hogy a nemzetiségi politikában az egyenlő elbánás alapján állunk. Soha nem erőszakoskodtunk és nem is fogunk erőszakoskodni, mert dőre felfogás azt hinni, hogy ezzel a magyarságot erősitjük. Természetes, hogy  a magyarságot annyi szenvedés után jogaihoz juttatjuk, de természetesen mindenkor mások sérelme nélkül.

A hadsereg ütőerejének biztositása

Kállay Miklós miniszterelnök ezután hangoztatta, hogy a kormány eddigi programját uralja a honvédelem szempontja, amely mindent megelőz.  A hadsereg felszerelésének, ülőerejének biztositása ma a legfontosabb. A felszerelés munkát, foglalkoztatást ad az ipari munkások számára és jelenti a többtermelés lehetőségét. Általában biztos megélhetést akarunk juttatni a dolgozó kezeknek. A 10 éves programot az egész visszatért Erdély területére dolgoztuk ki, de itt a Székelyföldön elsősorban a Székelyföld kérdéseivel akarunk foglalkozni.

 

Mindig együtt éreztem a magyar föld munkásaival. A magyar földet vissza kell adni a magyar embernek. A székelységnek terjeszkednie kell, de a terjeszkedés utja nem Amerika és nem Bukarest, hanem maga Erdély.

 

A belügyi tárca hivatalai épületek, kórházak, szülőotthonok épitését tervezi. A nép- és családvédelmi szolgálattal kapcsolatban kiemelte, hogy az elesett embert kivánják megsegiteni, a lehetőséget megadni a biztos egzisztenciára.


A pénzügyi tárca keretében is - folytatta a miniszterelnök – több épitkezés vár megvalósitásra, ami nagy kiadásokat jelent. E kiadások előteremtéséhez minden polgárnak példásan kell hozzájárulnia. Bizik abban, hogy a magyar gazdák jó példával fognak előljárni az adófizetés terén.

 

Kulturális téren rengeteg a tennivaló. Ebben a vonatkoztatásban elismerését és köszönetét fejezte ki az egyházak, a püspökök, a lelkészek, a falusi papok iránt, akik megőrizték a magyar lelkeket, amikor huszonkét éven át helytállottak posztjukon.

 

Különös figyelmet kell forditani a nevelésre. A magyar ifjuságból neveljünk jó gazdát, jó iparost és kereskedőt, jó papot és tanitót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szenzációs Európa rekorddal győzött a magyar staféta Szenzációs Európa rekorddal győzött a magyar staféta
A Magyar Úszó Szövetség rendezésében lebonyolított német-magyar...
Iparfejlesztési akciók az elmult évben Iparfejlesztési akciók az elmult évben
Az 1912. évi költségvetés indoklása szerint az 1910. évi szeptember...
A MAC csapata diadalmaskodott a Thomka-emlékversenyen A MAC csapata diadalmaskodott a Thomka-emlékversenyen
A mai vasárnap volt az utolsó alkalom, hogy futóink bebizonyítsák...
A Munkás TE versenye A Munkás TE versenye
Vasárnap rendezte a Munkás TE első idei birkózóversenyét, amelynek...
A súlyemelés rekorderei A súlyemelés rekorderei
A súlyemelő rekordok tulajdonosai általában az osztrákok. A bécsi...
A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület jubileuma A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület jubileuma
Az ország egyik legrégibb gazdasági egyesülete a Hevesmegyei...
A Finnországgal szembeni szovjet követelések A Finnországgal szembeni szovjet követelések
A dán lapok moszkvai tudósitói szerint Oroszországa következő...
Finnország nyáron Finnország nyáron
Finn embernek már a nyár puszta fogalma is Eldorádót jelent. A...
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy a háborús nélkülözést rendszerint azok viselik el a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98