Dtum
Login with Facebookk
1942 | Június

Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen

Marocvásárhely, junius 14.

Ma már tul vagyunk az első nehézségeken, most már módunk van rá, hogy egészséges munkatervbe foglaljuk a teendőket. Hogy milyen nehézségeket kellett legyőzni az erdélyi részeken, annak bizonyitására hivatkozott arra, hogy 2200 kilométer vasutvonalat kaptunk vissza, de nem kaptunk hozzá egyetlen mozdonyt, egyetlen vasuti kocsit sem.

 

A régi torzsalkozás szelleme nem térhet vissza

A miniszterelnök ezutánhangoztatta, hogy az erdélyi közlekedés terén hihetetlen munkával és energiával pótoljuk a hiányt. Az erdélyi program kialakitásával a kormánynak több vezető szempontot kellett figyelembe venni. Mindenekelőtt szemügyre kellett venni - mondotta miniszterelnök -, melyek azok a hibák és hiányok, amelyeket röviden 1918 előtti hibáknak és hiányoknak jelölhetek meg.


Ennek okai többfélék, de bizonyos, hogy része van benne annak, hogy egymást nem értettük meg, torzsalkodtunk. E hibák jóvátételében mindannyian ki kell, hogy vegyük a magunk részét. Nem szabad megengedni, hogy a régi torzsalkodás szelleme ide visszatérhessen. Erdélynek ebben még jó példával kell előljárulnia, mert Erdély tanult és okult. Erdély az elmult huszonkét év alatt egységes tudott lenni, népét a szenvedések összekovácsolják, most mutassa meg, hogy az az egység, amelyet a maga bőrén tanult megbecsülni és amely egység feltétlenül szükséges az ujjáépitő munkaprogram végrehajtásához, innen sugárzik szét az egész országba.


Visszapillantást, vetett ezután a megszállás esztendeire, majd a jövő feladatait vázolta, s ezek között első helyen, az okszerü decentraizálást jelölte meg. Hangoztatta, teljesen lehetetlen, hogy mindent Budapesten összpontositottunk. Bejelentette, hogy a tizéves erdélyi program már az okszerű decentralizálás szempontjának felismerése alapján készült. Kiemelkedő jellegzetessége a munkaprogramnak, hogy az minden részében és elgondolásában a népi érdeket, a magyar nemzeti érdekek legteljesebb kielégitését igazán és teljesen szociális alapon szolgálja.


A miniszterelnök ezután a nemzetiségi kérdésről szólva kijelentette, hogy a nemzetiségi politikában az egyenlő elbánás alapján állunk. Soha nem erőszakoskodtunk és nem is fogunk erőszakoskodni, mert dőre felfogás azt hinni, hogy ezzel a magyarságot erősitjük. Természetes, hogy  a magyarságot annyi szenvedés után jogaihoz juttatjuk, de természetesen mindenkor mások sérelme nélkül.

A hadsereg ütőerejének biztositása

Kállay Miklós miniszterelnök ezután hangoztatta, hogy a kormány eddigi programját uralja a honvédelem szempontja, amely mindent megelőz.  A hadsereg felszerelésének, ülőerejének biztositása ma a legfontosabb. A felszerelés munkát, foglalkoztatást ad az ipari munkások számára és jelenti a többtermelés lehetőségét. Általában biztos megélhetést akarunk juttatni a dolgozó kezeknek. A 10 éves programot az egész visszatért Erdély területére dolgoztuk ki, de itt a Székelyföldön elsősorban a Székelyföld kérdéseivel akarunk foglalkozni.

 

Mindig együtt éreztem a magyar föld munkásaival. A magyar földet vissza kell adni a magyar embernek. A székelységnek terjeszkednie kell, de a terjeszkedés utja nem Amerika és nem Bukarest, hanem maga Erdély.

 

A belügyi tárca hivatalai épületek, kórházak, szülőotthonok épitését tervezi. A nép- és családvédelmi szolgálattal kapcsolatban kiemelte, hogy az elesett embert kivánják megsegiteni, a lehetőséget megadni a biztos egzisztenciára.


A pénzügyi tárca keretében is - folytatta a miniszterelnök – több épitkezés vár megvalósitásra, ami nagy kiadásokat jelent. E kiadások előteremtéséhez minden polgárnak példásan kell hozzájárulnia. Bizik abban, hogy a magyar gazdák jó példával fognak előljárni az adófizetés terén.

 

Kulturális téren rengeteg a tennivaló. Ebben a vonatkoztatásban elismerését és köszönetét fejezte ki az egyházak, a püspökök, a lelkészek, a falusi papok iránt, akik megőrizték a magyar lelkeket, amikor huszonkét éven át helytállottak posztjukon.

 

Különös figyelmet kell forditani a nevelésre. A magyar ifjuságból neveljünk jó gazdát, jó iparost és kereskedőt, jó papot és tanitót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi volt a világ legnagyobb orvosi szenzációja ötven évvel ezelőtt? Mi volt a világ legnagyobb orvosi szenzációja ötven évvel...
A diftéria néhány évtizeddel ezelőtt a gyermekek legveszedelmesebb...
A szolnoki evezős verseny A szolnoki evezős verseny
Nagy és maradandó sikerrel folyt le a Tiszai Regatta Szövetség...
Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága? Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága?
A közel két hónapig tartó baisse után a mult hirtelen hausse mozgalom...
Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak, a morfin Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak, a morfin
Angliában, de az egész kultúrvilágban nagy megdöbbenést keltett...
Az állami öntöző csatornák kérdése
Az állami öntözőcsatornák kérdése ismét előtérbe lépett. Az idei év...
Képviselő urak, méltóztassanak helyeiket elfoglalni Képviselő urak, méltóztassanak helyeiket elfoglalni
Ma délelőtt 10 órakor gróf Apponyi Albert megrázza az elnöki csengőt:...
Két magyar úriasszony izgalmas menekülése Két magyar úriasszony izgalmas menekülése
Most érkezett vissza a legborzalmasabb és egyben legszebb nyaralásból...
A Kormányzó kolozsvári szózata A Kormányzó kolozsvári szózata
Boldogan köszöntöm Kolozsvárról Erdély visszatért országrészeit....
Meglepetésszerű vereség érte az MTK atlétáit Meglepetésszerű vereség érte az MTK atlétáit
Remek küzdelmeknek voltak szemtanúi vasárnap délelőtt azok a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98