Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

Kállay Miklós beszéde Kolozsváron

Kolozsvár, április 26.

- Bármi történne is ezen a világon – Kolozsvár más, mint magyar, nem lesz soha! (Viharos éljenzés és taps!) Nemcsak a magyar erő biztositja ezt, de biztositja Kolozsvár levegője,  mert amint nem lehet Nürnbergből más, mint német város, Nápolyból más, mint olasz kikötő, ahogy nem lehet Szebennek, vagy Besztercének német jellegét eltörölni, ugy ez a város is minden koron keresztül egyedül és kizárólag magyar marad! (Szűnni nem akaró lelkes taps és éljenzés!)


,,Elégedetlenek és elcsüggedők ne legyetek!”
A miniszterelnök ezután a következőket mondta:
- Foglalkozzatok a kérdésekkel, törődjetek a dolgokkal, biráljatok, csak elégedetlenek és elcsüggedők ne legyetek egy pillanatilag sem. Mert nagy különbség van aközött, ha ugy mondom meg a véleményemet, hogy segiteni akarok vele, vagy pedig ugy teszem azt, hogy ugyanakkor ártok, rombolok és megnehezitem a munkát.

 

Maradjunk csak mindig önérzetes magyarok, mondjuk meg a véleményünket, de azt mindig ugy tegyük, hogy ne ártsunk az ügynek, amelyet mindannyian szolgálni akarunk.


- S végül: áldjuk a jó Istent s legyünk hálásak azoknak, akik az országot vezették. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egész Európában aránylag még mindig nálunk legnagyobb a jólét, legjobbak az életlehetőségek.


Ne felejtsétek soha: háboruba léptünk. Háboruba vagyunk. Meg kell vivnunk ezt a hacot önmagunkért, végig kell verekednünk szövetségeseinkkel együtt és én arra üritem poharamat, hogy ennek a háborunak a befejezése napja a mi, s Európa keleti  ellensége legyőzésének napja, Magyarország és mindenki legszebb napja legyen!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A miniszterelnök erdélyi utazásán megtekinti a szeretfalva-dédai vasútvonal egyik szakaszát Kállay Miklós az előkelőségekkel az Erdélyi Párt lakomáján Kincses Kolozsvár látképe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98