Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Az arany karrierjének összeomlása

Az arany ára normális viszonyok között a termeléstől függ.
A rendkívüli helyzet számos korlátozást tett szükségessé, amelyek az aranynak a külföldi áraktól független áralakulásához vezettek. A külföldi felhajtott világpiaci árak irányító jellegét a hazai piacon megszüntette a behozatal csökkentése, később teljes megszüntetése.

A színarany ára kilogramonként az első világháború kitörésének évében, 1914-ben 3280 korona volt.
A háború után aranyvalutánk helyreállítása, a pengő rendszeresítése idején 3300 pengő körül alakult ki az ár. Az 1931. évi pénzügyi világválság az arany árát felszöktette, 1932 januárban 4950 pengőre, februárban 5400-ra, majd a nyugalom helyreállta után az arany ára is nyugvópontra jutott s év végén 5015 pengőn állt meg. Az 1935. évi 2360. M.E. sz. „aranyrendelet” az aranykészletekre bejelentési kötelezettséget ír elő s az arany árának hivatalos megállapítására bizottság megalakítását rendelte el. A színarany kilogramját 5800 pengőben állapították meg. Ez az ár változatlan maradt.

A színaranyat az ipar részére a bizottság, illetve a Nemzeti Bank utalta ki.

Ez a mennyiség a fogászatban használt aranyat teljesen fedezte, az egyéb ipari nyersanyagszükségletnek csak kis részét. 1940 december 1-től a fogászat részére már nem 5800 pengős, hanem a mindenkori törtarany árjegyzése ellenében utaltak aranyat, s miután ez a rendelkezés 1940 december hónapban 250 kilogram aranyat vont el az ipartól, ezt a kiesést úgy ellensúlyozták, hogy a Nemzeti Bank rendelkezése értelmében a szabadforgalomban eladható aranyat csak iparigazolvánnyal rendelkező kereskedő vagy iparos veheti meg s az így megvett aranytárgyakat minden esetben törtaranynak (nyersanyagnak) kell tekinteni, még akkor is, ha azokat nem törték össze.

A használati aranytárgyak súlyát csökkentették:
karikagyűrűket páronként legfeljebb 10 gram, egyéb aranytárgyakat legfeljebb 50 gram súlyban szabad előállítani. Egyidejűen az aranynyersanyag kiutalását teljesen beszüntették. Az arany ára 1939-ben 7440 pengőre emelkedett.

Ez a helyzet az ipart arra késztette,
hogy a hivatalosan 30 százalékban megállapított haszonkulcs egy részét is feláldozták és a törtarany árát ezzel is emelték. Igy 1941-ben, karácsonytájt a törtaranyat 10-15 pengővel, 1942 februárban, az arany áremelkedésének tetőpontján 18-24 pengőért is vásárolták gramonként, ma már csak 6-8 pengőt fizetnek grammjáért.

Az ezüst ára nem hullámzott ily nagyon.

A színezüst kilogramja 1914-ben 114 pengő volt, ezt az árnívót rövid, de jelentősen csökkent árak után tartotta. 1937-ben a tört ezüst ára 100 pengő körül alakult, 1941-ig 240 pengőig emelkedett s ma 120-160 pengőt fizetnek a törtezüst kilogramjáért.

Az arany karrierje magasra lendült a két világháború között,
s ha ennek a bámulatos karriernek gyors letöréséhez vezető okokat összegezzük, úgy a legutóbbi hónapokban a törtarany áresését a következő tényezőkben találjuk: az irányított gazdálkodás korlátozó rendelkezései, az aranybehozatal beszüntetése, a nyersanyagtermelés fokozása a teljes szükséglet fedezéséig, továbbá: a pengő Európa egyik legértékesebb valutája, a törtaranyat csak a legális ipar és kereskedelem vásárolhatja és azt csakis nyersanyagként használhatja fel, a használati tárgyak súlyát csökkentették, az aranyat – mint értékmérőt – más tényezőkkel pótolták.

Az arany árának letörése ezúttal nem a régi idők „krach”-jára emlékeztet,
ennek az áresésnek nincsenek sérültjei és nyomorékai, mert az okszerű új gazdasági rend már régen gátat vetett a spekulációnak. Az arany mai áralakulása egészséges folyamat, amelyből ezúttal is a pengővaluta került ki megerősödötten, vásárlóerejében megnövekedetten, igazolva azoknak a helyes gondolkodását, akik a pengőikkel nem menekülnek az „értékálló” arany mögé, hanem minden bizalmukat a magyar gazdasági élet legfőbb irányító erősségében: a pengőben összpontosítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasárnap hajnali csata utcai nők lovagjai és razziázó detektívek között Vasárnap hajnali csata utcai nők lovagjai és razziázó detektívek...
A vasárnapra virradó hajnalon nagy erkölcsrendészeti razziát...
Európa szépségkirálynője – Simon Böske Európa szépségkirálynője – Simon Böske
A magyar színek, a magyar nő szépségének világraszóló diadalát...
 Ady kézirata Ady kézirata
A Nyugat e második Ady-számában Adynak egy kéziratmásolatát találja...
A teremkézilabda sport újabb sikere Csepelen A teremkézilabda sport újabb sikere Csepelen
Az újév első kézilabda-fordulóját vasárnap rendezték az új csepeli WM...
Újságírók a sajtószabadságért Újságírók a sajtószabadságért
A Magyarországi Ujságirók Egyesülete vasárnap délután rendkivüli...
Volksbundista svábok kaszás felkelése Tolnában
A tolnai Györköny község svábsága nemrég kaszával, kapával,...
Rézgáliczczal üzletel egy városi tanács? Rézgáliczczal üzletel egy városi tanács?
Ahhoz már régóta hozzá vagyunk szokva hogy nálunk az állam a...
Az elektromos forrasztás Az elektromos forrasztás
Mikor a szekerünk a rossz, homokos uton nagy kinnal a fordulóig ér, s...
A zűrzavar esélye Genfben A zűrzavar esélye Genfben
Az európai gazdasági egyesülés genfi konferenciájának eseményei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98