Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1942 | Április

A turbulens hosszok ideje elmúlt

Munkatársunk felkereste Weber Tibor dr.-t, a Magyar Bank és Kereskedelmi Rt. igazgatóját, akivel pénzügyi életünk több időszerű kérdéséről folytatott beszélgetést.

– A sorra megjelent bankmérlegek – mondta a többi között – azt mutatják,
hogy dacára a pénzpiacra, iparra, kereskedelemre nehezedő problémák és feladatok nagy súlyának, a magyar bankhálózat rendkívüli viszonyokban is kiegyensúlyozott, jólfundált, kifogástalanul működő szervezetnek bizonyult. A bankok a multévi eredményt meghaladó nyereségeket értek el és kivétel nélkül valamennyi pénzintézet megtalálta a módot, hogy az ország nagy közgazdasági érdekeit előmozdítsa és feladatai között nagy gondot fordítson árucserénknek szomszédainkkal, így Németországgal és Olaszországgal való megfelelő, zökkenésmentes finanszírozására. Nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk, hogy a mai szövevényes gazdasági alakulásban a bankok feladatuk magaslatán álltak.

A tőzsdével kapcsolatban ezt mondta Weber Tibor igazgató:

– A turbulens hosszok ideje elmúlt és a tőzsdén a gazdasági élet alakulását nem zavaró, nyugodtabb időszak következett. Az irányító magas pénzügyi körök helyesen ítélték meg a helyzetet, amikor gátat vetettek egy zavaró és indokolatlan tőzsdei hossznak, amely tévesen inflációs impressziókat váltott volna ki a közvéleményben. Ma szem előtt tartjuk azt a tényt, hogy a pengő ma Európában egyike a legstabilabb valutáknak, ha tekintetbe vesszük, hogy az árfolyamemelkedés Európa valamennyi országában, hadviselőnél avagy semlegesnél egyaránt az árszint érzékeny emelkedését mutatta és mutatja, akkor el kell ismerni, hogy az emelkedés Magyarországon sokkal lassúbb ütemű volt, mint Európa igen sok országában.

Az ország pénzügyi vezetése rajta tartja kezét
a gazdasági és pénzügyi szervezet valamennyi idegszálán, és éppen azért módjában van és módjában lesz megakadályozni minden olyan egészségtelen mozzanatot, amelyből a közösségre csak hátrány származhatnék. Ez az irányítás elejét tudja venni olyan pszichológiai befolyásoknak is, melyek nem tényekben, hanem inkább a mult kedvezőtlen tapasztalataiban gyökereznek, amelyet azonban a jelen helyzettel összehasonlítani nem lehet. A mult világháború után rájöttek arra, hogy inflatív működéssel nem segítettek a helyzeten, az csak injekció volt, mert sem áru nem lett több, sem a szükségleteket nem tudták jobban kielégíteni.

– Amint zavaró jelenség a tőzsdei árfolyamok tartós lemorzsolódása, avagy zuhanása,
éppen olyan tartós tünet az árfolyamok turbulens emelkedése is. A tőzsdei légkör csak akkor lehet egészséges, ha az árfolyamok hullámzása bizonyos észszerű kereteken belül marad. Az adott helyzetben, bár szűkebb keretek között, ilyen hullámzást látunk jelenleg. Az árfolyamok alakulását illetően nem is lehet prognózist felállítani, de bízunk abban, hogy a tőzsdei árfolyamok jövőbeli alakulása nem zavarólag, hanem nivellálólag és segítőleg fog hatni financiális körülményeinkre.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club czélövő-szakosztálya A Budapesti Egyetemi Athletikai Club czélövő-szakosztálya
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club czélövő-szakosztálya ülést...
Megszűnt a cenzura Megszűnt a cenzura
Hét évvel és négy hónappal ezelőtt, egyidejüleg a plakáttal, amely az...
Tanitás a szabadban. Tanitás a szabadban.
A kis és nagy gyermekek valamennyien tudják, hogy a szabadban való...
Az afgán fejedelem halála
Abdul-Rámán október 3-ikán halt meg nehány napi betegség után, 58...
Göring, a föloszlatott német birodalmi gyülés elnöke vasárnap Bécsben járt Göring, a föloszlatott német birodalmi gyülés elnöke vasárnap Bécsben...
Vasárnap nagy napja volt az osztrák nemzeti szocialistáknak. A...
Keleti hadszintér nincsen többé Keleti hadszintér nincsen többé
A rengeteg front, a mely a rigai öböltől a Fekete-tengerig húzódott,...
Matuskát vasárnap átszállították a Landesgericht fogházba Matuskát vasárnap átszállították a Landesgericht fogházba
Matuska Szilvesztert, az ansbachi jüterbogi és biatorbágyi vasuti...
Kanada a jéghokki világbajnok Kanada a jéghokki világbajnok
A jégkorong világbajnoki döntőben a kanadai színekben küzdő...
Fenyőfától a mustárgázig 1. Fenyőfától a mustárgázig 1.
A közmondás, amely szerint semmi sem új a nap alatt, talán semmire...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98