Dtum
Login with Facebookk
1942 | Március

Trópusi hadjárat Észak-Afrikában 1.

A napjainkban folyó világmérkőzések nemcsak méreteiben, hanem jelentőségeiben is fontos részé zajlik az afrikai gyarmatokon. Lengyelországból megindult küzdelem Európából fokozatosan terjedt át a tengerekentúli gyarmatokra, él ma már nagyfontosságú harcok szintére a gyarmatok világa. Szövetségeseink legnagyobb küzdelme Afrikában folyik, az itteni földrajzi tényezők jelentős befolyást gyakorolnak a jellegzetes formációjú trópusi harcra.

Az Eurázsiái-lánchegység rendszere Észak-Afrikában az Atlasz-hegység néven kezdődik, ez Észak-Afrika egyetlen fiatalabb hegyképződése. Ez a kontinens egyhangú, jellegzetes, nagy földrajzi-különbözőségeket nem találunk rajta; az egész afrikai hadszíntér leginkább Dél-Spanyolországra emlékeztet, éghajlatban, növényzetben egyaránt. Afrika legnagyobb részét sivatagok, száraz puszták borítják, területének legnagyobb része a forróégöv alatt fekszik; az egyenlítő szinte ketté osztja. A tulajdonképpeni afrikai hadszíntér az északi részhez tartozik. Átlagos magassága 200 méter körül jár, csak az abesszíniai hadszíntéren találunk 500 méternél magasabb vidékeket.

70 fokos meleg kövek


A hadszíntér legnagyobb része homokkőtábla, kisebb részben mészkőtábla, jelentős terjedelemben futóhomok. A sivatagot is futóhomok, kavics, helyenként kőtörmelék és sós-agyag üledéke alkotja. A passzát szélrendszer következtében a hadszíntér éghajlata is különbözik. Abesszíniában nyári esőzések vannak, a Szahara nappali melegét az éjjeli kisugárzás után hajnali hideg váltja fel; Szudánban júniusban nagy az esőzés, a Szaharában évek telnek el eső nélkül! Az Atlasz-hegység déli részének kevés csapadékát az északi lejtőkön hosszabb téli esőzés váltja fel. Tunisz éghajlatú már egészen délolaszországi jellegű.

Afrikában kétségkívül mindenütt meleg van, de a sivatagokban és a fennsíkokon az éjjelek is hidegek. Az évi középhőmérséklet a hadszíntér északi részén 22 Celsius-fok, középső részén 30 Celsius-fok körül jár. Forró júliusi napokon a Szaharában 60 fok meleget is mértek már, izzó kohó ilyenkor a sivatag. A 70 fokra is felmelegedő kövek megpattannak, minden pocsolya kiszárad, a növényzet alig él, az oázisok kútjai alig adnak valami üdítő vizet. A forróégövbe tartozó gyarmatok katonái is rendkívül sokat szenvednek az őserdőkben. Itt szüntelenek a viharos esőzések; a rendkívül nagy páratartalom miatt patakokban ömlik mindenkiről a verejték.

A forróégövi Afrikában az őserdők és a szavannák a legjellegzetesebbek. A szavanna magas fű, néhány facsoporttal. Másutt tövises bozót váltja fel az embermagasságú füvet: igen könnyű a rejtőzködő ellenség dolga! A szavanna égése nagy veszedelem, mert megállítani csak igen nagy erőfeszítéssel lehet. Gyakran maga az égés-okozta eső - vagyis a felmelegedés okozta levegő-egyensúly bomlás - oltja el a tüzeket. A szavannákból füves pusztákon át jutunk a sivatagba, ahol a növényzet csaknem teljesen hiányzik. Az egyes oázisok igen jelentőségteljes hadászati állomások lehetnek.

Gyötrő szomjúság

Az afrikai hadszíntér földrajzi jellegzetességei irányító befolyást gyakorolnak az itteni harcokra. Fel kell készülni a különleges behatásokra, amelyekhez a hadműveleteknek is igazodniuk kell. A levegő izzó forróságú, a futóhomok ellen még a porálarc is csak gyenge védelmet nyult. A hőmérséklet szélsőséges ingadozása igen káros hatású az emberre: korán bekövetkező fáradtságot, ingerlékenységet eredményez, amelyet csak fokoz a vízhiány miatti gyötrő szomjúság.

A szélokozta homokviharok, betemetnek mindent; rendkívül nehéz a süppedős homokban való gyaloglás, az utak száma is kevés. Az esős évszakban járhatatlanná válhatik a folyókmenti terület; minden hadműveletnek az időjárás is gátat szab! Az egészségtelen kigőzölgésű őserdei területek éppúgy ellenségei a katonáknak, mint a sűrű bozótosok, még talán a szavannás területek a legalkalmasabbak a hadműveletek végrehajtására.

A nappali menetek végén hamar bekövetkezik az éjtszaka: alig pár perc és már koromsötét van. Könnyen bajba kerülhet az a csapat, amelyik nem számol ezzel és nem üt még a sötétség beállta előtt tábort! Szinte lehetetlen az egyhangú, jellegzetességnélküli tájékon eligazodni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ady Lajos - Az igazi Ady Ady Lajos - Az igazi Ady
Bölöni György könyve A könyv címén nem akadunk fenn. Elvégre, ha...
A konszolidáció utján A konszolidáció utján
Négy esztendő keserves tapasztalatai után, forradalmak és...
A magyar válogatott vízipólócsapat 5:3-ra verte a németeket A magyar válogatott vízipólócsapat 5:3-ra verte a németeket
A magyar olimpiai staféta első napi váratlan győzelme után a...
Ady pártállása Ady pártállása
Amint Ady fénye az egyre makacsabb rétegeket átfúrta, a...
Politikai szervezkedés az Alföldön Politikai szervezkedés az Alföldön
Az országos függetlenségi párt alföldi szövetsége február 1-én...
A trieszti és a magyar-cseh kérdés Párisban A trieszti és a magyar-cseh kérdés Párisban
A trieszti kérdésben tegnap olyan tüntető módon különült el egymástól...
Hogyan követték el a három milliós csekkcsalást Hogyan követték el a három milliós csekkcsalást
A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Rákóczi-uti fiókjában – mint...
VII. Edward lett Anglia uralkodója VII. Edward lett Anglia uralkodója
Az angol király rendkívül eszes, alapos míveltségű, nagy...
Az orosz balti flotta útja Az orosz balti flotta útja
Napról-napra várták, hogy bekövetkezik a nagy tengeri ütközet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98