Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

London a negyedik háborús tél küszöbén

Érdekes londoni tudósítást közöl az egyik svájci lap a negyedig háborus tél küszöbén álló angol birodalmi fővárosról.


Az angol kormány nemrég ismét megengedte, hogy a központifűtéses házakban megkezdjék a fűtést. Mindazonáltal a legtöbb házban hidegek még a kazánok és a fűtőtestek, mert mindenütt takarékoskodnak a szénnel. Addig is, míg a szénfűtést megkezdik, a legtöbb lakásban villanykályhával igyekeznek csökkenteni a hideget. A közeli napokban rendelet jelenik meg, amelynek értelmében a vonatokon is újra fűteni lehet. Egyébként azonban tovább folytatják a korlátozási rendszabályokat s az angol nép egyre jobban érzi a háború sulyát.

A legnagyobb nehézségeket a közlekedés problémájának megoldása okozza. A londoni földalatti vasút egyre kevesebb vonatot járat s ezek a vonatok is egyre nagyobb időközben indulnak. Ugyanez a helyzet a londoni autobuszforgalom terén is. Az ugy nevezett ,,Greenlinebuses” azok az autobuszok, amelyek London és a külvárosok között bonyolították le a forgalmat, szeptember óta egyáltalán nem közlekednek, aminek következtében a környékbeli vonatok forgalma rendkívül megnövekedett. De ezek a helyi vonatok is csak ritkán közlekednek, ugy hogy a kilencmilliós város forgalma szinte megbénult.

Gépkocsikat és motorkerékpárokat most már csak hivatalos utakra szabad igénybe venni,
kerékpárt viszont nem lehet már kapni egyetlen londoni üzletben sem. A taxi is egyre kevesebb. A háboru előtt még 7900 taxi futott a londoni utcákon, most alig 4500 taxi van forgalomban.

Különösen éjszaka nehéz taxit kapni. Ha az ember éjjel az elsötétített londoni utcákon jár, a sötétben minduntalan ezt a kiáltást hallja: „Taxi! Taxi!” Minthogy taxi alig kapható s a földalatti és az autóbusz vállalat is korábban indítja az utolsó járatokat. A vendéglők nagyrésze kénytelen volt korábra helyezni a zárórát, hogy a személyzet idejében hazajuthasson.

A londoni társadalmi élet is alkalmazkodott már az uj viszonyokhoz. Senki sem hív már meg vendégeket vacsorára, vagy estélyre, mert senki sem fogadná el az ilyen meghívást. A társas összejövetelek délutánra tolódtak el. A postai levélszekrényeket is ritkábban ürítik ki, ezért azután jelentékeny mértékben megnövekedett a telefonforgalom s nemcsak London, de egész Anglia telefonhálózata tul van terhelve.

Talán csak az élelmezési helyzetben nem állt be jelentősebb változás, bár az utóbbi napokban csökkentették a napi tejadagokat.
Így fest London a negyedik háborus tél küszöbén…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98