Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

Országszerte körzeti szappanfőzők felállítását szorgalmazza a közellátási hivatal

A szappan a háborús közellátásnak egyik legfontosabb tétele.
A mosószappanszükséglet biztosításával messzetekintő, előrelátó gondoskodás keretében foglalkozik a közellátási kormány. Noha még ma is vannak vidékek, amelyeken a lakosság minimális mennyiségű mosószappant használ, a szappan általában a mindennapi élet egyik legfontosabb tartozéka lett. A nagyközönségnek csak távoli és bizonytalan sejtelmei vannak a hatalmas küzdelemről, amelyet a közellátási kormány folytat a szappanipari termelés folyamatosságának fenntartásáért és a megnagyobbodott ország igényeinek lehetőség szerinti kielégítéséért.

Kérdésünkre beavatott helyen érdekes részleteket közöltek munkatársunkkal a szappanfront mai állásáról, az újabb intézkedésekről és fejleményekről.

– Ez év augusztusáig a szappangyáraknak egy magánirodája, az úgynevezett mosószappan elosztó iroda végezte a szappan elosztását az egész ország területén, – mondotta informátorunk. – Tekintettel arra, hogy ez a rendszer nem biztosította a zavartalan, kielégítő elosztást, a közellátási minisztérium miniszteri biztost rendelt ki a szappanelosztás lebonyolítására. A miniszteri biztos szervezi át az eddig fentartott elosztó irodát. Azóta a szappanelosztás tervszerűen, intézményesen megy végbe.

Elsősorban a honvédség szükségleteiről történik gondoskodás, különleges figyelemmel a hadrakelt sereg igényeire.
Sorrendben a klinikai, kórházi, egyéb egészségügyi intézmények, szülőotthonok, stb. következnek. Ezeknek az ellátása a szükséglet szerint történik. A gazdasági üzemek, főként a bányák szappanellátását is intézményesen megszerveztük. Ma a legnagyobb fejadagot, havi 20 dkg-ot a szennyes munkát végző bányászok kapják. Külön gondoskodás történt a borbély és kéményseprőipar szappanellátásáról.

– A következő lépés, amit a közellátási miniszter meg akar valósítani,
az, hogy az ország lakosságának minél szélesebb rétegei kapják meg a havi 10 dkg mosószappan fejadagot. A székesfővárosban a nyári hónapok óta, a törvényhatósági jogú városokban október 1. óta, a megyei városokban november 1. óta olyan szappanmennyiség szállíttatik, hogy abból a polgármesterek ellenőrzése mellett 10 dkg fejadag minden egyes személynek havonta kiszolgáltatható.

A következő lépés, hogy intézményesen biztosíttassék a vidéken a nagy- és kisközségek szappanellátása.
Az idevonatkozó előmunkálatok folyamatban vannak. Tekintettel arra a körülményre, hogy olajosmagvakban kielégítő terméseredménnyel számolhatunk, a szappangyártás nyersanyagellátása is javulni fog. Megvan a remény arra, hogy a téli hónapokban a szappanellátást nemcsak intézményessé, hanem jobbá is tudjuk tenni és a fogyasztók igényét is tökéletesebben ki lehet majd elégíteni.

– A közellátási miniszter egyidejűen arról is gondoskodott,
hogy a vármegyei székhelyeken vagy a nagyobb közületekben körzeti szappanfőzők állíttassanak fel. Ezeknek az a hivatásuk, hogy a vidéki háztartásokban jelentkező zsiradékanyagot, amely legtöbbször haszontalanul pusztul el, bevonják a szappanfőzés nyersanyagszükségletének a fedezésére. A körzeti szappanfőzdék 2 kg zsiradékért 1 kg szappant adnak a zsiradékanyag beszolgáltatójának.

– Ezidőszerint csak egységes mosószappant lehet gyártani.
Ez 10 dkg.-os darabokban kerül forgalomba, 42% zsírsav tartalommal. Többször felmerült a panasz, hogy a kiszolgáltatott darabok nem érik el a 10 dkg.-ot. Ennek az az oka, hogy a szappan vízmennyisége a tárolás során részben elpárolog, így a súlya csökken. A zsírsavtartalma azonban változatlan marad és ennek következtében a mosóhatása is azonos.

– A szappanigény nem egyforma az országban.
Ezért a közellátási kormánynak az volt a törekvése, hogy elsősorban oda juttasson szappant és ott biztosítsa a fejadagot, ahol a kultúrigény, a higiéniai követelmény nagyobb. A mosószappannal egyidejűen mosóport is bocsát ki a közellátásügyi kormányzat a közönség rendelkezésére. 10 dkg. szappannak 25 dkg. mosópor felel meg. Főként a székesfőváros lakossága használja szívesen a mosóport, de vidéken is kezd már elterjedni. Mosóhatása ugyanaz, mint a szappané: 25 dkg. mosópor mosóhatása egyenlő 10 dkg. szappanéval. Ezenkívül az úgynevezett kézmosó szerek is tekintetbe jönnek: ezek mechanikai úton teszik lehetővé a tisztálkodást, pl. dörzsöléssel. Ezek a mechanikai mosószerek különösképpen ott kerülnek alkalmazásra, ahol durvább, piszkosabb munkát végeznek, pld. föld, agyag, koromanyagokkal. A cél az lenne, hogy a durvább piszoktól való megtisztítás ezekkel a mechanikai mosószerekkel történjék, a végleges tisztálkodást már szappannal lehet eszközölni. Külön gondot kíván fordítani a közellátási miniszter arra, hogy ezekből a mechanikai kézmosószerekből is lehetőleg minél nagyobb mennyiség kerüljön forgalomba és a közönség az aránylag új és praktikus tisztító eszközöket is ismerje meg és használja szívesen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Látogatás Károlyi Mihálynénál, aki elköltözik a párisi emigránsnegyedből Látogatás Károlyi Mihálynénál, aki elköltözik a párisi...
Az elnök úr Londonban van, a grófné nincs még idehaza”, mondja...
Uj alapokra kell fektetni a magyar-cseh áruforgalmat Uj alapokra kell fektetni a magyar-cseh áruforgalmat
1930-ban az egész magyar exportnak 16.8 százaléka jutott a cseh...
Gabonatőzsde Gabonatőzsde
Az átmenetileg észlelt árhanyatlás néhány napon belül nemcsak...
Az 1943. évi májusi tűzgömb 2. Az 1943. évi májusi tűzgömb 2.
Szerecsére oly nagyszámú észlelő adatai állottak rendelkezésre, hogy...
Eckhardt Szentesen és Csongrádon példátlanul élesen támadta Bethlent és híveit Eckhardt Szentesen és Csongrádon példátlanul élesen támadta Bethlent...
Hegymegi Kiss Pál felszólalása után Eckhardt a többi között ezeket...
Bécs-Budapest 8:2 (2:1) Bécs-Budapest 8:2 (2:1)
Nem szállunk szembe a közönség ítéletével, amely a magyar csapatot az...
A párisi Folies Bergeres szerződteti a 14 éves Fenyő Ducit A párisi Folies Bergeres szerződteti a 14 éves Fenyő Ducit
A Hétfői Napló beszámolt arról az incidensről, ami a legutóbb tartott...
Jubilál a rohamsisak Jubilál a rohamsisak
Az acélsisak vagy más néven rohamsisak, ma olyan természetes és...
A vasuti szerencsétlenségek oka A vasuti szerencsétlenségek oka
Egy német orvosi szemle bővebben foglalkozik egy czikkében a vasuti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98