Dtum
Login with Facebookk
1942 | November

A műanyag kulisszatitkai

Vérből tojás, babból csokoládé, paradicsomból linóleum, tejből harisnya, burgonyából szappan, kaucsukból olaj, cukorból gumi, kutyaszőrből kesztyű, halból sajt, stb., stb., stb. Ha tíz, sőt ha öt évvel ezelőtt valaki ilyen furcsa felsorolásba kezd, azt tanácsoltuk volna neki, hogy sürgősen vizsgáltassa meg magát orvossal. De még két-három évvel ezelőtt is alig merte a laikus közönség ezeket a „csodák”-at elhinni. Mert hogy a tejből vaj legyen, a rongyból papír, a répából cukor, a lenből vászon, az természetes, az magától értetődik, azon senki sem csodálkozik. Mint látni fogjuk, ezeknél sokkal természetesebb és egyszerűbb, hogy például a tojás, vagy csipkerózsából tea legyen.

A szén mint pótanyag

Először is nem szabad elfelejtenünk, hogy például a tojásnak nem az a legfontosabb tulajdonsága, hogy tojásdad alakja és meszes héja van, hanem hogy fehérjetartalmú; a teánál pedig nem az a lényeg, hogy thein legyen benne (sőt: hiszen a thein káros alkaloida!), hanem az, hogy ízes és tápláló italt élvezhessünk. És még azt sem szabad elfelejtenünk, mielőtt behatolnánk a mű- és pótanyagok kulisszatitkaiba, hogy a mű és pótanyag elnevezés tulajdonképpen mondvacsinált fogalom. Vegyünk néhány példát.

A szén is pótanyag volt bizonyos értelemben egészen a 17. század elejéig, mert csak akkor kezdték - szükségből - a szenet tüzelésre használni. A papír is pótanyagnak indult s csupán ideiglenesen akarták vele a pergament pótolni. Az első papírpénzt is csak „ideiglenesen” adták ki Kölnben 1607-ben, mert nem volt kellő mennyisége ércük. Régen a cukrot kizárólag nádból állították elő; így a répából készült cukor is műanyag volt eleinte.

Miből áll a vitamin

Hogyan lehet répából és nádból is cukrot előállítani? Ugy, hogy mindkettőben megtalálható a cukor anyaga: a fontos szénhidrát. S hogyan lesz a vérből tojás? Ugy, hogy a vérből kivonják a fehérjét, a tojás legfontosabb anyagát. Azt is hallottak, hogy szénből készítenek zsírt és fából cukrot. Egy kis kémiai tudással azonban ezen sem csodálkozunk. Hiszen a zsírnak, fának és cukornak alkotó anyagai ugyanazok: szén, oxigén és hidrogén.

A vitaminok mesterséges előállítása is valami titokzatos dolog... De rögtön egyszerűbbnek látszik, ha tudjak, hogy a vitaminok főanyaga is csak a már említett szén, oxigén és hidrogén és hogy a legtöbb vitamin nem is tartalmaz semmi mást e három elemen kívül. Az E-vitamin például csak abban különbözik a D-vitamintól, hegy eggyel több szén- és hattal több hidrogénatom van egy-egy molekulájában. Természetesen ennek „csak”-nak áthidalása, vagyis egyik szerves anyagnak másikká való átalakítása néha igen bonyolult kémiai műveleteket igényel.

Hogyan lesz gumi a cukorrépából

Még egy érdekes példa. A cukor és a C-vitamin között csak az a különbség, hogy a cukorban néggyel több a hidrogénatom. Említettük már, hogy ez a „kis” különbség, ez a „csak”, néha igen nehéz feladatok elé állítja a kutatókat. Nem mindig könnyű valamely vegyületből elvonni például négy hidrogénatomot. Nem mindig könnyű, de néha könnyű. Erre az alkoholok szolgáltatják a legszebb példát.

Az etilalkoholból egyszerű vízelvonóeljárással készül az éter. Az etilalkohollal rokon metilalkohol pedig ugyancsak roppant egyszerűen nyerhető a metángázból. Nem lesz nehéz a metilalkohol további átalakulását követnünk. A csalánszőrökben és a hangyában található hangyasav ugyanis egyszerűen úgy nyerhető, hogy lúgoldatot széndioxiddal hozunk össze.

Ezek a példák sok mindent megmagyaráznak. Nem csodálatos ezek után az sem, hogy a cukorrépából gumi készül. Tudjuk, hogy már régen sikerült etilalkohol segítségével műgumit előállítani. Az előbbi példák után nem meglepő, ha megmondjuk, hogy az etilalkohol a cukor egyszerű bomlási terméke. Erjesztőgombák hatására a répacukor cukortartalma felbomlik, széndioxid távozik el belőle, így lesz etilalkohollá, amit aztán gumigyártásra használnak fel.

A legtöbb műagyag a szerves anyagok egyszerűbb vagy bonyolultabb kémiai átalakítása. Olyan természetesnek kell ezt a dolgot vennünk, mint azt, hogy a fából épúgy készíthetünk asztalt vagy széket, mint pipát vagy tollszárat. A földön mintegy 95 elem van és minden anyag ennek a 95 elemnek különböző vegyületeiből áll. Ez a műanyagok titka.


Dr. Légmán Lóránt

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Női divat 1941 (az öltözék és a kiegészítők műanyagból készültek) A műanyaggyártás egyik csodája: kolbász-bőr fából!
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kéthetes tartalék tárolására kérnek engedélyt a kenyérgyárak és péküzemek Kéthetes tartalék tárolására kérnek engedélyt a kenyérgyárak és...
Szakkörökben figyelmet keltett cikkünk, amelyben a budapesti...
Gapon pópa Gapon pópa
Gapon lelkész, az orosz mukások vezére, a ki a pétervári január...
A haditerhek a delegáczióban A haditerhek a delegáczióban
Az októberben összeülő delegácziókban a hadügyminiszter meg fogja...
Róza báróné halálára Róza báróné halálára
Szombat este ugyszólván egész Pest erről beszélt: hogy ,,Rózsa...
A fiumei ügy rendezése A fiumei ügy rendezése
Fiumében már évek óta ideiglenes állapotok uralkodtak; e helyi...
A csehszlovák kormány elfogadta tárgyalási alapul a szudétanémet emlékiratot A csehszlovák kormány elfogadta tárgyalási alapul a szudétanémet...
A félhivatalos Prager Presse jelentése szerint a magyar és a lengyel...
Elmosta az égiháború a sziámi király mezőkövesdi vasárnapját Elmosta az égiháború a sziámi király mezőkövesdi vasárnapját
Lobogó zászlódísz, felvirágzott kapufélfák és díszbe öltözött matyók...
Egy jegyes pár halála
Megrázó eset történt május 26-ikán Nyíregyházán, egy fiatal jegyes...
Mi a szösz az a zsirondista Mi a szösz az a zsirondista
Bocsánatot kérünk minden iskolázott magyar embertől, hogy itt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98