Dtum
Login with Facebookk
1940 | Október

Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 2.rész

A vegyész hadat üzen – a juhoknak….

Hadat üzent, mert feleslegessé akarja tenni a gyapjút! A német műanyaggyártás egyik kimagasló vívmánya a mesterséges gyapjú, most egyre élénkebb szerepet játszik a szövetiparban. És miből gyártják? Szintén fából vagy pontosabban: cellulózéból. Csakhogy most a cellulózéból készült viszkózé-oldatot nem hengerlik lapokká, hanem hatalmas nyomással fémlemezekbe fúrt hajszálfinom nyílásokon sajtolják keresztül.

Vékony, nyúlós szálakká bomlik szét így az anyag; ezeket vegyi úton megszilárdítják pehelyszerű rostokká darabolják szét, az apró szálacskákat megsodorják és kész a finom, gyapjúszerű műanyag, amelyből kitűnő, meleg szövet készíthető.

Igaz, hogy ez a mesterséges gyapjú még nem versenyezhet mindenben a természetessel. Kevésbé rugalmas és vízálló, mosásban zsugorodik, gyűrődik. Az új vistra-XT- és a lanusa műgyapjúk azonban már ezen a téren is nagy haladást jelentenek és a szakértők véleménye szerint a vegyészet nemsokára a természetes gyapjúval mindenben egyenrangú szövetanyagot tud majd gyártani.

Fonallá fonják a tejet

De korunk boszorkánymestere, a kémikus ennél különb bűvészmutatványokra is képes. Nemcsak fából, hanem a tehéntejből is képes gyapjút, fonalárut, szövetanyagot készíteni. A tejgyapjú is alig néhány esztendős találmány, lanital-nak hívják s szülőhelye Olaszország.

Feretti olasz vegyészmérnök jött rá készítésének titkára. Megfigyelte, miként hat a formaldehid néven ismert vegyszer a tehéntej fehérjére, a kazein-re. A formaldehid nagyon közönséges, anyag, fertőtlenítőszernek használják; a mindennapi életben szereplő formalinnak is alapanyaga. Kevesen gondoltak rá, hogy ezzel a köznapi ipari termékkel szövetté lehet majd varázsolni a tejet. Maguk a vegyészek sem mertek volna rá gondolni, pedig ők már régóta készítik kazeinből ugyancsak formaldehid segítségével a szaru pótlására, a pompás, színes galalithot.

Az olasz mérnök megtalálta azt a fogást, amelynek révén a formaldehid a tejből kivont kazeint finom szálakká szarusítja el. Ezzel nagyon finom, tartós és meleg gyapjúszálakhoz jutott, amelyek éppen úgy fonhatók, mint a közönséges gyapjúfonalak. A belőle készült szövetekből pedig meleg és tartós ruhanemű készülhet, minden célra….

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gyapjú fésülése és fosztása. A cellofánnal burkolt kolbász éppen olyan könnyen vágható, mint a közönséges Hevesy György - vegyész A vegyészet legújabb csúcsteljesítménye: a szénből gyártott szappan
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98