Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1940 | Szeptember

Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 1

Az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb és ipari vívmánya, a műanyaggyártás, soha nem látott termékekkel gazdagította az embert. Az önellátásra szorított nemzetek mesterségesen gyártott nyersanyagok egész sorával igyekeznek pótolni azokat á természeti anyagokat, amelyek nem teremnek meg saját földjükön vagy legalább is nem kellő bőségben s a mai háborús viszonyok közepette csak nagy költséggel vagy sehogysem szerezhetők be.

Az emberi találékonyság és vegyészi munka így olyan műtermékekhez jutott, amelyek nemcsak egyenrangúak a természetesekkel, amelyeket pótolniok kell, hanem akárhányszor felül is múlják azokat. De legbámulatosabb maga az átváltozás ténye. A vegyész valósággal sarkaiból fordítja ki a természetet és termékeit olyan alapanyagokból készíti, amelyek ég-földnyire különböznek a belőlük származó műanyagtól.

A fenyőfa selyemharisnyává és kolbászhéjjá alakul

Estély Berlinben. A ragyogóan kivilágított termekben általános feltűnést kelt egy gyönyörű selyemruhás nő. A finom selyemanyag lágy suhogása már egymaga is megbűvöli a körülállókat s azok elragadtatva szemlélik a karcsú termeten elomló szövetet. Ahol a nő leül, egész gyűrű támad körülötte az álmélkodó vendégekből. Egymásra rakott szoborművű lábszárain elővillannak a ragyogó selyemharisnyák.

Vajjon hányan gondolnak rá ebben a pillanatban, hogy ez az igéző selyemruha a az ingerlő szépségű selyemharisnyapár néhány héttel ezelőtt még otromba fatörzs volt egy - erdő kellős közepén? A fatörzset kivágta a fejsze, feldarabolta a mótoros fűrész, a traktor pedig elszállította a cellulózegyárba. Ott kivonták belőle minden növényi test legfontosabb alkotórészét, a cellulózét. Legértékesebb mai cellulózeforrásaink a fenyő- meg a bükkfa. A hatalmas lemezekké sajtolt cellulózeanyagot ezután ismét kocsikra vagy vasúti vagonokra rakták és elvitték a műselyem-gyárba. Ott összetörték s különböző vegyszerekkel kezelték, úgyhogy a cellulóze sűrű, nyúlós (mint mondani szokás: „viszkózus”) anyaggá alakult. Ez a műselyem alapanyaga.

Ezt a nyúlós folyadékot olyan tantálfémlemezen préselték keresztül, amelynek minden négyzetcentiméternyi felületébe 200-5000 górcsövi méretű nyílás van fúrva. A nyílások átmérője nem több a milliméter hét-nyolcszázad részénél. Ilykép a folyadék, a lemez túlsó oldalán, számtalan, hajszálnál is finomabb szálra bomolva bukkan elő. A szálakat vegyi folyadékon vezették át, amire megszilárdultak; ezután minden egyes szálnak gyenge sodratot adtak, vegyileg megtisztították, mosták, szárították és felgöngyölték. Ezzel el is készült a legfinomabb műselyem s innen most már mehetett egyenesen a szövőműhelybe, majd - mint kész szövet - a szabóhoz meg a harisnyagyárba.

Akármilyen csodálatos is ez az átváltozás a fenyőfától a szép női lábakon feszülő műselyemharisnyáig, az ember itt voltaképpen nem tett egyebet, mint nagy vonásokban utánozta a selyemhernyót. Hiszen az sem tesz végeredményben mást, mint hogy növényi cellulózéból gyárt selymet! Azért fogyasztja akkora falánksággal bebábozódása előtt az eperfalevelet, hogy a szálból álló gubó megfonásához elegendő cellulózemennyiséget halmozzon fel testében. (Ilyenkor mondja a tenyésztő, hogy a hernyó „selyemre eszik”).

A hernyótest titkozatos vegyi műhelyében azután az eperfalevél anyaga hasonló változáson megy át, mint a cellulóze a vegyigyárak kádjaiban és üstjeiben, úgy, hogy mire a hernyó fonómirigyeiből kikerül, már tiszta selyem lett belőle. A műselyemgyár finomfuratú tantállemezes szabályozó berendezései a selyemhernyó finom nyílású fonómirigyeinek felel meg. Ezekből a mirigyekből is képlékeny, vékony szál alakjában szüremlik ki a selyemanyag s a levegőn szilárdul aztán meg.

Az ember azonban egy lépessel még tovább is mehet a selyemhernyónál. Ahelyett, hogy a sűrű oldatot szálakká húzná ki, vegyi úton megszilárdítja s egyidejűleg gyorsan forgó hengerek közé vezeti, amelyek széles lemezekké mángorolják. Az utolsó hengerpár közül már vékony, ragyogó, átlátszó hártya alakjában kerül ki a cellulóze-vegyészet egy másik csodálatos terméke: a cellofán.

A cellofánt ma már mindenki ismeri, állandóan használják élelmiszerek becsomagolására. Most már tudjuk, ez a tiszta, kívánatos, étvágykeltő csomagoló- és burkolóanyag végeredményben szintén fenyő- (esetleg bükk-) fából készül. Közismert az is, hogy a kolbászhoz szükséges bőrt eddig disznó- vagy marhabélből nyerték. Ebbe nyomkodták be a töltőgépek a kolbász húsanyagát.

Rájöttek azonban, hogy a cellofán erre a célra éppen olyan alkalmas, sőt nem egy szempontból még megfelelőbb is. A cellofánból készült kolbászhéj éppen olyan könnyen vágható, mint természetes bélből készült bőr. Ma a már a cellofánburkolatú kolbász nagyon általános élelmicikké vált Németországban. És ehhez is az erdők fája adott nyersanyagot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A műanyaggyártás egyik csodája: kolbász-bőr fából! A cellofánnal burkolt kolbász éppen olyan könnyen vágható, mint a közönséges
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rajcsányi és Kabos holtversenyben került az első helyre Rajcsányi és Kabos holtversenyben került az első helyre
Az Újpesti Torna Egyesület vasárnap a Tungsram Kultúrházban...
Aknafogás Aknafogás
A tengerben elrejtett aknák sok bajt okoztak már az angol hajóknak....
Háromnapos razziát tartott az erkölcsrendészeti rendőrség a pesti strandokon Háromnapos razziát tartott az erkölcsrendészeti rendőrség a pesti...
Jelentette a Hétfői Hírlap, hogy a rendőrség parazitarazziákat...
A fakereskedelmi szaktanfolyam megnyitása A fakereskedelmi szaktanfolyam megnyitása
Hogy a kereskedelmi szaktanfolyamot ne csak az Akadémia rendes...
Az óriás-cápák sohasem alszanak és sohasem pihennek Az óriás-cápák sohasem alszanak és sohasem pihennek
Nemrégiben ezelőtt sikerült elsőízben Floridai partjai előtt egy...
Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának világkongresszusa Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának...
Vasárnap délben 150 bolgár és bulgáriai magyar zárt sorokban vonult...
Megerősített hadállások a kelet-ázsiai harcztéren Megerősített hadállások a kelet-ázsiai harcztéren
Ezelőtt az volt a csaták lefolyása, hogy a mint az ellenfelek szembe...
Ma adják ki a rendőrség hivatalos jelentését a dohány-utcai bombamerényletről Ma adják ki a rendőrség hivatalos jelentését a dohány-utcai...
A bombamerénylet ügyében a rendőrség a szombati nap folyamán fejezte...
Elég lesz egygólnyi előny Prágában? Elég lesz egygólnyi előny Prágában?
Ferencváros – Sparta 2:1 (2:0) 25.000 ember van a tribünökön....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98