Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

Megint játszottak a Sárosi-fivérek, az eredmény: 5:0

Ferencváros – Nagyváradi AC 5:0

Remek tavaszi sportdélután. Napfényes, kellemes idő, a sportrajongók tömött sorokban vonulnak az üllői úti sporttelep felé, ahol már az előmérkőzés alatt (FTC – Komáromi FC 1:1) lezárják az ülőhelypénztárakat, és aki nem váltotta meg előre a jegyét, már csak az állóhelyen nézheti végig a mérkőzést.

A két régi nagy ellenfél - Ferencváros és Nagyváradi AC - került egymással szembe. Vérbeli rangadás, bár ez idő szerint egyik sincs az élen. Mégis legalább 30.000 kíváncsi a játékukra. Olyan hatalmas tömeg, amire régóta hiába vártunk.

Az is vonzotta a közönséget, hogy mind a két csapat a támadó középfedezetes játékot kultiválja, élénk támadó játékra számítottak tehát a nézők. Nem is csalódtak várakozásukban. Mind a két csapatnak a színe zöld-fehér. Úgy segítettek hát a dolgon, hogy a vendéglátó Ferencváros zöldszegélyes fehér mezbe öltöztette a játékosait.

Rögtön nagy lendülettel támad a Fradi és a sérüléséből felépült Sárosi Béla olyan iramot diktál, mintha le akarnák rohanni a nagy és veszélyes ellenfelet. Nem szabad lélegzethez engedni a NAC-ot, ez lehetett a kiadott jelszó. Nem is engedték.

Egyre másra futnak a jól irányított ferencvárosi támadások és az első negyedóra elteltével meg is születik az eredmény. Sárosi Béla-Sárosi György-Beke a labda útja és a fiatal balszélső védhetetlen gólt helyez a nagyváradi kapuba. Az ellentámadást Tóth III. vezeti, pompásan ad középre, de Bodola. a gólkirály magasan a kapu fölé bombáz.

Most hatperces gyenge időszak következik és csak öt perccel a félidő befejezése előtt látunk egy mintaszerű akciót: Beke centerezését Sárosi dr. mértani pontossággal fejeli a hálóba. Szünet után sem tud a NAC lábra kapni és Sipos, Toldi és Beke remekbeszabott góljaival váratlanul fölényes győzelmet arat a Fradi.

Ez a nagy mérkőzés rövid története. De hogy ez az 5:0 hogyan született meg, arról külön kell írni. Mert ezt a nagy győzelmet – megítélésünk szerint – három tényezőnek köszönhette a Fradi. Elsősorban annak, hogy a Sárosi fivérek újra sorompóba állhattak. Két mérkőzésen hiányzottak. Egyiken súlyos vereséget szenvedett a Fradi, a másikon döntetlennel kellett beérniük.

Most ismét mind a kettő játszott és a csapat rögtön szárnyakat kapott, különösen, a Béla fiú magaslott ki a mezőnyből. A másik győzelmi tényező Tóth István sportigazgató ügyes taktikai húzása volt. Nagy Andrást ráállította a veszélyes Dodolo-Tóth III. szárnyra, amelyet sikerült is megbénítania és ezzel lefékezte a NAC lendítő kerekét.

A harmadik tényező - mondjuk meg őszintén - az volt, hogy a NAC meglehetősen rossz napot fogott ki és a Fradinál gyengébb ellenféllel szemben sem állta volna meg a helyét.

Mind a két csapat főereje a fedezetsor volt, emitt - mint említettük - Sárosi III. vezérletével, amott a kis Perényi játszotta a prímhegedűst; itt Nagy András, ott Szegedi képviselt komoly értéket.

A védelmek közül a NAC csatárainak gyengesége folytán a Fradinak jutott a könnyebb szerep és ezt Polgár fölényes tudásával teljes sikerrel oldották meg. Amott sem voltak feltűnőbb hibák, de túlerős volt a nyomás, mert Sárosi dr. okos irányításával a szélsők - a nagy formában levő Sipos és a váratlanul jól játszó Beke - állandó veszélyt jelentettek, míg a NAC-ban Sárvári tehetetlensége és a balszárny lefogása miatt semmi átütő érő nem volt.

Az öltözőkben mérkőzés előtt mind a két csapat bízott a győzelemben. A nagyváradiaknál Ajtay kormánybiztos határozottan megcáfolja a Bodola távozásáról terjesztett híreket, amelyeket közönséges „hírlapi kacsá”-nak minősít.

Mérkőzés után így beszélnek a vezetők:
Tóth István: - Ez a mérkőzés sok mindent megcáfolt. A Ferencváros bebizonyította, hogy a csapat jó formában van, csak az a fontos, hogy teljes legyen. Sok mindenért kárpótolt most a csapat.

Usetty Béla elnök: - Egyszer végre nekünk is kifutott.

Rónay, a NAC oktatója: - Az eredmény túlzott, bár elismerem, hogy a Ferencváros megérdemelte a fölényes győzelmet. Nálunk semmi sem sikerült, mert a csatársor csak tologatott. A Ferencváros most úgy játszott, mint mi az ősszel Nagyváradon. Ez volt a győzelem titka.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Beke távoli lövése után a nagyváradi védő szomorúan veszi ki a labdát a kapuból (1-0) Beke középreadott labdáját Sárosi dr. fejeli a kapuba (2-0) Sipos kicselezi a kifutó Vécseyt és messziről helyezi a labdát az üres kapuba (3-0) Toldi áthúzodik a jobb oldalra, onnan lő hatalmas gólt (4-0) Beke fordulásból rúgja az utolsó gólt, Siposnak már nem akad semmi dolga (5-0)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Masaryk csehszlovák külügyminiszter nyilatkozata Masaryk csehszlovák külügyminiszter nyilatkozata
A newyorki Magyar Jövő hosszabb beszélgetést folytatott dr. Jan...
Finnugor rokonságunk Finnugor rokonságunk
Én már személyesen is találkoztam egy-két rokonnal, letagadjam, hogy...
Polgártársak! Az ideiglenes kormány programmja Polgártársak! Az ideiglenes kormány programmja
Az ideiglenes kormány a következő felhívást teszi közzé: A birodalmi...
Az 1903-iki országos költségvetés Az 1903-iki országos költségvetés
A képviselőház pénzügyi bizottságának előadója, Neményi Ambrus, a Ház...
A kormány ellentámadása A kormány ellentámadása
A Bethlen-kormány a tényleges ellenzéki közhangulattal szemben...
Leo Janacek Leo Janacek
Hatvkankét éves volt már, amikor a legvigasztalanabb, a...
Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán válaszolt Mussolininak Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán...
A francia volt frontharcosok Lyonban vasárnap megtartott...
Megtalálták a szétdarabolt alagi hentes fejét és ökölbeszorított kezét Megtalálták a szétdarabolt alagi hentes fejét és ökölbeszorított...
Szombatra virradó éjszaka az alsógödi vasútállomás jegykiadója,...
Európa húsvéti borzongása Európa húsvéti borzongása
Titokzatos félelem, gyötrő aggodalom, meg nem szűnő gyanakvás érzete...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98