Dtum
Login with Facebookk
1943 | Április

Érdekességek a parafáról, a paratölgy

Nincs ember, aki ne ismerné a parafát; ha máshonnan nem, a borospalackok, orvosságos és egyéb szűknyakú üvegek dugóiból. És aki ismeri a parafadugót, tudja azt is, milyen kitűnő szigetelőanyag; egyaránt védi az üveg tartalmát nedvességtől, melegtől, tisztátalanságoktól s a külső levegőtől. Az ember talán nem is tudna ilyen kitűnő egyetemes szigetelőanyagot gyártani, mint amilyet a természet alkotott a parafából.

Azt hihetné valaki, hogy ez az érdekes természeti anyag csak valahonnan a forróövek színes világából származhatik, mert hiszen megszoktuk már, hogy a legtöbb ilyesféle nyersterményünk a trópusok ajándéka. Hanem a parafa kivétel. Ez a becses „trópusi” növény itt terem, mondhatnók, közvetlen közelünkben, az öreg Európában...

Népek, amelyeknek a parafa kenyeret jelent….


A világ parafatermelésének vagy 70 %-a az ibériai félsziget két országából, Spanyolországból és Portugáliából került ki. A legtöbbet Portugália termeli: évente átlag 125.000 tonnát; második helyen Spanyolország áll, évi 60.000 tonnával. Ilyenformán az ibériai félsziget ma már úgyszólván az egész világon egyedárusítója ennek a fontos iparcikknek. Igaz, hogy termelik a Földközi-tenger partvidékén másutt is, például Délfranciaországban, Korzikában, Olaszországban, Dalmáciában, Északafrika egyes helyein, sőt újabban Amerikában is, de mindezek alárendelt jelentőségűek a parafa valódi hazája, az ibériai félsziget mellett.

Európának ezen a délnyugati darabján a parafa, vagy nevezzük most már tudományosabban: paratölgy, igazi kenyértermő növény. Sokezer embernek nyújt megélhetést, akik részben mint kéreghántolók, részben pedig mint parafaipari munkások találnak kiadós elfoglaltságot. Sőt akadnak Portugáliában egész országrészek, ahol a nép szinte kizárólag a paratölgyerdők hozadékából él...

Erdőségek - aranyból...


Ezeken a vidékeken végeláthatatlan területeket borítanak a paratölgyerdők. Minthogy egyetlen paratölgy-példány is értékben valóságos fiók-kincsesbánya, Portugália egész paratölgy-állománya szinte felbecsülhetetlen nemzeti vagyon. Egy portugál közgazdász mondta egyízben valahol: a portugál paratölgyerdők olyan értékesek, mintha minden egyes fájuk színaranyból lenne öntve - és nem túlzott vele semmit! Meg is becsülik őket, de a kéreghántolókat is, akiknek az a feladata, hogy időről-időre lefejtsék a fa testéről a parakérget. Alapos szakismeretet, lelkiismeretességet, munkabírást követel ez a hivatás, mert a parafahántoló élete nem kevésbbé kényelmetlen és viszontagságos, mint a nagy erdőségek favágóié.

Csaknem minden idejét odakinn tölti az erdőkben; ott pereg le egész élete remeteszerű magányban, és egymagában kell állnia az időjárás, a szabad természet minden megpróbáltatását. Legfeljebb szűk. kényelmetlen alvóhelyet eszkábálhat össze magának parafakéregből. Igaz, hogy jó védelmet talál benne éjtszakára, hiszen a parafa pompásan oltalmazza nedvességtől, széltől, hidegtől egyaránt. Ez az élet az igazi próbaköve a becsületességnek, mert a parafahántoló vissza is élhetne a kezére bízott értékes nyersanyaggal. De szerencsére ritka közöttük az efféle ingatag jellem. Legtöbbjük szegény, de becsületes ember, és híven őrzi, gondozza a munkakörébe tartozó erdőállományt. Persze azért az ellenőrzés is eléggé szigorú...

Parafa-aratás


A paratölgy nem forróövi növény ugyan, de azért kedveli a száraz, enyhe éghajlatot. Ezért is terem főként a Földközi-tenger nyugati part mellékein. Örökzöld fa, akár a mi fenyőnk; termetre azonban eléggé jelentéktelen és első pillantásra mi sem árulja el rajta nagy értékét. Legfeljebb, ha 15-16 méterre nő meg; törzsének kerülete embermagasságban ritkán közelít meg az öt métert. Vagy kétszáz esztendeig él. Lehántott vastag kérge a parafa.

Hanem persze csak akkor becses igazán a fa, ha kímélettel és szakértelemmel hántják le róla a kérget. A parafa-fejtés, mint minden a világon, csak úgy sikerül, ha értenek hozzá. Először is, nem szabad a fát túl fiatal korában fosztani meg kérgétől, mert akkor tönkre megy. Húszéves kora előtt ezért nemigen nyúlnak hozzá. Azután vigyázni kell, hogy lehetőleg a legmelegebb nyárt hónapokban „hámozzák” meg, nehogy a meleg védőburkolatától megrabolt növény megfázzék.

A fa egyébiránt is nagyon kényes és érzékenyen megsínyli a hántást. Ezért a kéreg lefejtése nagy körültekintést igényel. Ha durván végzik, megsérülnek a belső, érzékeny szövetrétegek: a fa megbetegszik és elpusztul. Már pedig ez nagy kár, mert egy-egy fáról többször is lehet parafát „aratni”.

(folyt köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Európa első kézfogása az új Magyarországgal Tokajban Európa első kézfogása az új Magyarországgal Tokajban
Ezen a héten Tokaj-Hagyalján mindenki az eget nézte, mert ez volt a...
A koronázás ebédje A koronázás ebédje
Ha nem is a legfényesebb, de a legnagyobb lakoma a világon idáig...
Pató Pálék letargiája Pató Pálék letargiája
Pató Pálék pipafüstös letargiába süllyedt közömbösségét is felráznák...
Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért máris följelentették Róbert bácsi, mint Onkel Robert jótékonykodik Bécsben, de uzsoráért...
Onkel Robert a művészi álneve a Budapestről Bécsbe száműzött Róbert...
Petrarca háza Petrarca háza
Olaszország a közelebbi napokban (julius 20, 21 és 22) fényes...
Héber költők Héber költők
Berlinben hatalmas vállalatok ontják a héber könyvek tízezreit. Kelet...
Ezt láttam Kárpátalján Ezt láttam Kárpátalján
Nem kell különös jóstehetség a jövendöléshez, hogy idén a...
Lefülelt lázadók Lefülelt lázadók
Bármily jól legyen paczifikálva Indó-Kina, bizonyos részeit állandóan...
Inkompatibilitás Inkompatibilitás
Puky Gyula, Debrencen város főispánja, a következő rendeletet intézte...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98