Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

Budapest, 1943… óh!

Taxi- vadászat

Reggel 6- tól éjjel ½ 12 – ig mindenki szabadon használhatja a budapesti géperejű bérkocsikat. Legalábbis elméletben. Mert gyakorlatban hej, már hogy fest a dolog. Szabad taxit látni napjainkban, enyhén szólva utópia. A taxik foglaltak, életszükséglet lévén főleg azon hölgyek számára, akiknek a világon semmi dolguk sincsen.

 

Egyesek ugyan látni véltek taxit, de amikor lélekszakadva megállítani próbálták, több esetben azt a választ kapták: „garázsba megyek” vagy „rendelve vagyok”. Ám ennek a látszólag reménytelen taxivadászatnak is megvan a maga romantikája. Kialakult egy uj műfaj: a taxitársulás. Ez pedig következőképpen történik: a Vörösmarty- téri cukrászda előtt megáll egy taxi- Ketten kilépnek belőle. Ugyanakkor hárman háromfelől nekiugranak. Egy elesik- lévén a kocsiut jeges- ketten viszont két különböző oldalról beszállnak.

 

Az ember azt hinné, most parázs verekedés támad. Az ember téved. Mert a taxibaugrók- csodák- csodájába- nemre és társadalmi állásra való tekintet nélkül, ritkán hallható udvariassággal, sőt mondhatnám előzékenységgel ajánlják fel egymásnak szolgálataikat. Egyik elkiséri a másikat. Az előbb kiszálló kifizeti az addigi tarifáját.

 

Kalaplevevés, bemutatkozás. A másik tovább utazik. A történelmi hűség kedvéért feljegyzendő, hogy a másik nem mindig utazik tovább. A minap hallottam, egy ismerős fiatalasszony elköltözött az urától. A prezumptív férj pedig nem más, mint az az úr, aki néhány hete ismeretlenül egy taxiba szállt vele…

 

Sült tök


Minden idők háborujai bizonyos társadalmi osztályokat megbuktatnak és helyettük más rétegeket juttatnak előtérbe. Röviden: a társadalom átrétegződik. Nagy poziciók megdőlnek és a karrierek elindulnak. Az utóbbi idők legszédületesebb karrierje közé tartozik a sült tök pályafutása.


Béke volt. Távol a nagyváros zajától és valahol az ismeretlenség homályában. Néhanapján a falusi gazda háznépe majszolta egykedvüen. Egyszerre megremegett a világ s a sült tök egy szép napon arra ébredt, hogy a méltóságos asszony ezüsttel és kristállyal terített asztalán találja magát- miért és hogyan, azt maga sem tudja. Mert karrierek lendülései épp olyan széditőek, akár sült töknek, akár ikszipszilon vezérigazgató urnak hivják. Tény az, hogy a sült tök rövid időn belül népszerűbb lett, mint maga a legujabb Karády – sláger.

 

Ő pótolja délelőtt a sóskiflit, délben a süteményt, délután a gesztenyepürét és este a habos indánert. Nem drága és szerény külseje mögött olyan kiváló tulajdonságok rejtőznek, mint: fehérje és szénhidrát, sőt a legujabb megállapitások szerint vitaminban is bővelkedik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98