Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Halinaposztó szállítás meséjével 170. 000 pengőt csalt ki egy szélhámos

Nemrégen jómegjelenésű, elegáns, külsejű férfi tünt fel Marosvásárhely társadalmi életében, akiről senki sem tudta, miből él. Ő maga azt állitotta, hogy Romániából érkezett, Bukarestben- mulatója volt, amit a háborus viszonyok miatt adott fel. Apró üzleteket között s városban és legutóbb megjelent a kolozsvári Leszámitoló Bank marosvásárhelyi fiókjánál s ott előadta, hogy 5000 méter holinaposztója van, az átvételhez azonban tőkére van szüksége. A bank szívesen állott rendelkezésére és közölte vele, hogy rendelkezésére bocsátja a pénzt ha felmutatja a szállitmányról szóló fuvarlevelet.


Az üzletfél Salczer Rudolf állásnélküli ügynök volt, aki a kisérlet után fuvarlevelet állitott ki saját nevére Budapestre címezve, azt a marosvásárhelyi teherpályaudvaron egy őrizetlen pillanatban lebélyegezte és a fuvarlevéllel Budapestre utazott.


Itt több ügynökkel tárgyalt és ezek révén eljutott Havas Alfréd tőkéshez. A tőkés hajlandónak mutatkozott a pénz folyósítására, ha igazolni tudja, hogy a feladott érv az övé. Salczer erre elment Vogel Ádám szállitmányozóhoz, megbízta a szállitás lebonyolitásával és a hamis fuvarlevél alapján igazoltatta vele, hogy a holinaposztó az ő cimére érkezik. Havas Alfréd ezekután Salczernek 50. 000  pengőt kifizetett.


Az áru természetesen sokáig késett és a tőkés követelni kezdte a pénzét. Salczer időközben cipőügynökökkel is érintkezésbe került és közben járásukkal a Delka Cipőkereskedelmi r.t. is felkinálta a holinét. Itt is megmutatta a fuvarlevelet, mire a cég 90. 000 pengőt fizetett ki.


A Havastól felvett 80. 000 pengőt Salczer hamar elköltötte mulatozott és barátnőire költötte, úgy, hogy a Delka cégtől kapott pénzből kénytelen volt Havas Alfrédnak pénzéért visszafizetni, mert azt a tőkés egyre hevesebben követelte.


A megmaradt 10. 000 pengő is elfogyott, mire Salczer Rudolf ujabb fuvarlevelet hamisitott, most már 15. 000 méter halinaposztó előadásáról és egy másik budapesti cégnél akart ezzel 250. 000 pengőt felvenni.

6. 000 pengő előlehet már ki is fizettek neki, de míg idáig jutott, a Delka cég gyanusnak találta a szállitmány erős késését és érdeklődött Marosvásárhelyen annak sorsa felől.


Igy derült ki a csalás és az eljárás a Delka cég feljelentésére megindult. Detektivek állitották elő Salczer Rudolfot a rendőrségre, ahol mindent töredelmesen beismert. Lakásán meg- megtalálták mindkét hamis fuvarlevelet. Salczer a főkapitányságon csalás és okirathamisitás cimén letartóztatták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gömbös e héten Bethlen Istvánnal tárgyal a választójogi reformról Gömbös e héten Bethlen Istvánnal tárgyal a választójogi...
A választójogi reform körül megindult harcban szélcsend állt be. Ez a...
A m. kir. tejkisérleti állomás és működése A m. kir. tejkisérleti állomás és működése
A mai értelemben vett, a közfogyasztás céljaira s a világpiaczra...
Az auxetofon a csellón Az auxetofon a csellón
A zenei világban ez idő szerint nagy szenzácziót keltett egy uj...
Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei Nagyjutalmát Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei...
A Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmával évenként más és más...
Édes Anna -  Kosztolányi Dezső regénye Genius-kiadás Édes Anna - Kosztolányi Dezső regénye Genius-kiadás
Édes Anna egy Pestre került falusi lány, ki a mostohaanyja miatt...
Juhász Gyula összes versei Juhász Gyula összes versei
Éppen most öt esztendeje, 1935 nyarán, írtam bővebben a Nyugatnak...
Kedves emlékem Bem apóról Kedves emlékem Bem apóról
Érdekes apróságot mond el szabadságharczunk e nagy hőséről Horváth...
Az FTC 100 km-es kerékpárbajnoksága Az FTC 100 km-es kerékpárbajnoksága
Az FTC jubiláris versenyét mérsékeltebb érdeklődés mellett...
A svájci köztársaság uj elnöke A svájci köztársaság uj elnöke
A svájci elnökválasztáson Edmund Schultess kerül ki győztesen s így...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98