Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Értékes eredménnyel végződött a háromnapos magyar-olasz iparközi tárgyalás

Jelentettük annakidején, hogy az olasz-magyar ipari kapcsolatok bensőségesebbé tétele céljából nagyobb olasz ipari küldöttség érkezik Budapestre. Híradásunk óta ezek az iparközi tanácskozások már le is bonyolódtak. Június 9-én érkezett Budapestre az olasz küldöttség és háromnapos ülésezés után, 13-án hagyta el a fővárost.

Az olasz csoport vezetője Piero Pirelli, a világszerte ismert nevű torinói nagyiparos,
a Confederazione Fascista degli Industriali elnökségi tanácsának tagja volt. Kíséretében érkeztek: dr. Filippo Mioni, a szövetség külkereskedelmi osztályának vezetője és dr. Guido Bigi, a szövetség titkára, a vas- és gépipart Agostino Rocca, az Ansaldo-művek administrateur delegué-je, gróf Ugo Sartirana, a vasipari szövetség elnöke és Buffa, a Fiat-művek igazgatója, a textilipart Mario Converso, az Egyesült Filatura di Collegno-művek administrateur delegué-je, Furio Cicogna, a Chatilion-művek igazgatója, Carlo Frua, az Angeli-Frua-művek elnöke és Luigi Morandotti, a selyemipari szövetség végrehajtóbizottságának tagja, a vegyészeti ipart Piero Giustiniani, a Montecatini-művek vezérigazgatója, az élelmiszeripart Angelo Ferrari, az élelmiszeripari egyesület elnöke és az építőipart Aurelio Aureli, az építészek szervezetének elnöke képviselték.

A tanácskozások plenárisan és szakcsoportonként folytak
és felölelték mindazokat a mindkét ország iparát kölcsönösen érdeklő problémákat, amelyek a legutóbb a mult év októberében Rómában megtartott hasonló jellegű tárgyalások óta felmerültek. Egyaránt szóbakerültek behozatali és kiviteli kérdések (tudnivaló ugyanis, hogy olasz viszonylatban Magyarország ipara nemcsak mint vásárló fél szerepel, hanem mint exportőr is komoly tevékenységet fejt ki), javaslatok hangzottak el egyes szállítási kérdések kiküszöbölésére, megbeszélések folytak a közös exportterületeken (Balkán) való helyes munkamegosztásról és sor került bizonyos gyártási tapasztalatok kicserélésére, valamint egyes háborúutáni problémák megvitatására is. A tárgyalások mindvégig a legbensőségesebb baráti légkörben folytak és új kapcsolatok létesítésére vezettek.

Az olasz ipari vezetők nagy elismeréssel adóztak azoknak a meglepő eredményeknek,
amelyekről a magyar ipar fejlődésével kapcsolatban a magyar küldöttség vezetői: Haggenmacher Henrik, a GyOSz elnöke, Knob Sándor dr. a GyOSz igazgatója, Dischka Győző dr., Görgey István dr., Stromfeld Ferenc és az egyes szakcsoportok más vezetői a tárgyaláson beszámoltak. Kitűnt ezekből a referádákból, hogy a magyar ipar a római megbeszélések óta nemcsak hogy tartani tudta akkori termelésének ütemét, hanem új fontos ipartelepek létesítésével még fokozni is képes volt azt. Különösen a magyar munkafegyelemről kaptak igen kedvező képet olasz vendégeink.

Az olasz kiküldöttek ipari életünk kiválóságain kívül hivatalos köreink vezető tényezőinél is igen szíves fogadtatásban részesültek.
Igy elsősorban Bornemisza Géza ipari, Zsindely Ferenc dr. kereskedelmi és Reményi-Schneller Lajos pénzügyminiszter szentelt nagy figyelmet illusztris vendégeinknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98