Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

Az olasz fegyverszünet feltételei

Amsterdam, szeptember 12.
(Német Távirati Iroda.) Az angol hirszolgálat jelentése szerint Londonban vasérnap közzétették a Badoglio-kormánnyal kötött fegyverszünet feltételeit. A fegyverszüneti okmány szövege a következő: Előretolt szövetséges főhadiszállás, szeptember 11. Eisenhower tábornok képviselői és Badoglio tábornagy képviselője szeptember 3-án a katonai fegyverszünet következő feltételeit irták alá:
1. A fegyveres olasz haderők azonnal beszüntetnek minden ellenséges cselekményt.


2. Olaszország a lehetőség keretein belül mindent megtesz, hogy megfossza a németeket bármiféle könnyitéstől, amely részükre az egyesült nemzetek elleni harcban előnyös lenne.


3. Az egyesült nemzetek valamennyi hadifoglyát vagy internáltját azonnal át kell adni a szövetséges főparancsnoknak. Sem most, sem bármely más időpontban nem szabad hadifoglyokat vagy internáltakat Németországba vinni.


4. Az olasz hajóhadnak és az olasz légierőknek átadás céljából azonnal azokra a helyekre kell menniök, amelyek a szövetséges főparancsnok a lefegyverzés részleteivel együtt kijelöl.


5. Az olasz kereskedelmi hajóhadat a szövetséges főparancsnok a katonai flottaprogram véghezvitele céljából elrekviráhatja.


6. Corsicát és az egész olasz területet - az olasz szigeteket és az olasz szárazföldet - azonnal át kell adni a szövetségeseknek abból a célból, hogy hadműveleti támaszpontokat létesíthessenek vagy más olyan célokra, amelyeket a szövetségesek szükségesnek tartanak.


7. Haladéktalanul biztositani kell a szövetségeseknek a szabad bevonulást az olasz tereületen lévő valamennyi repülőtérre és hajóhad-támaszpontra, tekintet nélkül arra, hogy milyen ütemben tisztitják meg az olasz földet a német csapatoktól. Ezeknek a kikötőknek és repülőtereknek az olasz fegyveres haderő védelme alatt kell állniok mindaddig, amig a szövetségesek maguk át nem veszik ezt a funkciót.


8. Az olasz fegyveres haderőknek haladéktalanul Olaszországba kell visszavonulniok mindazokról a hadszinterekről, amelyeken ezidőszerint állanak.


9. Az olasz kormány biztositékot ad arra, hogy - amennyiben szükséges - a rendelkezésre álló valamennyi fegyveres haderőt a fegyverszünet feltételeinek haladéktalan és pontos végrehajtására felhasználja.


10. A szövetséges haderő főparancsnoka fenntartja magának a jogot minden intézkedés megtételére, amely véleménye szerint szükséges lehet a szövetséges haderők védelme és érdekei szempontjából a háboru folytatása céljából. Az olasz kormány a maga részéről kötelezi magát, hogy elfogad minden közigazgatási vagy egyéb hatóságot, amelyet a főparancsnok szükségesnek tekint. A főparancsnok mindenekelőtt szövetséges katonai kormányt állit fel Olaszországnak azokon a területein, amelyek ilyen intézkedést a szövetséges nemzetek katonai érdekei szempontjából szükségesnek tart.


11. A szövetséges haderők főparancsnokának teljes joga van arra, hogy a lefegyverzést, a demobilizálást és a leszerelést érintő intézkedéseket végrehajtsa.


12. Az egyéb politikai, gazdasági és pénzügyi természetű feltételeket, amelyeket Olaszoroszágnak teljesitenie kell majd, későbbi időpontban nyujtják át.


13. A jelen fegyverszünet feltételeit a szövetséges haderők főparancsnokának előzetes hozzájárulása nélkül nem lehet közzétenni. A szöveget hivatalosan angol nyelven foglalják irásba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Zsilynszky-testvérek tárgyalása A Zsilynszky-testvérek tárgyalása
Ő Felsége a király nevében! A gyulai királyi törvényszék, az...
Féltucat gólt lőtt az Elektromos a Szolnoki MÁV-nak Féltucat gólt lőtt az Elektromos a Szolnoki MÁV-nak
Már a Gázgyár-Pereces mérkőzésen megtelt az Elektromos fedett...
Apróságok Apróságok
Augusztus 3-ikán dél körül erősebb földrengést éreztek Komáromban....
Női levélhordók Párisban Női levélhordók Párisban
A francia kormány gondoskodott arról, hogy abban az esetben, ha a...
Repülőgépen raboltatta el gyermekét Budapestről egy amerikás...
Amerikai ízű gyerekrablási ügy foglalkoztatja az államügyészséget....
Huszár Károly az antiszemitizmusról Huszár Károly az antiszemitizmusról
A Neue Freie Prezze kimeritő nyilatkozatot közöl Huszár Károly magyar...
Jávor Pál, a Vígszínház hősszerelmese feleségül veszi a dúsgazdag Landesmann – család elvált – asszony leányát, Landesmann Olgát Jávor Pál, a Vígszínház hősszerelmese feleségül veszi a dúsgazdag...
A közeli napokban érdekes házasságkötés színhelye lesz az V. kerületi...
Meg akartak szökni a terroristák Meg akartak szökni a terroristák
Néhány szemfüles fegyőr ébersége az állami ügyészséget az elmult...
A közönség A közönség
A közönség nemcsak fegyelmezetlen, hanem indolens is - mondta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98