Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

Az olasz fegyverszünet feltételei

Amsterdam, szeptember 12.
(Német Távirati Iroda.) Az angol hirszolgálat jelentése szerint Londonban vasérnap közzétették a Badoglio-kormánnyal kötött fegyverszünet feltételeit. A fegyverszüneti okmány szövege a következő: Előretolt szövetséges főhadiszállás, szeptember 11. Eisenhower tábornok képviselői és Badoglio tábornagy képviselője szeptember 3-án a katonai fegyverszünet következő feltételeit irták alá:
1. A fegyveres olasz haderők azonnal beszüntetnek minden ellenséges cselekményt.


2. Olaszország a lehetőség keretein belül mindent megtesz, hogy megfossza a németeket bármiféle könnyitéstől, amely részükre az egyesült nemzetek elleni harcban előnyös lenne.


3. Az egyesült nemzetek valamennyi hadifoglyát vagy internáltját azonnal át kell adni a szövetséges főparancsnoknak. Sem most, sem bármely más időpontban nem szabad hadifoglyokat vagy internáltakat Németországba vinni.


4. Az olasz hajóhadnak és az olasz légierőknek átadás céljából azonnal azokra a helyekre kell menniök, amelyek a szövetséges főparancsnok a lefegyverzés részleteivel együtt kijelöl.


5. Az olasz kereskedelmi hajóhadat a szövetséges főparancsnok a katonai flottaprogram véghezvitele céljából elrekviráhatja.


6. Corsicát és az egész olasz területet - az olasz szigeteket és az olasz szárazföldet - azonnal át kell adni a szövetségeseknek abból a célból, hogy hadműveleti támaszpontokat létesíthessenek vagy más olyan célokra, amelyeket a szövetségesek szükségesnek tartanak.


7. Haladéktalanul biztositani kell a szövetségeseknek a szabad bevonulást az olasz tereületen lévő valamennyi repülőtérre és hajóhad-támaszpontra, tekintet nélkül arra, hogy milyen ütemben tisztitják meg az olasz földet a német csapatoktól. Ezeknek a kikötőknek és repülőtereknek az olasz fegyveres haderő védelme alatt kell állniok mindaddig, amig a szövetségesek maguk át nem veszik ezt a funkciót.


8. Az olasz fegyveres haderőknek haladéktalanul Olaszországba kell visszavonulniok mindazokról a hadszinterekről, amelyeken ezidőszerint állanak.


9. Az olasz kormány biztositékot ad arra, hogy - amennyiben szükséges - a rendelkezésre álló valamennyi fegyveres haderőt a fegyverszünet feltételeinek haladéktalan és pontos végrehajtására felhasználja.


10. A szövetséges haderő főparancsnoka fenntartja magának a jogot minden intézkedés megtételére, amely véleménye szerint szükséges lehet a szövetséges haderők védelme és érdekei szempontjából a háboru folytatása céljából. Az olasz kormány a maga részéről kötelezi magát, hogy elfogad minden közigazgatási vagy egyéb hatóságot, amelyet a főparancsnok szükségesnek tekint. A főparancsnok mindenekelőtt szövetséges katonai kormányt állit fel Olaszországnak azokon a területein, amelyek ilyen intézkedést a szövetséges nemzetek katonai érdekei szempontjából szükségesnek tart.


11. A szövetséges haderők főparancsnokának teljes joga van arra, hogy a lefegyverzést, a demobilizálást és a leszerelést érintő intézkedéseket végrehajtsa.


12. Az egyéb politikai, gazdasági és pénzügyi természetű feltételeket, amelyeket Olaszoroszágnak teljesitenie kell majd, későbbi időpontban nyujtják át.


13. A jelen fegyverszünet feltételeit a szövetséges haderők főparancsnokának előzetes hozzájárulása nélkül nem lehet közzétenni. A szöveget hivatalosan angol nyelven foglalják irásba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fenyő László - Születésnapomra Fenyő László - Születésnapomra
Befordultam a harmincadikba, minden évnek meg volt a titka. Most...
Hidas és Németh rekorderedménnyel győzött az atlétikai bajnokságokon Hidas és Németh rekorderedménnyel győzött az atlétikai...
A MASz. kétnapos bajnoki viadalán 18 bajnoki cím talált gazdát. A...
A fényűzési ló A fényűzési ló
A városokban lakó gazdag emberek, akik nemcsak a legfinomabb ruhában...
Rongynapok Rongynapok
A textilhulladékgyüjtés megszervezésével a polgári termelési front...
Ismét Japán Ismét Japán
A-vihar kezdetén, nyomban azután, hogy japán és Németország közt...
Középiskolai footballmérkőzések Középiskolai footballmérkőzések
Eddig soha nem tapasztalt nagyarányú érdeklődés mellett az elmúlt...
Halotthamvasztás Halotthamvasztás
A halotthamvasztás eszméje immár mind nagyobb tért hódit nálunk is...
Az obstrukczió és a sorozás Az obstrukczió és a sorozás
A félhivatalos Magyar Nemzet az obstrukczió következményeiről s az...
Selyemtenyésztés Selyemtenyésztés
Teméntelen kárt okozott az idei aszály széles e hazában....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98