Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

A fasiszta rendszer bukása Olaszországban

Madrid, augusztus 1.
Az algiri rádió utján az angolszász hatalmak szombaton este ujabb sulyos fenyegetést intéztek Olaszországhoz. A felhívás, amely az olasz néphez szól, hivatkozik arra, hogy a szövetségesek hat nap kiméleti időt adtak Olaszországnak és ez alatt nem bombáztak olasz területeket. Miután azonbna az alatt a Badoglio-kormány nem kért fegyverszüntetet és a németek ujabb csapatokat szállitottak Olaszországba - hangzik a felhívás - a szövetségesek türelme elfogyott és bejelentik, hogy a legrövidebb időn belül ujból meginditják az eddiginél is hatalmasabb méretü pusztitó légi támadásokat Olaszország ellen.

 

A felhívás figyelmezteti az olaszokat, hogy ne tartózkodjanak a katonai berendezések, hadiipari üzemek és a németek által megszállt pontok közelében, mert nem akarnak felslegesen olasz vért ontani. Végül megkisérli a felhivás elháritani a felelősséget történendőkért a szövetségesekről s azt a Badiglo-kormányra és a németekre igyekszik háritani.

Róma augusztus 1.
Az algiri rádió által terjesztett ujabb angolszász fenyegetések Olaszországban a legnagyobb elkeseredést váltották ki. Római politikai körökben rámutatnak arra, hogy a szövetségesek az ujabb légi támadások bejelentésével ismét csak azt bizonyitják, hogy kiméletlen támadásaikat nemcsak a fasizmus ellen folytatták, hanem azok valójában az olasz nép ellen irányulnak.

"Sem a király, sem Badoglio kormánya sohasem egyeznének bele egy gyáva tettbe"

(Stefani) Róma, aug. 1.

A Tribuna "Nem szabad szem elől téveszteni a háboru realitásait" cimű vezércikkében a következőket irja: Az egyéni és közösségi méltóság visszaszerzése miatt érzett jogos örömnek nem szabad eltávolitani a valóságtól az olasz népet. Az ellenség megsokszorozza erőfeszitéseit, hogy minél erősebben csapjon le az olasz ellenállásra. Az ellenség azt reméli, hogy az utóbbi napokban végbement mély politikai és szellemi megrázkódtatás után megnyerheti a játszmát a Földközi-tengeren Olaszország romlásán és gyalázatán keresztül: az ellenség Olaszorszáh balszerencséjére számit s olyan anarchikus állapotba akarja süllyeszteni, mely legyengitené még meglevő nagyszámu és hatalmas erőforrásait.


Az ellenség Olaszország kapitulációja követeli, mivel szüksége van a további emberveszteségek elkerülésére abban a vállalkozásban, amely látszólagos sikere ellenére is rendkivüli veszélyeket rejt magában. Az angolok és amerikaiak jól tudják, hogy sem a király, sem Badoglio tábornagy kormánya sohasem egyeznek bele egy gyáva tettbe és ragaszkodnak az olasz népnek ahhoz a jogához, hogy maga döntsön sorsa fölött.


Mit jelentene Olaszország számára a feltételnélküli megadás, amelyet Roosevelt és Churchill a casablancai első felhívás óta még most is egyre ismétel Olaszország felé s el nem fogadás esetén kiirtással fenyegeti a nemzetet? Ez a megoldás örökös szégyent jelentene. Jelentené Olaszországnak a nemzetek között utolsó helyre való visszszorulását, jelentené a gazdasági és pénzügyi romlást, milliók és milliók munkanélkülségét, jelentené a nélkülözést és az éhséget, a meghatározatlan időre való katonai megszállást, azt jelentené, hogy az olasz terület teljes egészében csatatérré változna idegen hadseregek között, jelentené végül a nyomor és bosszu örökségét, amely elpusztitaná, legszentebb nemzeti, vallási, családi és szociális hagyományainkat.

 

Az olaszoknak mérlegre kell tenniök az ellenfél fenyegetéseit és hizelgéseit és le kell vonnion belőlük a szükséges következtetéseket. A háboru tovább tart!

A Wilhelmstrasse nem nyilatkozik Mussolini hollétéről
Berlin, augusztus 1.
A Nemzetközi Sajtó Tudósitó jelenti: A Wilhelmstrassen kategorikusan elutasitották, hogy arra a kérdésre válaszoljanak, hol tartózkodik jelenleg Mussolini. Mint már jelentették, Kesselring német vezértábornagy Mussolininak 60. születésnapja alkalmából átnyujtotta a Führer ajándékát. Arra a kérdésre azonban, hogy ez hol történt meg, a Wilhelmstrassen kijelentették, hogy ennek közlésére nem illetékesek.

A fasiszta törvények felülvizsgálata

Róma, augusztus 1.
(Stefani) Az olasz lapok közlik, hogy folytatódik a fasiszta törvények felülvizsgálata. Valamennyi minisztériumban az alkotmányos életre való áttéréssel össze nem egyeztethető feltételek módositásán dolgoznak.


Különleges, jogászoknól és szakértőkből álló bizottságot fognak kinevezni, melynek az lesz a feladata, hogy kidolgozza a politikai választásokra vonatkozó uj törvényt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini Badoglio III. Viktor Emanuel marsall-egyenruhában Ciano, a volt külügyminiszter, majd vatikáni nagykövet is leköszönt A fasizmus bukását ünneplő tömeg Rómában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98