Dtum
Login with Facebookk
1943 | Szeptember

Katonák és fegyvereik

Gáz

A gáz harctéri alkalmazásáról csak itt-ott bukkantak fel hírek a mostani világ-háborúban. Legutóbb az orosz tüzérség alkalmazott egyes helyeken gázgránátokat és semleges forrásból származó hírek szerint Turkesztánban erős ütemben folyik a szovjet-katonák vegyiharc-kiképzése.

Már az ókorban alkalmazták a gázt harci eszköznek; különösen a görögök voltak ebben nagy mesterek. A „görögtűz” is tőlük származik, ez salétrom és kén égetéséből keletkezik. A keresztes-háborúkban a szaracénok, a középkorban a rómaiak kísérleteznek a gáz és a füst alkalmazásával. Majd minden nemzet felmutathat egy-egy vegyészt, aki előbb-utóbb hadicélokra ajánlott fel valamilyen gázt. Az első világháború előtt a hágai értekezlet ugyan kimondotta a gázok alkalmazására a tilalmat, de eredmény nélkül.

A franciák kezdték meg a gázháborút, amelyet később a németek is átvettek. 1915 április 22-én Ypernnél alkalmazták a németek először nagyobb méretekben a gázt; igen nagy hatással. A világháborúban mintegy 35-féle gázt használtak, leginkább a klórt. A gázt csak földi harceszközökkel alkalmazták, a Lewisit nevű amerikai gázt - amelyet repülőgépekről kellett volna permetezni - a háború befejezése miatt már nem alkalmazták az entente-hatalmak.

Az első világháború után ismét megállapodtak ugyan a vezető hatalmak a gáz száműzéséről; de a többé-kevésbbé nyíltan folytatott kísérletek azt bizonyítják, hogy ennek a megállapodásnak nem komoly az értéke. Ha eddig nem is alkalmazták gázt, fel kell mégis készülnie mindenkinek az ellene való védekezésre.

Álcázás

A tarka színre való festés kérdése sokat vitatott probléma katonai szakkörökben is. A terep környezetéhez való alkalmazkodás már régi idők óta minden hadseregben kísérletek alatt áll. Ami feltűnő, az az ellenség figyelmét magára hívja, tehát a vezetés igyekszik mind a harcosok ruházatában, mind a fegyverek, a légi, földi és vizijáróművek festésében már eleve „rejtőzni”.

A vadászember tudja, hogy a természet mennyire iparkodik a szabadban élő állatok színezésével azok rejtőzését előmozdítani. A környezethez való hasonulás megbontja az egységes színt, azaz tarkázza. A nagy tárgyakat feltétlenül tarkázni kell, mert hisz a hátterük, amelyben mozognak: szintén tarka. Kell egy általános színnek lennie, amelyből kitűnjenek a világos színfoltok és legyenek benne az általános színt megbontó sötét részek.

Ezek a foltok annál kisebbek, minél közelebb kerülhet a használati tárgy vagy harceszköz az ellenséges figyeléshez. Az egyenruhák színe is alkalmazkodik az illető állam legjellegzetesebb színeihez. Télen az egyenruha fölé fehér vászonhuzat való, amely egybeolvad a hó színével.

A legjobb álcázás is csak akkor jó, ha az álcázott személy vagy tárgy mozdulatlan, mert minden mozgást azonnal észre lehet venni. Figyeljük csak meg a szabadban élő állatokat, azok veszedelem idején mozdulatlanul lapulnak s így a legtöbb esetben észrevétlenek maradhatnak. A műtárgyakat, az erődöket célszerűtlennek látszik tarka színűre festeni, mert nem hogy rejtene, hanem egyenesen magára hívja a figyelmet.

Egyes újabb német nézetek szerint a gépkocsikat sötétszürkére festik, amivel a gépkocsi árnyékát tüntetik el, azaz a gépkocsi egybeolvad árnyékával. Ezt azonban csak a légi fölény birtokában, illetve akkor lehet megtenni, ha a nagy anyagmennyiség birtokában a rejtőzés másodrendű kérdés.

T.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A gáz Álcázás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Esküszünk Esküszünk
A forradalom első napja, a nagy nap, az október 30-iki nagyobb,...
Hakon király esküje Hakon király esküje
Az uj norvég uralkodó, Hakon király november 27-én tette le az esküt...
Vége a komédiának Horvátországban Vége a komédiának Horvátországban
Ugyanazon a napon, a melyen a magyar képviselőház az egyszakaszos...
Sorvadásban szenvedő pohár Sorvadásban szenvedő pohár
Drezdában valósággal ugy vizsgálgatnak és tanulmányoznak most a...
Centenáriumok - Zola Centenáriumok - Zola
A százéves Zolának époly kevés a szerencséje ezidei jubileumával,...
Malmok és darálók összeirása Malmok és darálók összeirása
A Népgazdasági Tanács közellátási főosztálya a földmivelésügyi...
Reng a föld. Beszélgetés Kövesligethy Radó egyetemi tanárral Reng a föld. Beszélgetés Kövesligethy Radó egyetemi tanárral
Olaszországban újabban ismét több katasztrófális kimenetelű...
Rongynapok Rongynapok
A textilhulladékgyüjtés megszervezésével a polgári termelési front...
Görgei Artur halála Görgei Artur halála
1848-49-diki szabadságharczunk nagy alakja, a dicsőséges és legendás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98