Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Katonák és fegyvereik

Hegyicsapatok

A magas hegységekben folytatott harc mind a parancsnokokkal, mind a legénységgel szemben magas követelményeket állít. Különlegesen felszerelt és kiképzett hegyicsapatok vívják meg itt a küzdelmet, amely nem egy, összefüggő csata, hanem apró, részletharcokból áll. Jellegzetes, hogy itt kevés az út, az is rendszerint inkább csak csapás vagy ösvény: igen néha az utánpótlás! A legnagyobb küzdelmet a mostoha időjárással és a nehéz tereppel kell folytatni.

A hegyi harc észrevétlen előnyomulás után meglepetésszerű támadásból ált, egy-egy fontos hegygerinc birtoklása döntő jelentőségű lehet. Nem találunk zárt arcvonalat, a vízmosások és erdős rengetegek világában ez nem is lehetséges. Kis egységekből önállóan harcolnak: egy-egy hegyiszázad egymástól 10-15 kilométerre is elkerülhet. Ezért minden egységet önálló harcokra képesítenek, sok tűzfegyver, géppuska és meredek röppályájú aknavető van mindenütt. Fontos kiképzési ág a síelés; télen ez a csapat kerül fölénybe, amelyik jobban ért ehhez a mesterséghez is!

Hegymászóbakancs, húzókötél, bot, csákány, ellenzős sapka, gyapjúfehérnemű, érmelegető, fülvédő, fehér burkolólepel tartozik minden hegyivadász felszereléséhez, hogy a különleges természeti viszonyoknak megfelelhessen. A lőszert és élelmet málhásállatok viszik a katonák után, ezek a legkeskenyebb hegyiösvényeken is biztonságosan közlekednek.

Az összeköttetésekre fény jelzőállomások és rádiók szolgálnak, távbeszélő vonalat nem igen fektetnek. A főharcmód a támadás, amelyet merészen kell végrehajtani, mert a tétovázókat elsőnek a hegy győzi le... A védelem csak egyes fontos helyek tartására szorítkozik, nem lehet minden hágót, minden kis átjárót tartani. A védőállás félkör forma, a középrész elé keresztbe lehet lőni. A hegyicsapatok gyalogságból a felderítés céljaira kisszámú lovasságból, hegyiágyúkkal harcoló tüzérségből és hegyi műszaki csapatokból állnak. Kemény, nehéz szolgálatot végeznek a havasi gyopáros, ellenzős sapkájú hegyivadászok!...

Az egészségügyi szolgálat

Nemcsak a megsebesült katonának, hanem az egész hadseregnek érdeke, hogy a sérült bajtárs minél előbb visszanyerje egészségét. Az egészségügyi szolgálat feladata ez! Minden harcos zsebében ott van az elsősegítség-nyujtáshoz szükséges sebkötöző-csomag, amellyel önmagát köti be vagy bajtársa látja el ezt a feladatot. Minden alakulatnál ott vannak a különleges kiképzést nyert sebesültvívő-járőrök, vannak külön egészségügyi katonák is.

Hordágyakkal ők viszik hátra a sebesült honvédet a közvetlenül a tűzvonal mögött tartózkodó orvosokhoz, akik szakszerűen bekötözik a sebesültet és kocsin, sebesültszállító gépkocsin irányítják a hátrább települt nagyobbszabású egészségügyi szervezethez. A sebesültek foka szerint osztályozzák itt a katonákat és vagy tábori kórházakba irányítják őket, vagy vonattal a hátországba küldik gyógykezelésre. Ha szükséges, sebesültszállítórepülőgépek is rendelkezésre állanak erre a célra.

Hatalmas szervezet dolgozik azon éjjel-nappal, semmi fáradságot nem kímélve, hogy a megsebesült harcos mielőbb felépülhessen. A katonaorvosok gyakran az elsővonalba is kimennek, hogy segítséget nyujtsanak a súlyosan sebesülteknek. Különleges egészségügyi csapatok, kórházvonatok és kórházhajók, vasúti kocsiba szerelt röntgenállomások, mozgó fogászati-csoportok, fertőtlenítő- és fürdőgépkocsik, bakteriologus-csoportok, hatalmas egészségügyi anyagraktárak gondoskodnak arról, hogy a harcolók egészségügyi ellátásához minden meglegyen.

A Vöröskereszt kitűnő szervezete kórházvonatokat, tábori kórházakat állít fel. Külön orvosokkal és vöröskeresztes ápolónővérekkel siet a hadsereg támogatására. A honvédegészségügyi szolgálat mintaszerű. Katonaorvosaink szakértelme, lelkiismeretessége köztudomású tény; a korszerű egészségügyi berendezések és eszközök szakavatott kezekben vannak a drága, magyar élet megmentésére!....

A híradócsapatok

A hatalmas kiterjedésű hadműveleti területek, a magas létszámú csapatok, a gyorsan váltakozó harci helyzet, a nagy füst és por, igen megnehezíti a csapatok vezetését. A híradócsapatok feladata, hogy összeköttetést teremtsenek az egyes parancsnokságok, illetőleg a parancsnokságok és a csapatok között. Rendkívül nehéz feladat ez! Ennek érdekében rengeteg ember, állat és műszaki eszköz működik: de az összeköttetésnek mindig meg kell lennie. A hírvivők gyalog, lovon, motoron, gépkocsin, sőt repülőgépen közvetítik a parancsokat, hozzák a jelentéseket. Még most is használatos a postagalamb és a jelentésthordó kutya, néha egyedül ők maradnak meg parancsok továbbítására...

A modern technika minden vívmányát beállították a műszaki híradás szolgálatába. Mindenki jól ismeri a telefont; ezt táboriformában igen gyakran felhasználják a hadsereg szolgálatában. A postai és vasúti forgalomban használatos Morse-távírást is felhasználják, de van géptávíró is, ahol zongorabillentyűkre emlékezető szerkezettel körülbelül ezer szót továbbítanak óránként. A rádiót megtaláljuk a legkisebb felderítőjárőrnél csakúgy, mint a legmagasabb parancsnokságnál. Igen fontos és jó összeköttetési eszköz; nagy hátránya azonban, hogy az ellenség is lehallgathatja. Az ellenséges rádióforgalom zavarására különböző „zavaró” készülékeket állítanak be.

A hadseregben levő rádiókat egyaránt lehet adásra és vételre is használni. 500 métertől 1000-1500 kilométerig halnak a különböző fajtájú készülékek. A fényjelző készülékekkel különösen éjjel és magas hegységekben érnek el jó eredményt. A fénytávbeszélőkészülék is kiváló összekötő eszköz. A földi csapatokon kívül a repülőgép és a tengeri egységek közötti összeköttetés is igen fontos. Erre a célra a különleges jelzőeszközökön kívül rádiót használnak.

A sokfajta híradóeszközt egymásbakapcsolva alkalmazzák. Mindig, minden csapattal meg kell az összeköttetésnek lennie. Ezt a híradókatonák szakavatott munkája és semmiféle veszedelemtől vissza nem riadó elszánt cselekvése biztosítja!...

A lángszóró

A gyalogosok és rohamutászok egyik félelmetesebb hírű fegyvere a lángszóró. Ez tulajdonképpen fecskendő, amely égő anyagot lövell az ellenséges célra. A gyúlékony anyagot háton levő tartályban viszik a lángszóróskatonák, az anyagot nitrogén vagy oxigén segítségével préselik a lángszóró csövébe. A cső végén gyujtószerkezettel lobbantják lángra a gyúlékony anyagot. Ennek hőmérséklete meghaladja a 2000 C-fokot, e borzalmas hő hatására a legtöbb anyag - még a beton és a vas is - megolvad vagy elég. Hogy a kezelő emberben kár ne essék, azbesztruhát, kesztyűt és álarcot hord. A legkisebb lángszórókat egy ember viszi, ezeknek tartályaiban 10-15 liter égőanyag van.

A lángsugarat 25-35 méter távolságra, mintegy 20-25 másodperces egyhuzamú tűzcsapásra lehet felhasználni. Alkalmas szerkezet segítségével természetesen egy-két másodperces megismételt lángcsapást is lehet alkalmazni. A nagyobb lángszórót két ember viszi, a 100 liternyi égő anyagot 70-80 méterre, közel egy percnyi időtartammal lehet kilövellni. A lángszórót támadásban használják, de ellenséges rohamok elhárítására is kiválóan megfelel. A betonerődök elleni alkalmazása állandó jellegűnek mondható. A harckocsiba szerelt lángszóró is félelmetes fegyver.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Híradós Lángszóró Hegyi csapatok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A MAC birkózói Németországban A MAC birkózói Németországban
A MAC birkózói a bajorországi Hof városában 9:3, Mannheimben 17:7...
Vasárnapdéli magyaros ruhabemutatót az Operaházban Vasárnapdéli magyaros ruhabemutatót az Operaházban
Aki végignézte a vasárnapdéli magyaros ruhabemutatót az Operaházban,...
A khinai császárné idegessége
Khina déli részének alkirályai Peking bevétele előtt az idegen...
A velenczei bünper A velenczei bünper
A velenczei esküdtszép a mult héten márczius negyedikén kezdte el...
A magyar profitkombinált bravúros győzelme Belgrádban A magyar profitkombinált bravúros győzelme Belgrádban
Belgrád, április 9. Jugoszláv válogatott csapata nagyon...
Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán
Magyarország 1927. évi gyorskorcsolyázó bajnokságának döntő jellegű...
Ady Endre - A megcsufolt ember Ady Endre - A megcsufolt ember
Megcsufolt ember, ember, Ember, Már mi régen nem voltunk jóban, De...
Nóra leányai Nóra leányai
Székely Júlia bemutatkozó színdarabja, a Nóra leányai rokonszenves...
Ferdinánd bolgár király Ferdinánd bolgár király
A bolgárok hős király Ferdinánd, mint tudjuk, már a háboru előtt is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98