Dtum
Login with Facebookk
1944 | Augusztus

Szent László Kupa

Először is meg kell állapítanunk, hogy a megérdemelt munka gyümölcse a kispesti győzelem. A magyar sport régi és derék egyesülete, a Kispest FC, amely mindig váltakozó szerencsével szerepelt a magyar labdarúgásban. Voltak idők, amikor a Kispest legyőzte az elsőket, amikor váratlanul nemzetközi bravúrokkal lepte meg a közép-európai labdarúgó sportot és voltak évadok, amikor gyengébben szerepelt a pestkörnyéki futball együttes.

A Szent László kupa-mérkőzésen már az első meccsen meglepetést okozott: talán nem is azzal, hogy megérdemelten legyőzte Szolnok csapatat, hanem főleg játékkészségével, stílusával és gólra törő pompás harcmodorával. Fokozta a meglepetést, amikor a Gammát legyőzte. Itt a harcra-harccal felelt.

Abban a pillanatban, ha az ellenfél offenzívát indított, volt ideje mindjárt nagyobb, körültekintőbb ellenoffenzívát indítani. A Kispest a Gamma legyőzése után biztosította a helyét a Szent László-kupa döntőjébe, ahol a Ferencváros volt az ellenfele.

A győztes csapat különösen, mint egység keltett kellemes benyomást. Feltűnt a játékosok jó erőnléte. A fedezetsor és a csatársor összmunkájának köszönhető mind a három gól. A fiatalság és a szív diadalában különösen Gazdag, Bozsik, Béres vitte el a pálmát. Mindezeken felül azonban Nemes az öreg harcos, a Szent László-kupa hőse.

Egyenletesen mindvégig a legjobb játékot nyújtotta, s a fiatalok között higgadtságával, bölcs és használható leadásaival emelkedett ki. Mindszenti nyurga, stílusos kapus. Olajkár I. még mindig megbízható. Jó futballista alakja van Zalainak, néha-néha azonban megfeledkezik magáról. A fiatal Egresi, Puskás és Perjési szintén teljes értékű harcosai voltak a győztes csapatnak.

A mérkőzést Horváth dr. vezette, jó szemű, igazságos bírónak bizonyult Alig-alig hibázott. A Szent László-kupa elvesztése után kíváncsian várjuk, hogy a Ferencváros vezetősége milyen intézkedésekkel erősíti meg a csapatot? Mindennél fontosabb azonban megszüntetni a felesleges elbizakodottságot a mérkőzések előtt, a meccseken és a győztes mérkőzések után.

Az egyik ferencvárosi az Újpest mérkőzés után kijelentette: szeretnénk állandósítani a 6:1-es eredményt! A Kispest elleni játék sokkal szerényebb volt, mint a fenti „kijelentés”.

Most, hogy utólag lepergetjük szemeink előtt a Ferencváros-Kispest mérkőzést, hangoztathatjuk, hogy a Kispest ezt a mérkőzését is megérdemelten nyerte meg. Voltak a mérkőzésnek pillanatai és percei, amikor teljes egészben melléjük szegődött a hadiszerencse is.

Csak emlékezzünk vissza, amikor Ónodi három lépésről kapufának lőtte a labdát, amely onnan kipattant a mezőnybe s a másik pillanatban már a Kispest rohamozott a labdával, mely Egresi lövése nyomán Csikós hasa alatt gurult a kapuba.

Általában nagy szerepet játszott a kapufa ezen a mérkőzésen. Sárosi Gyurka biztosnak látszó fejesét már-már gólban láttuk. Itt is a kapufa védett, aztán Lakat lövése, mint a rakéta pattant vissza felső kapulécről. A legérdekesebb kapufa jelenet azonban a Ferencváros kapuja előtt pergett le s ebből végül gól lett.

A Szent István-napi tűzijátékot pótolta ez a valóban érdekes jelenet. Kispest a Ferencvárost kapujához szorította és másfél perc alatt a labda kétszer pattant a kapuléc oldalának, egyszer a felső kapulécről vágódott vissza, kétszer Csikóstól pattant el a labda, kétszer ferencvárosi játékostól… A labda egyszer sem került ki a kapu elől s végül Kéri rövidre sikerült szereléke után Béres a nagy tumultusban a ferencvárosi kapuba irányította a labdát.

A Ferencváros csalódást keltett! Kétségtelen, hogy Rudas és Kéri sérülten álltak ki. (Beállításuk nem az ő hibájuk.) Az is bizonyos, hogy amíg a Kispestnek minden sikerül, a Ferencvárosnak semmi sem. Mindazonáltal nincs mentség erre a vereségre, mert a játék képe alapján nem is érdemelték volna meg a végső győzelmet.

Kiütköztek a fogyatékosságok, egyik-másik játékos már kifulladt, Ónodi II., aki ez alkalommal figyelmen kívül hagyta az összjátékot, néhányszor Lear király módjára bolyongott a kispesti védőjátékosok között. Csikóst a döntőmérkőzésen elhagyta a szerencséje. Ez alkalommal „anti magnetic” kapus volt Rudas Tátraival és Kérivel együtt sokat hibázott az első félidőben. Tátrai mentsége: sokszor Rudas és Kéri hibáját is neki kellett kikorrigálni.

Nagy II. Sárosi Gyurkával együtt a Ferencváros legjobb játékosa volt. Nagy remek labdákat adott előre, nem az ő hibája, hogy pár pillanat múlva már visszakapta őket. Sárosi Gyurkának nem volt megértő partnere. Pedig mennyi jó labdát adott a balszélre, ahol Lakat nagy igyekezettel dolgozott, de nem lévén balszélső, sokat hibázott.

Sipos, ha jól foglalkoztatják, szenzációs jobbszélső, csak egy baja volt: nem akarta beadni a labdát, hanem inkább személyesen óhajtotta a hálóba vinni. Természetes, hogy az utolsó pillanatban mindig leszerelték. Pesti igyekvő játékos, mezőnyben láttunk tőle néhány tehetséges akciót, de a kapu előtt ő is határozatlan.

Fiatal, átütőerejű lövő csatárokra van szüksége a Ferencvárosnak. Ezek a csatárok Sárosi Gyurka leadásaiból meccsenként tíz gólt is lőhetnének… Sárosi Béla most is hosszú labdákat adott előre, a védelemben láthatóan idegesítette egy-két társának formánkívülisége. No meg aztán Béla nem bírja a meleget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A támadó Onódy elől Gazdag elfejeli a labdát.jpg Sárosi dr. fejel a kispesti védők gyűrűjében.jpg Mindszenti szedi ki a labdát a hálóból, de szerencséjére a gólt a bíró les miatt érvénytelenítette.jpg Rudas 11-ese a kispesti hálóba jut.jpg Tipikus potyagól. Egressi lövése Csikós hasa alatt surran a Ferencváros hálójába.jpg Sárosi dr. gratulál a győztes Kispest csapatának.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek szabadelvü érzelmeivel összeférhetetlen A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek...
Huszonegy amerikai köztársaság képviselői részvételével szombaton...
Kossuth bucsuja Kossuth bucsuja
Hazafias melegséggel ünnepelte meg a magyar nemzet, legnagyobb...
A parlament föloszlatása után A parlament föloszlatása után
A magyar parlament palotája most nemcsak egyik legnagyobb, de a...
Jugoszlávia elvesztheti előnyét az angol baromfipiacon Jugoszlávia elvesztheti előnyét az angol baromfipiacon
Jugoszlávia baromfikivitelének az előzékeny Anglia kárpótlásul a...
Az állatok világítása Az állatok világítása
Az embernél, aki a természet világában gyakrabban megfordult, mint a...
A montenegrói fejedelem most már királyi fenség A montenegrói fejedelem most már királyi fenség
Nikita montenegrói fejedelem negyvenéves uralkodói jubileuma...
A repülés áldozata A repülés áldozata
A repülőgép ujabb áldozatot követelt. Most már szinte azt véljük,...
A második hadi kölcsön A második hadi kölcsön
Ha a most kibocsátására kerülő második hadikölcsönt az impozáns...
Hősies küzdelem után született meg a vízipóló-bajnokság Hősies küzdelem után született meg a vízipóló-bajnokság
Pénteken mindenki matematikussá változott. Gólarányt számított ki,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98