Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1944 | Június

Döntetlenül végződött a Magyar Kupa döntője

Kolozsvárott akarják rendezni a második mérkőzést

Nagyszerű labdarúgó idő, hatalmas tömeg, remek küzdelem. Ez adta a színt az idei Magyar Kupa döntőjének. A Hungária úti pálya roskadozó tribünjei régen láttak már ilyen hatalmas tömeget. Közel harmincezer ember szorongott a lépcsőkön, mikor kivonult a Ferencváros és a Kolozsvári AC, hogy megmérkőzzenek a patinás labdarúgó vándordíjért.

A KAC-é az első félidő

A mérkőzés Fradi góllal indult. Mindjárt az első percekben Ónódy megszerezte a zöld-fehéreknek a vezetést. A gól után azonban az egész első félidőn keresztül a KAC támadott. Támadásait azonban nem kísérte szerencse. Szebbnél szebb támadások gördültek a ferencvárosi kapu felé, de a labda elkerülte Csikós kapuját.

Ebben a félidőben a KAC-isták bemutatták, hogy a bajnokságban elért harmadik helyük jogos. Nemcsak, hogy hatalmas lelkesedéssel küzdöttek, – amihez a vidéki csapatoknál már hozzá vagyunk szokva – de jól kezelték a labdát és játékuk kombinatív jellege sokszor ráütötte a pecsétet a mérkőzésre. A ferencvárosiak szinte alárendelt szerepet játszottak. Volt időszak, amikor állandóan a kolozsváriak támadtak s a zöld-fehérek védekezni voltak kénytelenek. Ebben Rudas vette ki a legnagyobb részt.

Három gól és nagy ferencvárosi nyomás a második félidőben

A második félidőben megismétlődött az első félidőbeli eset. Mindjárt a hatodik percben Sárosi dr. nagyszerű egyéni játéka után Ónódy közelről megszerezte a második gólt. A második gólra a KAC egy gyors góllal válaszolt. Kavarodás után Bonyhádi kiegyenlített.

Bár a Fradi támad tovább, de az előrehúzódott Tátrai hibájából Bonyhádi megszerzi a kiegyenlítést. A zöld-fehérek cserélnek. Az eddig kullancskodó Sárosi III. előremegy, és Nagy Andris vonul hátra, harmadik hátvédnek. A zöld-fehér nyomás állandósul, de az eredmény nem változik.

Sárosi Béla kullancsjátékán, majdnem elvesztette a Ferencváros a mérkőzést

A hatalmas küzdelem, amely a mérkőzést jellemezte, sokszor - a játékvezető hibájából - elfajult. Ebbe a hatalmas küzdelembe a ferencvárosi csapat már eleve szárnyszegetten, hendikepelve indult. Sárosi Bélát, a mai idők legnagyobb támadó középfedezetét kullancsba állították. Emellett még Sárosi III. rossz napot fogott ki. Ennek a két dolognak összejátszása, majdnem a kupa elvesztését jelentette a Ferencvárosnak.

Ez a tény, hogy Sárosi hátul volt, teljesen megbénította a zöld-fehérek támadásait. A két összekötő segített ugyan hátul, de Sárosi III. tért ölelő passzai, remek szöktetései hiányoztak. Emellett Sárosi Béla, mint harmadik hátvéd egy légüres térben mozgott, nem találta a helyét, szinte azt mondhatjuk, teljesen eltűnt a pályán. A két hátvéd pedig, bízva a kullancsba, állandóan elől mászkált és így a támadó KAC csatárok nagyon sokszor tisztán vihették a labdát Csikós kapuja felé.

Vitéz Jaross Andor, az FTC új elnöke a zöld-fehér játékosok között

Miközben a csapatok nagy izgalommal készülődtek a mérkőzésre, a Ferencváros öltözőbe belátogatott vitéz Jaross Andor belügyminiszter, az FTC új elnöke. A miniszter sorra kezet fogott a játékosokkal és elbeszélgetett velük. Rövid beszédben üdvözölte a csapatot és lelkes játékra biztatta a fiúkat.

A miniszter az FTC páholyában szurkolta végig a mérkőzést. Szinte látni lehetett, amint érdeklődve, sokszor izgatottan figyeli a játék menetét, nem egyszer véleményt nyilvánítva mellette helyet foglaló zöld-fehér vezetőknek.

Folytatódik a harc a mérkőzés után, de már az újabb mérkőzés helyéről

Alig, hogy vitéz Ginzery Dénes kiosztotta a Corintián-díjat és a vereteket a kolozsvári csapatnak, máris megindult a vezetők között a harc az új mérkőzés helye és az időpont kérdésében. A jelenlevő KAC elnök, a kolozsvári pálya mellett kardoskodott, míg a ferencvárosiak pesti pálya kijelölését kérték.

Kultsár Sándor intéző egyesbíró és Barczay János, ügyvezető elnök elvonulnak megbeszélni a dolgot. Rövidesen eldöntötték az ügyet. Vasárnap a Kolozsvári KAC pályáján kerül sor a döntőre. A jelenlevő Honiberger János, a Ferencváros intézője azonnal tiltakozik ez ellen és óvást jelent be. Az ügyet a rendkívüli tanácsülés még a hét elején tárgyalni fogja.

Magunk részéről annyit óhajtunk hozzáfűzni a dologhoz, hogy a mérkőzés Kolozsvárott való megtartása mellett szól az a körülmény, hogy a nagyszerűen szereplő KAC közönsége is megérdemli a mérkőzést. Azonban nem szabad megfeledkezni a pesti közönségről sem, amelyik hatalmas tömegekben tekintette meg a mai döntőt. Ezenkívül miért adják meg a KAC-nak a pályaválasztó jogát, hiszen a Ferencváros sem rendelkezett ezzel a joggal az első mérkőzés megrendezésekor?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Kolozsvári AC csapata a Corintián vándordíjjal.jpg Radnay és Márki kapus közös erővel mentenek a támadó zöld-fehér csatárok elől.jpg Bonyhády kiegyenlítő gólja. Nagy II. és Sárosi III. csak díszkiséretet ad.jpg Sárosi dr. elől Pál tisztáz.jpg Farkas IV. elől Csikós rávetéssel ment. Lakat, Nagy II. és Sárosi III. figyeli a kapus bravúrját.jpg Sipos és Szaniszló harca a labdáért.jpg Márki figyeli Ónódy és Pál harcát.jpg A KAC védők szomorúan halásszák ki a labdát Ónody gólja után a hálóból.jpg Vitéz Jaross Andor belügyminiszter, az FTC új elnöke Berauer József dr. alelnök társaságában figyeli a Ferencváros-KAC mérkőzést.jpg A megsérült Ónódyt, Székely játékvezető és Vörös Takács kisegítik a pályáról.jpg Vitéz Ginzery Dénes kiosztja a KAC-nak a Corintián-díjat és a vereteket.jpg
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A prémek palotája  2. A prémek palotája 2.
Az ujkor emberei nem kérkedhetnek azzal, hogy ők a vadállatokat...
A Magyar Atletikai Club nemzetközi atletikai viadala A Magyar Atletikai Club nemzetközi atletikai viadala
Tagadhatatlan, összes egyleteink közül a legtöbb érdemet a MAC....
Pétain üzenete Roosevelthez Pétain üzenete Roosevelthez
Hivatalosan jelentik: Roosevelt elnök üzenetet intézett a francia...
Az igazság a népiesség körül 3. Az igazság a népiesség körül 3.
Horváth János szerint a népiesség kultusza nem is szociológiai...
Valamikor… Valamikor…
… a tőke és a munka egyenrangúságát tekintették társadalmi...
A hágai kinzókamra A hágai kinzókamra
A virágdíszes, nyájas Hága közönséget leginkább csődítő látványossága...
A cseh-tót légió toborzása Olaszországban A cseh-tót légió toborzása Olaszországban
Hazatérők egybehangzó vallomása szerint az adernói táborban a cseh-tó...
Stefánia és Erzsébet főherczegnők Stefánia és Erzsébet főherczegnők
Boldogult Rudolf trónörökös leánya, Erzsébet főherczegnő, a múlt év...
A „csukaszürke” gyártása A „csukaszürke” gyártása
Grey, az angolok végzetes vezetője, aki már néhányszor jósolt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98