Dtum
Login with Facebookk
1944 | Február

Az asztalosinas útja a halhatatlanságba

Apátlan-anyátlan árvagyerek volt a Munkácson született Lieb Miska, akit nagybátyja - hogy a gyerekből mégis valami rendes ember váljék - asztalosműhelybe rekommendált be. Miska már akkor ís szívesen, de persze még nagyon ügyetlenkén, rajzolgatott; ellenben tehetségét egy vidéki piktor, Szamossy Elek, felismerte, tanítgatta s végül Pestre ajánlotta.

Itt a múzeumi képtár őre figyelt fel az ifjú tehetségére, irányítgatta, sőt még képeit is eladogatta. Az így szerzett pénzen aztán Lieb Miska, aki most már szülőhelye után a „Munkácsy” nevet vette fel, kiment a külföldre s továbbtanult a nagy osztrák és német mestereknél.

Huszonöt esztendős volt, amikor első nagy műve, a „Siralomházban”, elkészült; ezt a vásznát azon frissiben megvette egy amerikai műbarát s magával vitte Philadelphiába. Nagy pénzt keresett ezzel a képével Munkácsy, vége volt az eddigi nyomorgásának. Most már Párizsba mehetett, s itt egyremásra születtek meg óriási kompozíciói.

Ezek közül főként a Krisztus életére vonatkozók keltettek óriási szenzációt. Külön kiállításokban vitték őket végig Európában. Az egykori asztalosinasnak már saját palotája volt Párizsban s itt a világ minden valamirevaló előkelősége megfordult.

De Miskában mindig csak az elhagyott haza szava duruzsolt, idevágyott vissza. Sajnos, már csak halálában került végleg haza. Aránylag fiatalon, 56 éves korában hunyt el idegbajban. Munkácsy Mihály most száz éve, 1844. február 20-án született a 1900 május 1-én halt meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Munkácsy Mihály önarcképe 1896-ból, 52 éves korából Munkácsy Mihály szobra. A száz éves évforduló alkalmából Beck Ö. Fülöp szobrászművész ezt a szobrot készítette a nagy mesterről. A Munkácsy-szobor pályázatán első helyen megdícsért munka. Tervezte Pásztor János. Munkácsy Mihály síremléke a budapest-kerepesi köztemetőben. Munkácsy dolgozószobája és szalonja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98