Dtum
Login with Facebookk
1944 | Június

Színfoltok a Nemzeti Teniszbajnokságokról

Kinézve a BSE gyönyörűfekvésű népligeti pályáin folyó nyüzsgő teniszéletet, az ember sokszor el sem tudja hinni, hogy minden idők legszörnyűbb háborújának csaknem a hatodik évében vagyunk: a nyolc pályán ádáz küzdelmek dúlnak a Nemzeti Bajnokság különböző számaiban, hogy egy-egy fordulóval tovább „éljenek” a játékosok.

Itt remek pároscsatát látunk, ott kecses női alakok kergetik kipirultan a kis fehér labdát, hogy amott megint két ifjúsági „titán” viaskodjék Asbóthékat is megszégyenítő tűzzel és lelkesedéssel... De így is van ez jól: - „A sport mindig – honvédelem! és a fehér labda hősei a vörös salakos pályán teljesítik legjobban kötelességüket a magyar sporttal szemben, amikor az utolsó percig is igyekeznek helyt állani teljesítményükkel azon a helyen, ahol a Jóisten a legtöbb tehetséggel áldotta meg őket.

Az idei Nemzeti Teniszbajnokságok alig maradnak el színvonal és szín tekintetében a múlt mögött. Bent a fehérre meszelt vonalak között néhány nagyon szép küzdelmet láthattunk, künn az árnyas fák alatt pedig a megszokott nyüzsgés tapasztalható.

A közönség minden nappal, ahogyan a verseny előre halad, növekszik és az utolsó napokon már egészen tekintélyes számban gyülekezett a játéktér körül. Különösen a Szentpéteri-Katona mérkőzésnek volt sok nézője, ami abban lelte magyarázatát, hogy a katonai szolgálatot teljesítő BSE-csillag nagy mérkőzésére majd, hogy az egész ezred ki nem vonult, hogy Emil barátunknak szurkoljon.

Nos, eleinte úgy látszott, hogy a nagy bíztatásnak meg is lesz a foganatja, mert Szentpéteri biztosan nyerte az első két játszmát, de azután a fiatal újpesti reménység kiegyenlített, sőt a döntő játszmát is megnyerte – 1:4-ről! – 6:4 arányban úgy bizony a derék bajtársak hiába izgulták végig a hatalmas küzdelmet…

Nagyot javult a BTKE verseny óta Jusits Ilonka. Szemmel láthatóan sokkal jobban és megbízóbban mozgott és az elődöntőben ugyancsak megijesztette Peterdy Márta nagyszámú rajongóit: biztosan nyerte az első játszmát és a döntőben is igen közel állott a győzelemhez!

A népszerű „Bubu”-nak (Peterdy becéző neve) minden hidegvérére és tudására szüksége volt, hogy úgyszólván az utolsó pillanatban mégis a maga javára tudja fordítani a már-már elveszettnek látszott mérkőzést!

Külön kell írni, az „ifik” pompás játékáról. Olyan időkben, amelyek talán a lehető legkevésbé alkalmasak az utánpótlás nevelésére – egész sereg kölyöksorban lévő fiatal tenisztehetség kibontakozásának lehetünk tanúi. Különösen két egészen fiatal „teniszcsemete” neve kívánkozik önkéntelenül is előtérbe, Vadinszky Lajos (MAC) és a kis Vad Dezsőé (BBTE).

Az előbbinek máris csaknem teljesen kiforrott stílusa, és vérbeli „tenisz gondolkozása” van – különösen a remek „szeiszolt” fonákja jó! – a tizenöt éves Vad Dezső pedig olyan küzdőképességgel rendelkezik, hogy nagyon sok már befutott „csillagunk” tanulhatna tőle!

A zalaegerszegi, kitűnő képességű Kovácsot olyan páratlanul izgalmas döntő játszmában győzte le, – vesztő pozícióból! – 7:5 arányban, amely a legnagyobbaknak is becsületére válhat! Flórián Alice (BBTE) ezúttal is biztosan győzött a női egyes döntőjében Peterdy Márta (MAC) ellen. A „telt ház” előtt lezajlott mérkőzés azonban most sem hozott szép játékot.

Peterdy Márta szemmel láthatólag ezúttal sem volt képes levetkőztetni azt a hatalmas gátlást, amely mindannyiszor valósággal megbénítja, amikor nagy riválisával kerül szembe és így mélyen igazi tudása alatt játszott.

Úgyszólván semmi sem sikerült neki, míg a BBTE nagyszerű játékosa úgyszólván akkor csinált pontot, - amikor akart! Flóriánban meg van a klasszikus teniszezők nagy adománya: mindig a legfontosabb labdákat tudja megnyerni! Győzelme és bajnoksága teljesen megérdemelt volt!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szigeti egy magas labdát üt le. Mellette a párja Katona  áll.jpg Mayer dr. nagy erejű lecsapása. Mögötte Asbóth áll.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vegyi folyamatok befolyásolják a lélekzést. Vegyi folyamatok befolyásolják a lélekzést.
A legkevesebb embernek jut valaha az eszébe, hogy a lélekzésével...
Az égitestek alakjai Az égitestek alakjai
Nagyon érdekes vizsgálatokkal és megfontolásokkal igyekeztek azt...
A jugoszláv külpolitika célja béke és szabadság A jugoszláv külpolitika célja béke és szabadság
Az egész jugoszláv sajtó a berghofi találkozó külföldi visszhangjával...
A szuperfoszfát kiszórásának módja és ideje A szuperfoszfát kiszórásának módja és ideje
Az a szürke szinü por, a melyet szuperfoszfátnak nevezzünk, s 75 vagy...
A zsidózás becsületsértés A zsidózás becsületsértés
Garam Vilmos egy peres ügyben ellenfelének ügyvédjét, dr. Szauer...
A boerok és vezéreik A boerok és vezéreik
A boerok győzedelmeiket főképen kitünően lövő gyalogságuknak...
Laci enyhitő körülményei Laci enyhitő körülményei
Másfél kiló dinamit. Egy kiló puskapor. Tőrök. Vadászpuskák. Patron...
Majszki ujabb rádióbeszédében kért segitséget Angliától Majszki ujabb rádióbeszédében kért segitséget Angliától
Majszki londoni szovjet nagykövet szombaton beszédet mondott az angol...
Az átöröklés a természetben Az átöröklés a természetben
A természettudósok már évszázadok óta fürkészik a lét keletkezésének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98