Dtum
Login with Facebookk
1944 | Május

Az 1943. évi májusi tűzgömb 1.

Mindazok, akik 1943 május 23-án este 10 óra 20 perc táján Közép- és Északmagyarország területén szabadban tartózkodtak, rendkívül szép tűzgömb hullásának voltak tanúi. Akik látták, úgy írták le a jelenséget, mint amilyet még életükben nem volt módjuk megfigyelni. Hullócsillagot már mindenki látott. Oly gyakori tünemény ez, aminek minden derült estén szemlélői lehetünk.

A sötét égbolton hirtelen megjelenik egy csillagszerű fény, nagy sebességgel haladva tűzcsikot húz maga után s a másodperc törtrésze, vagy néhány másodperc alatt kialszik. Ezeket csak akkor látjuk, ha éppen az égboltot nézzük. A fényesebbek a földi tájakat is bevilágítják s önkéntelenül magukra vonják a figyelmet. Az ilyen fényesebb meteorokat nevezzük tűzgömböknek. Csupán nagyobb fényükkel és tömegükkel különböznek a hullócsillagoktól.

A Felvidéki Újság május 24-i számában Wirth Gyula hírlapíró írta le először a májusi tűzgömböt úgy, ahogyan Kassáról megfigyelték. E tájékozott műkedvelő csillagásztól származó jelentés hívta fel figyelmünket a jelenség rendkívüli voltára. Néhány önkéntes bejelentés után a svábhegyi Csillagvizsgáló Intézet 8 pontból álló felhívást tett közzé az újságokban, amelyre tömegesen érkeztek a válaszok. Összesen 199 helyről 265 megfigyelés érkezett be. Jórészük csak néhány sorban adott hírt az esemény lefolyásáról, de elég sokan küldtek részletes beszámolót. Mindazokhoz, akiktől a feldolgozás szempontjából fontos adatokat remélhettünk, újabb kérdőívvel fordultunk.

Tudományos értékű megfigyelés sok olyan alapismeretet követel, amellyel a nagyközönség nem rendelkezhetik általában. A legnagyobb elismeréssel és hálával köszönjük tehát ezúton is azt a jószándékú igyekezetet, amellyel a megfigyelők jelentésük beküldésével oly önzetlenül állottak az ügy szolgálatára. A képzett csillagászokat is annyira meglepi az ilyen váratlanul felbukkanó esemény, hogy könnyen érthető, ha a tárgyilagos megfigyelést náluk is személyi hibák terhelik.

Mennyivel inkább elnézéssel kell lennünk a nagyközönséggel szemben, akiket csak utólag figyelmeztettünk arra, hogy mit is kellett volna megjegyezni. Utólag képzeletben kellett átélniök a jelenség lefolyását és emlékezetből visszaidézni a történteket. Az irány és magasság megállapításában teljesen becslésre voltak utalva, ezért könnyen tévedhettek. Ilyen esetekben a kihámozható eredmény annál megbízhatóbb, minél több az egy-egy helyről beküldött jelentések száma.

A beküldött adatok teljesértékű kiaknázásához feltétlenül szükséges lett volna sorra felkeresni a megfigyelési helyeket, műszerrel megállapítani a pontos irányokat és személyes vallomásokból egyenkint megtudni, milyen értéket tulajdoníthatunk az egyes megfigyeléseknek. Különösen ott remélhettünk volna így jobb eredményt, ahol a meteor útját valamely földi tárgyhoz viszonyítva pontosan megjegyezte a megfigyelő. A szögmérő és iránytű ilyen esetekben teljesen használható eredményeket adhatott volna. Ilyen körutazásra azonban nem kerülhetett sor.

Az ellenmondások kiküszöbölése, illetőleg a legvalószínűbb adat megállapítása a legnehezebb feladat a meteor feldolgozásában. Ha itt megcsal ítéletünk, hibás lesz az eredmény is. Nem mindig az a legjobb leírás, amelyet a legszebb írással írtak, vagy amely a legiskolázottabb embertől származik. A megfigyelőkészség itt a legdöntőbb tényező, és ez az egyénben rejlő tárgyilagosságon alapszik.

Igen nagy különbségek találhatók például az időpont megadásában. Azoknál is, akik nyomatékosan hangsúlyozták órájuk megbízhatóságát. A jelenség néhány másodperc alatt zajlott le, tehát gyakorlatilag azonos időben kellett észlelnie mindenkinek a felvillanást. Mégis 21 óra 56 perc és 22 óra 45 perc között csaknem minden érték szerepel a jelentésekben. A 22 óra 20 perces időpont középérték és a leggyakrabban szereplő időadat. Valószínű, hogy a valóságtól ez egy-két percnél többel nem is különbözik.

(folyt. köv.)

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csóva a tűzgömb kialvása után úgy villogott, mintha ezernyi apró kis csillagból állt volna Elhelyezkedés hullócsillag észlelésekor. A műszer mellett dr. Konkoly-Thege Miklós igazgató áll, tőle jobbra Massány Ernő, balra ifj. Konkoly-Thege Miklós éa Büky Aurél asszisztensek ülnek. Meteorhullás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pijemont
Pijemont – így nevezték az Egyesülés vagy halál nevű titkos...
A vasárnap politikai eseménye A vasárnap politikai eseménye
Még be sem fejezték a fővárosi törvényjavaslat bizottsági...
Bécsi közlemény az országgyűlés föloszlatásáról Bécsi közlemény az országgyűlés föloszlatásáról
A bécsi „Neue Freie Presse” február 8-án ezt jelenti a...
Ma reggel felakasztották Endre Lászlót és Baky Lászlót Ma reggel felakasztották Endre Lászlót és Baky Lászlót
A magyar nép igazságtevése nem szánta a mai napot látványosságnak:...
Mi lesz Németország legközelebbi lépése Mi lesz Németország legközelebbi lépése
Ha sorsdöntő események korszaka után pillanatnyi nyugalom áll be,...
Josephin Baker Josephin Baker
Azt lehetne mondani, hogy amilyen nagy hercehurca, reklám,...
Németország nem tud fizetni Németország nem tud fizetni
A Vossische Zeitung jelentése szerint az amerikai Institut of...
A fehérek és a négerek szellemi ereje A fehérek és a négerek szellemi ereje
Beau franczia tanár ujabban behatóan foglalkozott azzal a kérdéssel,...
Stein Aurél dr. Stein Aurél dr.
Érdekes vendége volt a napokban a magyar fővárosnak. Itt időzőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98