Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

MAC-sikerek az évadnyitó atlétikai versenyen

Németh Béla és a MAC csapata győzött a Thomka Áron emlékversenyen

Csípős hideg szél pásztázta a BEAC sporttelepét, amikor Farkas Lajos dr., a MASz főtitkára megadja a jelt az ifjúsági atléták indulásához. A fiúk nagy irammal vágnak neki a 2700 méteres távnak. Keresztben átfutnak a futballpályán, majd eltűnnek a marathoni kapun. Irány: az összekötő vasúti híd és azt körülfogó rét.

Tízpercnyi várakozás után tűnik fel az éllovas nyurga újpesti Bácsfalvi. Könnyed, puha léptekkel halad a cél felé. Olyan a mozgása és az alakja, mint a fiatal Szilágyi Jenőé, vagy tíz esztendő előtt. Tapsvihar jutalmazza a pályára elsőnek befutó újpesti fiút, aki jó 30 méterrel halad át győztesként a célon.

A csapatversenyt a Gyöngyösi Leventék (Micsomai, Kovács, Tőzsér, Mátrai, Molnár) – Kömley Károly védencei – nyerik ami a vidékiek lelkes munkáját s nagy szorgalmát jelenti.

Kossuth Lajos azt üzente…

A szeniorok indulása előtt Cziffra András dr. a rendező BEAC nevében beszédet intéz a versenyzőkhöz, méltatva az 1848-as nagy magyar szabadsághős érdemeit. A beszéd elhangzása után a versenyzők a rendezőséggel és a nézőkkel együtt éneklik a Kossuth-nótát.

Kisüt a nap néhány pillanatra. Fejünk fölött motorok zúgnak, amikor Szabó József hívó szavára felsorakoznak a szeniorok. A MAC csapata a jobbszárnyon foglal helyet. Pár pillanatnyi készülődés után eldördül a startpisztoly s útnak iramodik a Thomka Áron-emlékverseny mezőnye.

– Egybegyűljetek – mondja Ciffra dr., – hogy kegyelettel adózzatok a BEAC hősi halottjának, Thomka Áronnak, aki 1915. szeptember 13-án halt hősi halált Rownóban, bebizonyítva, hogy a magyar sportember háború idején nemcsak élni, hanem halni is tud hazájáért.

Németh Béla biztos győzelmet arat az 5600 méteres távon

A szeniorok az ifikhez hasonlóan a marathoni kapun futnak ki, de jóval nagyobb kört írnak le a mezőn. Negyedóráig csak találgatni tudunk, látni nem, mert a beépített Lágymányoson ma már nincsen távolba látási lehetőség.

Gáspár Jenő, aki mellettünk áll, Garaytól, a MAC fiatal futójától vár jó szereplést. Végre feltűnik az első alak. Nagy a találgatás. Vajon kicsoda az illető, mert még olyan mesze fut, hogy csak a körvonalait látni. Pár pere után már tisztán ki lehet venni Németh „Cinege” jellegzetes alakját.

Jó iramban fut a pályára a könnyűsúlyú futó, akit egyvonalban Híres és a hosszú jégernadrágban futó Kelen követ, míg mögöttük Garay és Kővári halad. A szurkolók nyomban ceruzát vesznek elő. Izgatott számolás következik. Vajon melyik egyesületnek ér be előbb az első öt futója célba.

Az izgalom hamar lelohad, mert a MAC-isták csoportosan érkeznek. Németh első, Garay negyedik. Gyergyói hetedik, Kálmánfi tizedik. Izsóf pedig tizenegyedik. A MAC tehát 33 pontjával fölényesen győz. Az évadnyitó atlétikai verseny tehát a MAC-színek kettős diadalát hozta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Németh Béla (MAC), a Thomka Áron emlékverseny győztese.jpg Bácsfalvi (UTE), az ifjúsági győztes.jpg Útnak indul az ifjúsági mezőny.jpg A versenyzők a marathoni kapun át elhagyják a sporttelepet.jpg A MAC győztes csapata - Bíró igazgató, Rácz, Izsóf, Káhnánfi, Gyergyói, Garay, Németh és Farkas Mátyás oktató.jpg Cziffra András dr., a Kossuth-ünnepély szónoka.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Macbeth Macbeth
Mi a lelkiismeretfurdalás?... az ember félelme az önmaga által...
Atletika – Németország hadibajnokságai Atletika – Németország hadibajnokságai
A német hadibajnokságok mult vasárnap kerültek eldöntésre Lipcsében,...
A felébredt Törökország, a véreskezű Nagyúr A felébredt Törökország, a véreskezű Nagyúr
Birodalmában senki sem bizonyos az élete felől, de a rettegők között...
Automobil, mint lónyiró-gép Automobil, mint lónyiró-gép
Az itt bemutatott képünk a technikai leleményesség két egymástól igen...
Rövid hírek Rövid hírek
A Reuter-ügynökség jelentése szerint az általános választáson...
A repülőgépek fejlődése a háború után  1. A repülőgépek fejlődése a háború után 1.
A repülőgépek fejlődése a háború után mindinkább az óriási méretű...
Vasúti szerencsétlenséget okozó csorda Vasúti szerencsétlenséget okozó csorda
Trencsénből írják, hogy julius 27-én hajnalban a magyar államvasutak...
VÉSZKORSZAK VÉSZKORSZAK
Feldolgozás...
Mekkora a világ terjedelme?
A felvetett kérdésnek kétféle értelmet adhatunk. Kérdezhetjük, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98