Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

De Gaulle Napoleon ágyában

A croydoni repülőtérre 1940 június 18-án, Franciaország összeomlása után egy tábornoki jelentéseket viselő francia katona érkezett, kezében kis kofferrel, a jellegzetes khaki-ruhában. Pénze nem volt, angolul egy szót sem tudott, szakadatlanul dohányzott. Mint egy pózna állt a repülőtéren, elhagyatottan, szinte szerencsétlenül ez a két méter magas ember.

Ez volt de Gaulle, akinek akkor még talán a nevét sem ismerték politikai körökben. A Downing Streetre igyekezett és amint mondta, Mr. Churchillel akar beszélni. Nem tudni, közben mi történt, a lényeg az, hogy néhány nap mulva az angol rádió hullámhosszán megszólalt de Gaulle és meghirdette az új Franciaország szabadságharcát. Churchillnek pontosan egy ilyen emberre volt akkor szüksége, de Gaulle így politikai karriert csinált.

Algírban ütötte fel főhadiszállását, tárgyalt jobbra-balra, utazott, beszélt, agitált. Ugyanakkor, amikor Pétain tábornagy, államfő megfontolva és meggondolva hirdette a Németországgal való őszinte együttműködést, hogy így poraiból Franciaország újra talpraállhasson, de Gaulle Afrikában lázadásra hívta fel a „gloire” népét.

Közben német fogságból megszökött Giraud tábornok és benne de Gaulle elkeseredett ellenfelet talált. Az angolszász politika ügyesen tudta egymással szembeállítani ezt a két forrófejű embert. Miközben egymással harcoltak, nem látták meg, hogy a köztük lévő ellentét tulajdonképpen Londonnak és Washingtonnak a műve, az angolszász érdek így kívánta. És miközben ők hirdették a felszabadulást, akkor történt először, hogy angolszász bombázók jelentek meg a francia városok felelt és Pétain tábornagy, az erős katona könnyezve járta végig a romokat. A bombázás azután még sokszor ismétlődött meg, új romok, új sebek keletkeztek és mélységes kiábrándulás a francia nép lelkében.

De Gaulle most ismét hallat magáról. Washingtonba utazott azzal a titkos vággyal, hogy talán Roosevelt elismeri őt a francia állam fejének. Washingtonban azonban az államfőknek kijáró 21 ágyúlövés helyett, csak a tábornokokat megillető 16 ágyúlövést kapott és ezzel Roosevelt „tapintatosan” tudomására hozta, hogy nem hajlandó vele, mint francia államfővel tárgyalni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
De Gaulle tábornok Napoleon háza Elba szigetén. Száműzetése idején itt lakott Napoleon. De Gaulle legutóbb meglátogatta Elba-szigetét és Napoleon ágyában aludt. De Gaulle seregszemlén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Renoir Renoir
Auguste Renoir születésének századik évfordulóján messze járunk már...
Az FTC úszóversenye Az FTC úszóversenye
A magyar úszósport, amely mindenkor a világ legjobbjai közé...
Harc a tenger alatt Harc a tenger alatt
A modern hadviselés már nem elégszik meg azokkal a harci eszközökkel,...
Nagy vasuti szerencsétlenség Romániában Nagy vasuti szerencsétlenség Romániában
Néhány nap előtt a budapest-bukaresti gyorsvonatot román területen...
Mezőgazdasági automobil-verseny Mezőgazdasági automobil-verseny
Május hónapban Chaulvesban a francia cukorrépa termelés központjában...
 Az inkák kincse Az inkák kincse
Dél-Amerikában, a Rio Ancasmayutól vagyis a „Kék...
A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek visszaadására, ha a vételár felét már kifizette A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek...
A védett gazdaadósok kötelezettségeire nézve a Kuria egy...
Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat
Azt hiszem, megörvendeztetem az ujság hölgyközösségét, ha párisi...
Állami ménesek Állami ménesek
Sokan talán nem is tudják, hogy még ezelőtt 150 évvel Magyarország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98