Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1945 | Augusztus

Milyen hatással járt az ostrom az egészségre

Erről tanácskoztak a budapesti orvosok

Kevés nagyváros lakossága szenvedett annyit, mint Budapesté az ostrom alatt. Önként adódik a feltevés, hogy a nélkülözések nem múlhattak el nyom nélkül a budapestiek egészsége felett. Érdekes és jelentős tanácskozást tartottak erről a legilletékesebbek: a budapesti orvosok. Az országos orvos-szakszervezet hívta össze a nagyváros legkiválóbb orvosait, hogy mondják el tapasztalataikat és véleményeiket erről a kérdésről. Három napon át folyt a nagy orvosi ankét, az első általános orvostalálkozás a felszabadult országban.

Az első meglepetést a belgyógyászok keltették azzal a bejelentésükkel, hogy sok betegségre nem várt jó hatással voltak a nélkülözések - nevezetesen a kényszerű sovány (jaj, de milyen sovány!) étrend. A cukorbetegeknek, gyomorfekélyeseknek és magas vérnyomásban szenvedőknek panaszai csökkentek. Igaz ugyan, hogy szakember számára tulajdonképpen nem is olyan nagyon meglepő ez. Hiszen az efféle betegek számára ártalmas a sok cukor, hús, zsír. De szegények valószínűleg mégis lemondtak volna az ilyen lónak való kúráról.

Fura módon azonban a reumások állapota sem rosszabbodott – sőt! Az a kitűnő szakorvos, aki ezt a kérdést tárgyalta, így magyarázza a dolgot: A fehérje- és fűszerszegény étkezés a beteg izületeknek is hasznára van. Aztán sok ember kényszerű nyugalomban töltött el néhány hetet. Végül pedig napokon és napokon át nem került le róla a ruha, ami azt jelenti, hogy izületeit állandóan egyforma vagy legalább is nem nagyon ingadozó hőmérséklet vette körül; márpedig ez jól tesz a fájó izmoknak, izületeknek.

A bőrgyógyászat terén azonban már több hátrányos megállapítást kellett az orvosoknak tenniök. A vízhiány és pinceélet okozta mosdatlanság következtében nagyon megszaporodtak a viszketéses, kiütéses bőrbajok. Aztán jöttek a tetvek! Ezeknek szörnyű veszély fenyegetése járt a nyomában: a kiütéses tífuszé, amelyet ezek az undok élősködők terjesztenek emberről emberre.

A többnapos orvosgyűlés egyhangúan megegyezett abban, hogy a vitaminok hiánya sok betegséget okozott, sokat pedig súlyosabbá tett. Különösen a gyermekekre vonatkozik ez. De szembetegségek, bőrbajok, súlyos foghúsgyulladások is felléptek vitaminhiány miatt.

A fülészek tanúsították, hogy a hatalmas robbanások sok dobhártyasérülést okoztak. Különösen a légiaknák voltak veszélyesek az érzékenyebb fülekre - még ha messze süvítettek és robbantak is.

Legtöbb dolguk persze a sebészeknek akadt az ostrom alatt. Sebesülés, sérülés nemcsak nagy számban volt, hanem a mostoha tisztasági és higiénikus viszonyok között sokszor olyan komplikációk, fertőzések keletkeztek, amelyektől békés időben korunkban már alig fél az orvos és a páciens. A sziklakórházban fekvő betegek között sokszor lépett fel tüdőpanasz is - valószínűleg a hiányos szellőztetés következtében.

Mint mindnyájan tudjuk: rendkívül sok volt a bélbetegség az ostrom alatt. Van még most is belőle elegendő. A hatosági ételvizsgálat hiánya, az egyhangú és hiányos táplálkozás épúgy oka ennek, mint a legyek és baktériumok támadása. Szerencsére az erélyesen keresztülvitt védőoltások elejét vették a tífusz nagyobbarányú pusztításának.

Hogy az idegeknek nem tett jót az ostrom, az csak természetes. De szerencsére igazi idegbetegség mégsem lépett fel, inkább csak a mindennapos „idegesség” fokozódott. (Igaz, hogy a valódi bolondok már előzőleg nyilasegyenruhába öltöztek...)

Igy tehát az orvosok nem festettek túlságosan sötét képet az ostrom hatásáról az egészségi állapotra.
Egy betegséget kivéve, amelynek megerősödését annál komolyabban kell venni a társadalomnak és az államnak egyaránt! Ez a gümőkór, a tuberkulózis. Magyarország úgyis mindig előljárt a gümókór-statisztikában. Ma még nem állnak rendelkezésre értesülések arról, hogy miként változtak meg a számadatok a világon, de attól kell félnünk, hogy szomorú elsőbbségünket ma még erősebben tartjuk, mint azelőtt. Itt aztán teljes megdöbbentő súlyával jelentkezik a pinceélet és a rossz táplálkozás hatása. Különösen a gyerekek gümőkóros fertőzése, tüdővészes arányszáma öltött nagy méreteket.

A Dolgozók Világlapja közvetíteni fogja az orvosok tanácsait, hogy ki, mit tehet egyénileg védekezésül a gumókor ellen - a maga és a családja érdekében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szerb kérdés a háború alatt
Szerbia és a Monarchia ismétlődő konfliktusa önmagában csupán...
A szeszrobot A szeszrobot
....és pontosan kiméri mindönkinek a maga bor- vagy pálinkaporcióját....
Magyarellenes tüntetések Fiuméban Magyarellenes tüntetések Fiuméban
Fiuméban az olasz lakosság tüntet minden ellen a mi magyar. A magyar...
A miniatűr világegyetem A miniatűr világegyetem
A filadelfiai Franklin Intézet tudósainak számításai alapján...
Nem kérnek a kétkoronásokból Nem kérnek a kétkoronásokból
Az új kétkoronást, a mely még nagyon ritka, gyanakodva fogadja a...
A Ferenczvárosi Torna-Club gyalogló versenye A Ferenczvárosi Torna-Club gyalogló versenye
A Ferenczvárosi Torna-Club f. hó 12-én 10 kilométeres gyalogló...
Birkózás – Budapest bajnokságai Birkózás – Budapest bajnokságai
Az MBSz csak az esti órákra tudta megszerezni a régi képviselőház...
Néger antológia Néger antológia
Egy kis füzetnyi néger vers és rövid népmese összeválogatva a...
Szerb kereskedők Budapesten Szerb kereskedők Budapesten
Szerbiával nagyon belső kereskedelmi és forgalmi összeköttetése van...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98