Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

A mi drága fiaink: a honvédek

Repülők

Az új háború félelmetes fegyverneme a repülőerő. A pontosan célba találó bombázók, a biztos híreket szerző felderítők, vagy a fürge és rettenthetetlen bátorságú vadászok: egyaránt a levegő hősei! A fiatal magyar légierő Kárpátalján, a Délvidéken és különösen Oroszországban bizonyította be, hogy a magyar nemcsak a földön, hanemha levegőben is félelmetes ellenfél!

Az ejtőernyősökről a Délvidék felszabadításakor hallott hírt a világ. Bátran rohanták meg a levegőből a messze előlfekvő hidakat és tartották azokat gyorscsapataink beérkeztéig. Kemény és nehéz a békeszolgálatuk is, hát még háborúban! Messze elől, mindenkitől elhagyatva, önállóan küzdenek a halálfejes jelvényű hősök. Jelmondatuk jellemzi őket a legjobban: „Ejtőernyős honvéd halálfélelmet és hadifogságot nem ismer!”

Műszakiak


Az acélzöld hajtókás műszaki csapatunk korszerű felszerelése, elsőrangú szakkiképzése biztosan támogatja a többi fegyvernemet. Az utászok végzik a folyóátkelés nehéz műveletét, ők vezetik az aknaharcot és az aknafelszedést. Állást építenek, utakat rendbehoznak, valóságos ezermesterek! Lángszórósaink félelmetes csapatok!

Hidászaink előtt nem akadály semmiféle lerombolt híd vagy széles folyó: egykettőre kész az új híd és ők csodálkoznak rajta a legjobban, hogy ezen más - csodálkozik. „Érteni kell hozzá!” - mondják öntudatos szerénységgel és tovább menve, másutt végzik fárasztó munkájukat. Vasútépítő csapataink munkáját megirigyelhetné a világ akármelyik vasútépítő társasága. Gyorsak, pontosak!

Hiradósok


A harcok egyik legfontosabb tényezője a megbízható összeköttetés. Hogy mindig, mindenki, minden parancsnokával beszélni és érintkezni tudjon: erről gondoskodnak a sötétkék hajtókás híradók! Távbeszélő-vonalat éppoly gyorsan és jól építenek, mint ahogy kezelik a rádiót, a távírót, a fény távbeszélőt és a híradók sokféle eszközét. Nem riadnak vissza a harctól sem: ellenséges tűzben is keményen helyt állanak, mert az összeköttetésnek mindig működnie kell!

Folyamerők


A haditengerészet ősi dicső hagyományait őrzik a magyar folyamerők. Legutóbb a délvidéki harcokban bizonyították be, milyen jól tudják a szárazföldi harcokat támogatni. Felszedik a folyami aknákat, biztosítják a folyami hajózást és őrnaszádjaik villámgyorsan előretörnek a legmakacsabb ellenséges ellenállás ellenére is!

Nemcsak a harcos erő szükséges a csata megvívásához, hanem a lőszer, az élelem, a benzin is. Nem történhetik meg, hogy ne legyen elegendő lőszer, vagy hogy éhesen maradjanak a küzdők! Erről gondoskodik az anyagi szolgálat. Hatalmas szervezet ez is: tábori sütödék, utánszállító kocsi- és gépkocsi csoportok, javítóműhelyek gondoskodnak a harcoló csapatok minden szükségletéről. Ma már ők is éppúgy kitettek a pusztító ellenséges tűznek, rajtaütésnek, mint akármelyik harcoló csapat. De a magyar ellátó és utánszállító-szolgálat itt is a helyén van!

Mindig, minden van. Hogy ez hogy történik? Gyakran a harcos maga sem tudja, de mindenről gondoskodnak az anyagi szolgálat szüntelenül dolgozó hősei, a munka katonái! A honvédek egészségére ügyel fel a kitűnően képzett honvédorvosi kar. Korszerűen felszerelt kórházak, sebesültszállító vonatok és gépkocsik hatalmas tömege, jól kiképzett egészségügyi katonák állanak a sebesült vagy beteg honvéd segítségére. Hű bajtársunk: a ló ellátását és gyógykezelését kitűnően megszervezett állategészségügyi szolgálat végzi.

Rengeteg szakcsapat, javítóműhely végzi a fegyverek és gépek gyógyítását, akármelyik nagy gyár megirigyelhetné szakképzett honvédszerelőinket! Se szeri se száma a rengeteg különleges alakulatunknak, amelyek mind azért vannak, hogy a honvédség ütőképes legyen. Külön nevelő- és képzőintézetekben történik a tisztek és tiszthelyettesek kiképzése.

A Legfelsőbb Hadúr a Kormányzó Úr Őfőméltósága.


Ő minden honvéd eszményképe. A honvédség igazgatását a honvédelmi miniszter, a katonai szakvezetést a honvédvezérkar főnöke végzi, akit munkájában a honvédvezérkar nagytudású tisztjei támogatnak.

Megmutattuk most a honvédség nagyszerű szervezetét, tagjait úgyis ismerjük és szívünkbe zártuk. Hiszen a magyar honvéd: vér a mi vérünkből, test a mi testünkből. Eggyé vált ez a nemzet a katona fogalmával, hiszen magyar a nevünk!...

T

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyar bombázógép géppuskatornya  Utászaink átkelése mocsaras területen  Sebesültszállító repülőgépbe emelik a sebesült honvédet (M. Kir. Honvéd Haditudósító Osztály felv.)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A svájci csoda A svájci csoda
A nemzetnek nyitott szemmel kell figyelnie mindazt, amiből tanulhat...
Gyorstüzelő angol hajóágyu Gyorstüzelő angol hajóágyu
Angolország nemcsak arról gondoskodik, hogy a világon neki legyen a...
A magyar atléták 80:34 arányban győztek az osztrákok ellen A magyar atléták 80:34 arányban győztek az osztrákok ellen
A hetedik magyar-osztrák atlétikai viadal fölényes magyar győzelemmel...
A természetbúvár Goethe, a fény A természetbúvár Goethe, a fény
Még költői alkotásainál is többre becsülte Goethe optikai...
A spanyol dolgokról A spanyol dolgokról
Ha igazak a tudósítások, úgy Spanyolországban immár helyreállott a...
A szegények iskolája A szegények iskolája
"Abból indulva ki, hogy a szegénység mint valamilyen járvány, vagy...
Bánffy volt miniszterelnök párbaja Bánffy volt miniszterelnök párbaja
Báró Bánffy volt miniszterelnök Gajári Ödön és Dániel Gábor utján...
Mussolini pálfordulása Mussolini pálfordulása
Benito Mussolini olasz szocialista újságíró 1914. szeptemberében az...
A BLKE nemzetközi teniszversenye A BLKE nemzetközi teniszversenye
A BLKE többnapos teniszversenyének vasárnap az idő kedvezett. Ragyogó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98