Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

A mi drága fiaink: a honvédek

Repülők

Az új háború félelmetes fegyverneme a repülőerő. A pontosan célba találó bombázók, a biztos híreket szerző felderítők, vagy a fürge és rettenthetetlen bátorságú vadászok: egyaránt a levegő hősei! A fiatal magyar légierő Kárpátalján, a Délvidéken és különösen Oroszországban bizonyította be, hogy a magyar nemcsak a földön, hanemha levegőben is félelmetes ellenfél!

Az ejtőernyősökről a Délvidék felszabadításakor hallott hírt a világ. Bátran rohanták meg a levegőből a messze előlfekvő hidakat és tartották azokat gyorscsapataink beérkeztéig. Kemény és nehéz a békeszolgálatuk is, hát még háborúban! Messze elől, mindenkitől elhagyatva, önállóan küzdenek a halálfejes jelvényű hősök. Jelmondatuk jellemzi őket a legjobban: „Ejtőernyős honvéd halálfélelmet és hadifogságot nem ismer!”

Műszakiak


Az acélzöld hajtókás műszaki csapatunk korszerű felszerelése, elsőrangú szakkiképzése biztosan támogatja a többi fegyvernemet. Az utászok végzik a folyóátkelés nehéz műveletét, ők vezetik az aknaharcot és az aknafelszedést. Állást építenek, utakat rendbehoznak, valóságos ezermesterek! Lángszórósaink félelmetes csapatok!

Hidászaink előtt nem akadály semmiféle lerombolt híd vagy széles folyó: egykettőre kész az új híd és ők csodálkoznak rajta a legjobban, hogy ezen más - csodálkozik. „Érteni kell hozzá!” - mondják öntudatos szerénységgel és tovább menve, másutt végzik fárasztó munkájukat. Vasútépítő csapataink munkáját megirigyelhetné a világ akármelyik vasútépítő társasága. Gyorsak, pontosak!

Hiradósok


A harcok egyik legfontosabb tényezője a megbízható összeköttetés. Hogy mindig, mindenki, minden parancsnokával beszélni és érintkezni tudjon: erről gondoskodnak a sötétkék hajtókás híradók! Távbeszélő-vonalat éppoly gyorsan és jól építenek, mint ahogy kezelik a rádiót, a távírót, a fény távbeszélőt és a híradók sokféle eszközét. Nem riadnak vissza a harctól sem: ellenséges tűzben is keményen helyt állanak, mert az összeköttetésnek mindig működnie kell!

Folyamerők


A haditengerészet ősi dicső hagyományait őrzik a magyar folyamerők. Legutóbb a délvidéki harcokban bizonyították be, milyen jól tudják a szárazföldi harcokat támogatni. Felszedik a folyami aknákat, biztosítják a folyami hajózást és őrnaszádjaik villámgyorsan előretörnek a legmakacsabb ellenséges ellenállás ellenére is!

Nemcsak a harcos erő szükséges a csata megvívásához, hanem a lőszer, az élelem, a benzin is. Nem történhetik meg, hogy ne legyen elegendő lőszer, vagy hogy éhesen maradjanak a küzdők! Erről gondoskodik az anyagi szolgálat. Hatalmas szervezet ez is: tábori sütödék, utánszállító kocsi- és gépkocsi csoportok, javítóműhelyek gondoskodnak a harcoló csapatok minden szükségletéről. Ma már ők is éppúgy kitettek a pusztító ellenséges tűznek, rajtaütésnek, mint akármelyik harcoló csapat. De a magyar ellátó és utánszállító-szolgálat itt is a helyén van!

Mindig, minden van. Hogy ez hogy történik? Gyakran a harcos maga sem tudja, de mindenről gondoskodnak az anyagi szolgálat szüntelenül dolgozó hősei, a munka katonái! A honvédek egészségére ügyel fel a kitűnően képzett honvédorvosi kar. Korszerűen felszerelt kórházak, sebesültszállító vonatok és gépkocsik hatalmas tömege, jól kiképzett egészségügyi katonák állanak a sebesült vagy beteg honvéd segítségére. Hű bajtársunk: a ló ellátását és gyógykezelését kitűnően megszervezett állategészségügyi szolgálat végzi.

Rengeteg szakcsapat, javítóműhely végzi a fegyverek és gépek gyógyítását, akármelyik nagy gyár megirigyelhetné szakképzett honvédszerelőinket! Se szeri se száma a rengeteg különleges alakulatunknak, amelyek mind azért vannak, hogy a honvédség ütőképes legyen. Külön nevelő- és képzőintézetekben történik a tisztek és tiszthelyettesek kiképzése.

A Legfelsőbb Hadúr a Kormányzó Úr Őfőméltósága.


Ő minden honvéd eszményképe. A honvédség igazgatását a honvédelmi miniszter, a katonai szakvezetést a honvédvezérkar főnöke végzi, akit munkájában a honvédvezérkar nagytudású tisztjei támogatnak.

Megmutattuk most a honvédség nagyszerű szervezetét, tagjait úgyis ismerjük és szívünkbe zártuk. Hiszen a magyar honvéd: vér a mi vérünkből, test a mi testünkből. Eggyé vált ez a nemzet a katona fogalmával, hiszen magyar a nevünk!...

T

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyar bombázógép géppuskatornya  Utászaink átkelése mocsaras területen  Sebesültszállító repülőgépbe emelik a sebesült honvédet (M. Kir. Honvéd Haditudósító Osztály felv.)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98