Dtum
Login with Facebookk
1945 | December

Mit mond a pénzügyminiszter

Felkerestük Gordon Ferenc pénzügyminisztert, aki a 75%-os bankjegydézsma okairól, a kiadott kormányrendeletről és annak várható hatásáról a következő nagyfontosságú kijelentéseket tette:
– Az infláció elleni harcban döntő fontosságú az a kormányintézkedés, amely kedden került nyilvánosságra s amely a 75%-os bankjegydézsmát jelenti be. Körülbelül ötszáz milliárdra tehető a bankjegyforgalom és a hetvenöt százalékos elvonás következtében 125 milliárdra zsugorodik a bankjegy mennyisége. Ugyancsak az infláció elleni küzdelem egyik fázisa, hogy életbelép az adópengő, amely megfelelően fokozza a kincstár jövedelmét. Életbelép az új jövedelmi adórendelet és általában megtörténik minden olyan szükségszerű intézkedés, amely az állami jövedelmeket megfelelően fokozza. Januárban már kedvezően érezhető lesz az államháztartásban ezeknek az intézkedéseknek a hatása.

Ugyanakkor igyekezünk a kiadásokat is minden erővel lecsökkenteni, olymódon, hogy minden nélkülözhető tételt lefaragunk.

Természetesen egyoldalú pénzügyi intézkedésekkel az infláció problémáját megoldani nem lehet. Remélhetőleg a legrövidebb időn belül több áru jön a piacra, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozók, akik változatlan összegben és felülbélyegzett pénzben kapják fizetésüket, hozzájussanak mindennapi szükségletükhöz. Mert az intézkedések egyik főcélja az, hogy a dolgozók érdekeit megvédjék. A 75 százalékos bankjegydézsma következtében az áraknak is negyedére kell csökkenni és ha technikai szempontból talán ez pillanatok alatt nem is következik be, de néhánynapi várakozás után meg kell indulni az árak csökkenésének.

Az intézkedés egyik hatása lesz,
hogy a helyesre méretezett bankjegymennyiség következtében megszűnik a bankjegytől való menekülés és az emberek ismét meg fogják érezni: van pénz.

Ugyancsak a kormány inflációellenes akciójának sorába tartozik a valorizált bankbetét megkonstruálása.

A jövőben a bankokban bárki elhelyezheti a pénzét olymódon, hogy a kivét alkalmával esetleges pénzromlásnak megfelelő valorizált összeget kapjon ellenérték gyanánt. Ez azt fogja eredményezni, hogy a felesleges tőkék ismét a bankoknál keresnek elhelyezést és a bankok útján kerülnek ismét a pénzcsatornába, nem pedig az árupiacon, ahol fölösleges és káros áremelkedéseket idéznek elő.

Megkérdeztük ezután Gordon pénzügyminisztert, hogyan történt az intézkedések technikai lebonyolítása?

– A pénzügyi kormányzat a leggyorsabb intézkedéseket tette, hogy fennakadás nélkül történjen a bankjegylebélyegzés. E célból már kedden délelőtt 11 órakor a Nemzeti Bank és a posta nagyszámú autói rendőri fedezet mellett vitték le a bélyegeket a vidéki centrumokba. A rádió útján naponta többször is tájékoztattuk a közönséget, s a sajtó a kormány intézkedéseit részletesen közölte.

Tudjuk, hogy az ilyen intézkedések bármily körültekintéssel történnek is, természetszerűen fájdalmasak.

Ez a dolog természetéből és abból a tényből következik, hogy egy betegségi folyamatba való valóságos, de kényszerű beavatkozásról van szó, éppen a betegség megszüntetése érdekében. Mindenkinek közös érdeke, hogy a gyógyulási folyamat ne akadályoztassék meg.

Mindenki tartsa az állammal, polgártársaival, de önmagával szemben is
első kötelességének, hogy gazdasági funkcióját azon a helyen, ahol áll, újból és a legtökéletesebb mértékben töltse be. A munkás dolgozzon, a fuvaros szállítson, a kereskedő adjon el, a gyáros termeljen. Az élet a tegnapi zökkenő után egy pillanatra sem állhat meg.

– A kormányintézkedés – mondotta Gordon Ferenc pénzügyminiszter – nem tűrt halasztást
és éppen ezért nem várhattunk tovább. De most már vegyük tudomásul, hogy karácsony küszöbén vagyunk – emlékezzünk csak vissza a tavalyi szörnyűséges gránátesőben töltött karácsonyra –, a sok megrázkódtatás után az első béke karácsonyánál vagyunk, ne panaszkodjunk tehát és hozzunk meg minden áldozatot, hogy az ország újjáépítése teljes erővel meginduljon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98