Dtum
Login with Facebookk
1945 | Május

A háború és a nácizmus utolsó órái

Május 6.

Az elmúlt 24 óra szovjet és szövetséges hadijelentései a következő harctéri eseményekről számolnak be:
1. Moszkva jelenti, hogy Berlinben – utólagosan közölt adatok szerint – többek között a Vörös Hadsereg kezére került Gerup rendőraltábornagy, Berlin rendőrfőnöke, Meinburg vezérőrnagy, SS-dandárparancsnok, a berlini rendőrség parancsnoka, Monke, a kancellári hivatal őrségének parancsnoka, Schreiber orvos – vezérőrnagy, a berlini helyőrség egészségügyi szolgálatának vezetője, valamint Rauch vezérőrnagy, a 8. páncélos hadosztály parancsnoka.


2. Montgomery 21. hadseregcsoportjának több mint egymillió német katona adta meg magát. 1918 óta nyugaton ez volt a legnagyobb fegyverletétel.


3. Minden szervezett ellenállás megszűnt egy 120 kilométeres arcvonalon, amely egyrészt a német-osztrák határtól 45 kilométerre keletre fekvő ponttól, egy Innsbrucktól mintegy 25 kilométerre keletre fekvő pontig terjed.


4. Fogságba esett dr. Wilhelm Frick, a cseh-morva protektorátus védnöke.


5. Az angolszászok déli irányban átkeltek a Brenneren és összeköttetést teremtettek az Olaszországon át a Brennerhez érkezett 5. brit hadsereg csapataival.


6. A német csapatok Stendal környékén megadták magukat: két német hadsereg maradványai kerültek fogságba.


Vasárnap éjszakai szovjet hadijelentés: Swinemünde orosz kézen
Moszkva május 5. A Szovjet Tájékoztató Iroda közli:
A 3. bjelorussziai arcvonal csapatai május 5-én a Frische Nebrung földszorosnak az ellenségtől való megtisztítására folytatták harcukat és ennek során elfoglalták Langbacken, Schelmil, Schmirgel, Pröbbernan és Schottland helységeket. A 2. bjelorussziai arcvonal csapatai május 5-én elfoglalták Swinemünde városát, nagy kikötőt s a német haditengerészet támaszpontját a Balti-tenger partján. Teljesen megtisztították Usedom és Wollin szigetét az ellenségtől és ennek során elfoglalták Kolzov, Misdroy, Lebbin, Ahlbeck, Seebad, Heringsdorf, Usedom, Kölpinsee, Zinnovitz és Peemünde nagyközségeket. Május 4-én az arcvonal csapatai 11.700 német katonát és tisztet ejtettek foglyul és a következő hadianyagot zsákmányolták: 55 repülőgépet, 24 harckocsit, 88 tábori ágyút.


Az 1. bjelorussziai arcvonal csapatai előretörve, Brandenburg városától délnyugatra elfoglalták Ziesar, Loburg, Burg, Möckern, Gommern és Rosslau városokat. Május 4-én az arcvonal csapatai2850 német katonát és tisztet ejtettek foglyul.


A 4. ukrajnai arcvonal csapatai Moravská Ostrava városától délnyugatra és délre támadásukat folytatva, harcok közepette elfoglalták Hof, Worpe, Barn, (Mor, Beronn), Fulnok, Mistek városokat, valamint Heltsch, Rathau, Domstadtl, Stadt Liebau, Bartosovice, Matulovice, Friedland, Kuncice és Rognow nagyközségeket. Május 4-én az arcvonal csapatai 110 német katonát és tisztet ejtettek foglyul.


A 2. ukrajnai arcvonal csapatai Brno városától északkeletre folytatva támadásaikat, elfoglalták Kroinerzizt városát. A hadszíntér többi szakaszán nem történt említésre méltó változás.Május 4-én csapataink az egész hadszíntéren megrongáltak 26 német harckocsit. Légiharcokban és légvédelmi tüzérségünk tüzével lelőttük az ellenség 14 repülőgépét. (MTI)

Sztálin tábornagy parancsban közölte Swinemünde, a Balti-tenger nagy hadikikötőjének elfoglalását
Moszkva, május 5.

Sztálin tábornagy, hadseregfőparancsnok szombat este Rokoszovszki tábornagyhoz, a 2. bjelorussziai arcvonal csapatainak parancsnokához és Bogoljubov vezérezredeshez, az arcvonal vezérkari főnökéhez intézett parancsában közölte, hogy a 2. bjelorussziai arcvonal csapatai május 5-én elfoglalták Swinemünde városát, fontos kikötőt és a német haditengerészet támaszpontját a Balti-tenger partján. A harcokban leginkább kivált kötelékeket és csapattesteket érdemrendekkel való kitüntetésekre terjesztették fel. Moszkva szombaton este tíz órakor 124 ágyú 12 sortünével köszöntötte a 2. bjelorusszai arcvonal hős csapatait. (MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Wilhelm Frick Rokosszovszkij
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98