Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Az amerikai hadsereg feljelentette a gyűjtőfogház személyzetét

Hogyan bántak a fogoly amerikai repülőkkel?

A Népügyészség egy páratlanul álló bűncselekmény ügyében kezdte meg a kihallgatásokat. Különös érdekességet kölcsönös a nagyarányú bűnügynek az, hogy sértettje az amerikai hadsereg.

Az amerikai katonai misszió a Népügyészséghez küldött feljelentésében előadta, hogy katonai nyomozóinak megállapítása szerint az elmúlt időkben a Magyarországon hadifogságba jutott és a gyűjtőfogházban elhelyezett mintegy 1200 amerikai pilótával kegyetlenül bántak, túlkapások történtek és ezzel a gyűjtőfogház egyes vezetői és személyzete vétett a genfi határozatok, illetve a hágai konvenciókban lefektetett nemzetközi törvények ellen.

Az amerikai katonai misszió- miután saját hatáskörében lefolytatta a nyomozást- megállapította, hogy a gyűjtőfogház Pintér Gergely nevű fegyőre járt elől az amerikai katonákkal szemben való kegyetlenkedésekben. Pintér kihallgatása arra is fényt vetett, hogy a gyűjtőfogház külön osztályán elhelyezett amerikai katonák felett az ellenőrzést a német megszálló erők gyakorolták és a szabálytalanságokat elsősorban az SS- hordák követték el.

Pintér kihallgatása során fény derült arra is, hogy az amerikai katonai missziónak bejelentése fedi a valóságot: a gyűjtőfogházban súlyos fegyelmi büntetésekkel sújtották az amerikai pilótákat, sötétzárkára ítélték őket, nem egy esetben emberi méltóságukat sértették.

Hogy egyes magyar fegyőrök milyen mértékben vettek részt a cselekményekben, azt majd a vizsgálat fogja megállapítani. Gyanú merült fel arra nézve is, hogy Pintéren kívül Berta István is résztvett a bántalmazásokban, továbbá dr. Fazekas és szűcs főtisztviselők is felelősek a fogházban történtekért.

Nagyban megnehezíti a nyomozást az a tény, hogy a nácik Magyarország megszállása után valamennyi amerikai pilótát és katonát elszállították Németországba, így azoknak nincs módjukban vallomást tenni.

Az ügy túlnő a közönséges büntetőperek keretein. A demokratikus Magyarország érdeke, hogy ebben az ügyben a legszigorúbb vizsgálatot folytassák le és a bűnösök elvegyék méltó büntetésüket. Ezért a Népügyészség a legszélesebb körű vizsgálatot folytatja le, annál is inkább, mert az amerikai katonai misszió bejelentette, hogy a tárgyaláson sértettként az amerikai hadsereg megbízottja vesz részt. A népbírósági tárgyaláson tisztázni fogják, mindazoknak szerepét, akik a gyűjtőfogház visszaéléseiben részesek és minden remény megvan, hogy a demokratikus magyar népbíróság méltó elégtételt szolgáltat az amerikai hadseregnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98