Dtum
Login with Facebookk
1946 | Április

Kétszer is vezetett Bécsben a magyar csapat, végül az osztrákok kerekedtek felül

Ausztria – Magyarország 3:2 (1:2)

Góllövő: Nyers, Decker, Zsengellér, Balogh II (öngól), Decker

A magyar csapatra alig lehetett ráismerni – Az osztrákok gyorsabban, jobb erőben játszottak – Egyedül Szűcs volt válogatott formában, de Lakat és a két elhanyagolt szélső is megfelelt – Nagymarosi, Balogh II. és Biró csődöt mondott

120 millió egy ülőhely…

A magyar csapat szombaton későn ébredt. Ez volt a fiúk első nyugodt bécsi éjszakája. Szombaton délelőtt megtekintették a várost és ugyanakkor megérkeztek a budapesti szurkolók is. Délután a Wacker-pályára ment a csapat a vasutasoknak szurkolni. Vasárnap délelőtt Meisl Hugó sírját látogatták meg, utána híradómoziba mentek a fiúk. Ebédig sétáltak, majd ebéd után lefeküdtek rövid időre.

Délben 2 órakor megkezdődött a tömeg vándorlása a Práter felé. Sűrű tömegben özönlik a bécsi nép a pályára, rengeteg rendőr tartja fenn a rendet. A jegyüzérek magyar pénznek megfelelően 120 millióért adnak egy ülőhelyet, 60 millió egy állóhely ára.

A Stadion 3 órakor már megtelt. Félelmetesen néz ki a 60 ezer ember, de ég így is tízezrek maradtak kint. Az osztrák rádió alkalmazottai dolgoznak a közvetítésen. A magyar csapat vezetői úgy döntöttek, hogy a fiúk a szállodában átöltöznek és autón mennek ki a pályára.

Készülnek a csapatok


Zsúfolt nézőtér előtt, Figl kancellár és az orosz városparancsnok megy be a pályára. Hatalmas taps között fut ki az osztrák csapat, de nagy taps fogadja a magyar tizenegyet is. Figl kancellár sorban kezet fog a játékosokkal. A két csapat tagjai bemelegítő mozgást végeznek, majd a kapitányok választanak.

A két csapat a következő összeállításban kezdi a játékot:
Magyarország: Csikós – Balogh II, Biró – Nagymarosi, Szücs, Lakat, – Sipos, Szusza, Zsengellér, Puskás, Nyers.
Ausztria: Spale – Gernhard, Smutny – Mikolasch, Sabeditsch, Joksch – Melchior, Decker, Epp, Hahnemann, Neumer.

Kétszer is vezetéshez jut a magyar csapat


Nappal szemben a magyar csapat kezdi a játékot. Szusza ugrik ki, de szerelik. A túloldalon Neumer száguld a magyar kapu felé, de lövése a léc mellett surran el. Az osztrákok rohamoznak, Decker indít el jó támadást, de Biró jókor lép közbe.

Ismét Decker vezet támadást, de Biró szabálytalanul akasztja a kaputól 20 méterre. A szabadrúgása az osztrák összekötő mellé vágja. Az 5. percben Szusza Zsengellért ugratja ki, de a labda túl hosszú és a középcsatár nem éri el. Nyers túlfut a vonalon.

A 6. percben megszerzi a vezetést a magyar csapat. Zsengellér hosszú labdával kiteszi Puskást, Puskás azonnal továbbítja a labdát a jó helyzetben lévő Nyershez. A szélső jól veszi át a labdát, rohan az osztrák kapu felé be, kanyarodik és az ötösről jobbal hatalmas bombát indít a balsarokba. 1:0-ra vezetünk.

A gól után az osztrákok szorongatnak. A 11. percben Nyers szépen gurítja hátra a labdát Puskáshoz, de az összekötő óriási helyzetben bosszantóan hibázik. Két erőtlen magyar támadás után Szücs véletlenül megrúgja Eppet. Az osztrák közönség fütyül. Szabadrúgáshoz jut az osztrák csapat. A 18 méteres szabadrúgást Decker két méterrel küldi a magyar kapu fölé.

A 14. percben Melchior fut a szélen, beadását Hahnemann közelről a kapu fölé fejeli. Most hullámzó a játék. Mindkét kapu többször forog veszélyben. A 19. percben Szusza-Zsengellér - támadás fut és a középcsatár 18 méterről mellé lő.

A 21. percben Decker megszökik. Csikós előrefut és a labda a kapusról kipattan. A másik oldalon Szusza szögletet harcol ki, de Sipos mögé küldi. A 24. percben Neumer átmegy Baloghon. Biró keresztezi, a labda azonban szerencsétlenül Decker elé pattan és az közelről Csikós mellett a hálóba lő. 1:1. Hatalmas üdvrivalgás fogadja az osztrákok egyenlítő gólját.


Nem sokáig örülnek az osztrákok. A 28. percben Szusza-Zsengellér-Szusza a labda útja. Szusza szépen teszi ki Sipost. A szélső átmegy Smutnyn, egészen a vonalig fut, onnan félmagasan küldi kapu elé a labdát. Zsengellér jól érkezik és közelről a kapus hasa alatt a hálóba lő. Ismét vezetünk. 2:1 Magyarország javára.

Az osztrákok ismét támadnak. Melchior ad be, de Hahnemann fejesét Balogh II. menti. A másik oldalon Zsengellér lő messziről mellé. Váltakozó játék. A 33. percben Zsengellér löki Mikolascht, a szabadrúgás azonban mellészáll. Utána Neumer elmegy Balogh II. mellett, de Szücs jól keresztez. Hahnemann jó keresztlabdáját Melchior csúnyán félrelövi.

Epp és Biró összeakaszkodik. Zsengellér futtatja Nyerset, de a szélsőt a játékvezető lesen találja. A 43. percben Neumer fut a szélen, Csikós kifut, vetődik és elcsípi a labdát. Melchior fut most el és zúgó kapufát lő. Osztrák támadásokkal végződik a félidő.

A szünetben az osztrákok öltözőjében Edl Bauer figyelmezteti a védőket, hogy jobban vigyázzanak a magyar szélsőkre. Különösen Nyersre hívta fel a figyelmet. Az osztrákok gyúrják. A magyaroknál Takács gyúró veszi kezelésbe a játékosokat. Gallovich Tibor, a magyar csapat kapitánya Puskást kicseréli Keszhelyivel. Lapos és nyugodt játékra kéri a fiúkat.

II. félidő
Felülkerekednek az osztrákok – öngól után győznek is

Osztrák támadásokkal kezdődik a játék. A 2. percben Melchior beadása Epphez kerül, de a középcsatár közelről kapu mellé továbbítja a beadást. Most sok a hibás passz. Az osztrákok támadásban maradnak. A 7. percben Szusza szépen kiteszi Sipost és a magyar szélsőt csak szögletre bírják szerelni. A szögletet könnyen hárítják az osztrák védők.

Két perccel később ismét Sipos fut el, de kapu mellé lő. Zsengellért Gernhardt ellöki. A középcsatár bukdácsol, de tovább játszik. A 8. percben Epp lő kapura, de Csikós védi. A túloldalon Nyers beadása okoz gondot az osztrák kapusnak.

A 13. percben Szücs és Decker egyszerre ugrik fel egy labdáért. Szücsé a labda és Decker fekve marad. Kitámogatják és csak két perc múlva tér vissza. Az osztrákok tíz emberrel is támadásban maradnak. Nagy a hazai nyomás. A 20. percben Szusza kiteszi Keszthelyit, de a játékvezető les miatt lefújja a támadást.

Zsengellér kitörése nem sikerül. Szorongatnak az osztrákok, de Csikós jól véd. Újabb osztrák szöglet következik, de Decker kapu fölé húzza a labdát. A magyar csapat szórványosan támad. Hahnemann és Neumer hibáz. A magyar csapatban Keszthelyi és Zsengellér helyet cserél.

A 27. percben Melchior elől Biró fejjel elviszi a labdát a kapu felé, de rosszul. Melchior eléje kerül, laposan a kapu elé ad és a szerencsétlenül befutó Balogh II lábáról a hálóba pattan a labda. Öngól. 2:2. Egyenlített az osztrák csapat.

Hullámzó játék után a 32. percben Szusza szépen szökteti Keszthelyit, de a döntő pillanatban Smutnyi tisztáz. Újabb osztrák rohamok következnek. Melchior szöglete után Decker lövése a felső lécről pattan vissza. A közönség ütemesen biztatja csapatát.

A 36. percben Szusza egyéni játék után pompás lövést ereszt meg, de a kapus véd. A 41. percben Melchior elhúz Biró mellett, az alapvonalról hátragurít és a befutó Decker 6 méterről nagy erővel bombáz a jobb sarokba. 3:2 az osztrákok javára. Az utolsó percekben váltakozó játék folyik.
Szögletarány 6:2 (2:1) az osztrákok javára.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az egész házat Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az...
Még meg sem jelent a lakásrendelet, a mikor a Thököly-út 45. szám...
Az első Brooklands verseny Az első Brooklands verseny
Az első Brooklands verseny március hó 25-én tartatott meg. A változó...
A Szovjet cáfolja a bolgár béketapogatódzásokban való közvetités hirét A Szovjet cáfolja a bolgár béketapogatódzásokban való közvetités...
A moszkvai rádió közli a TASS orosz hirszolgálati iroda cáfolatát....
A Lotz- díj nyertese A Lotz- díj nyertese
Lotz Károly jeles művészünk jubileuma után 1898-ban a képzőművészeti...
A horvátországi magyar iskolák
A horvát tartománygyűlés november 9-iki ülésén dr. Vrbanics a...
Az élet száz év mulva 3. Az élet száz év mulva 3.
A tudomány új erőforrást fog találni, hogy a jövő század büszke...
Széll Kálmán a választások tisztaságáért Széll Kálmán a választások tisztaságáért
Széll Kálmán egy hatásos beszédben kifejtette a tiszta választásokra...
Katona Bánk bánja németül Katona Bánk bánja németül
Nem tudom, szerencsés és termékeny ösztön vagy tudatos program...
Ódry Árpád Ódry Árpád
Nemcsak egy színésztől, a szóló művészet kitűnő alkotójáról, költői...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98