Dtum
Login with Facebookk
1945 | Augusztus

Magyarország – Ausztria 5:2 (4:2)

Góllövő: Puskás, Szusza, Zsengellér, Kominek, Vincze, Decker, Szusza

Üllői-út, 20.000 néző – Játékvezető: Hertzka Pál
Negyvennyolc órán belül két osztrák-magyar mérkőzéssel ajándékozták meg a fővárost a Sportnapok rendezői. Nem csodálkozunk azon, hogy a hétfői mérkőzésre nem telt meg zsúfolásig az üllői úti pálya. A labdarúgás igazi szerelmesei azonban megragadták ezt a ritka alkalmat és a második napon is már három órakor mintegy tizenötezer ember állja és üli körül az üllői úti pálya zöld gyepét.

Megkezdődik a 84-ik…

Sokáig elhúzódik a kézilabda-mérkőzés. Negyedhat is elmúlt már és még nincsenek a pályán a csapatok. A körülbelül húszezer főre felnövekedett közönség izgatottan várja a csapatokat és találgatja az összeállításokat. Ki marad ki vajon a két csapatból?

Így állnak fel:
Magyarország: Csikós – Balogh II., Biró – Kirádi, Szücs, Lakat – Szabó, Szusza, Zsengellér, Puskás, Vincze.
Ausztria: Ploc – Bortoli, Sesta – Kaller, Ocewirk, Müller – Kominek, Decker, Gernhardt, Jerusalem, Fischer.

Meggypiros mezben fut ki a magyar csapat, Bíró és Sesta választ. Öt óra húsz perckor Zsengellér indítja el a labdát. Szabó jó keresztlabdával szökteti Zsengellért. A középcsatár labdáját Ploc elcsípi. A 3. percben Vincze hátragurítja a labdát Puskásnak, a lövés mellé megy.

Újra fölényt harcol ki a magyar csapat. Szabó lövésébe Müller beteszi a lábát. A labda kornerre pattan. A berúgás rossz. Zsengellér habozás nélkül rúgja kapura, kár, hogy mellé megy a lövés. Az első érdemleges osztrák támadást a 9. percben látjuk. Ocewirk 26 méterről magasa fölé lövi a labdát.

Gyors magyar siker

A 12. percben megszületik az első magyar gól. Lakat előreadott labdáját Szusza kapja. Az összekötő Zsengellérnek ad, az kicselezi Sestát, egészen az alapvonalig fut, ott hátragurítja a labdát. Puskás jó érkezik és közelről élesen a hálóba vágja. Védhetetlen volt. 1:0.

Egy perc múlva újabb gól esik. Bortoli a tizenhatos sarkán szabálytalanul szereli Vinczét. A salgótarjáni balszélső küldi be a labdát. Szusza nagyszerű érzékkel ugrik fel a labdára és laposan a hálóba fejel. Már 2:0-ra vezetünk.

Szabó beadás nyomán nagy kavarodás a kapu előtt, s Bortoli ment. A 15. percben Vincze lefut, hátragurítja a labdát, Zsengellér élesen lő, a labda az elbámészkodó Ploc mellett a hálóba fut. 3:0.

Szép osztrák támadás Gernhardt lesállásán akad el. Szusza nagy bombája kerüli el a kaput.

Az osztrákok gólt érnek el

A 22. percben gólt érnek el az osztrákok. Decker meredeken előreadja a labdát, a gyors Kominek ráfut, Csikós kiszalad a kapuból a fürge jobbszélső mellette az ellenkező sarokba lő. 3:1.

A gól felvillanyozza az osztrákokat. Egymásután két kornert érnek el. Vincze rohan a labdával, Bortoli szabálytalanul állítja meg, ez nem hoz eredményt. Most felcsillan egy pillanatra a régi bécsi iskola. A hatoson fut a támadás. Balogh II.-nek sikerült elhárítania a veszélyt. A 25. percben Szabó-Szusza támadás után Zsengellér kapja a labdát, de érhetetlenül hátratolja, holott lőhetne.

A 30. percben Decker átadását Kominek hatalmas lövéssel küldi a felső sarokba. Csikós azonban felugorva kornerre tolja a labdát. Feljött az osztrák csapat. Most ők támadnak többet. A magyar csapat lefékezi egy kicsit.

A 33. percben Lakat remek keresztlabdával futtatja Vinczét, a szélső Zsengellér elé gurít. Ploc a középcsatár lábáról szedi le a labdát. A 36. percben Gernhardt 16 méteres szép lövését védi Csikós. Kirádi szabadrúgását Sesta kornerre fejeli.


Újabb gólok

A 38. percben megszületik a negyedik magyar gól. Szusza Szabót futtatja, a szélső alapvonalról jól ad hátra. Zsengellér Vincze elé sarkalja a labdát és a szélső nyugodtan a hálóba gurít Ploc mellett. 4:1.

A gól után Puskás jól ugratja ki Zsengellért, aki 15 méterről gyengén mellé lő, majd Szabó jó beadása Vinczéről nem a kapuba, hanem kifelé pattan. Most a magyar csapat van állandóan fölényben. Szabó lapos lövését védi Ploc. A 44. percben Jerusalem-Fischer-Decker a labda útja, az összekötő még egy-két lépést megy és azután nyolc méterről a léc alá bombáz. 4:2.

A II. félidő

Magyar támadással indul a félidő. Ez a 16-oson elhal. Az ellentámadásnál Gernhardt elől Bíró hazaad. Ezután Szusza ugrik ki, Sesta nyomja és gyönge lövését Ploc védi. Ducek lesén akad el az osztrákok ellentámadása.

Ezután két támadást vezet a magyar csatársor. Zsengellér fölé lő, majd a 4. percben Vincze átadását Zsengellér szépen veszi át, de Plock megkaparintja előle a labdát. Ezután szögletet harcol ki a magyar csapat, Puskás íveli be, Ploc szépen lehúzza.

Balogh II. magasan nyúl a labdáért és megrúgja Dureket. A szélső elterül, nézők rohannak be a pályára a majdnem két percig áll a játék. A szélsők kint ápolják. Szabadrúgásból Kominek a kapu mellé lő. Egy ideig középen folyik a játék. Jerusalem csúnyán belelép Balogh II-be, a közönség fütyül.

Hullámzó játék után a 11. percben a balszárny szép támadást vezet. Zsengellér kapja a labdát, pompásan teszi ki Szuszát, aki hajszállal a kifutó Ploc előtt éri el a labdát, kicselezi a kapust is és majdnem az ötös balsarkáról a hálóba bombáz. 5:2.

Durek visszatér, az osztrákok kétszer is eljutnak kapunkig. Az eredmény: Gernhardt, illetve Kominek fölé lövése. Jerusalem újabb csúnya belemenése kelt izgalmat. A játék hullámzó, Vincze kétszer is bosszantóan hibáz. A 17. percben Zsengellér elől szögletre ment Bortoli. A szögletet Ploc lehúzza.

A következő percben Gernhardt lesről megszökik, a játékvezető nem fúj, szerencsénk, hogy csak az oldalhálót találja a labda. Máris Puskás fut a balszélen. A tizenhatos oldalvonalnál gáncsolják, a szabadrúgást Zsengellér fejeli fölé.

Ocewirk nagyon vigyáz Zsengellérre, Gernhardt elől Szücs szögletre vágja a labdát. A beívelt labdát Csikós szükségtelenül öklözi. Durek kapu mellé lő. Szusza pompásan lő messziről a 22. percben. Ploc alig tudja a labdát szögletre tolni.

Szabó beívelt labdáját Puskás szépen fejeli. Ploc újból kornerre tolja. Ezt Puskás melléfejeli. Szűcs elcsúszik a tizenhatoson, Gernhard elesik az osztrákok tizenegyest követelnek, Puskásnak nézeteltérése támad Kallerrel, azután Decker nagyon csúnyán beletapos Lakatba. A közönség viharosan tüntet ellene.

Szabó pompásan lefut, átadását Szusza elrontja. A 26. percben Lakat Puskásnak ad, ennek keresztlabdájára Szusza szalad, a labda a befutó Vinczéhez pattan, az közelről a kapufát találja el.

A játékosok csúszkálnak a vizes füvön

Szusza lő újból – csúnyán mellé. Decker most Karádiba lép bele, amikor Hertzka lefújja. Decker valamint mond neki, a játékvezető felveszi a labdát és nem akarja tovább vezetni a mérkőzést. A játékosok körülveszik s közel egyperces szünet után folytatódik a játék.

A 31. percben Szabó remekül lefut, beadását Bortoli olyan helyzetben adja haza, hogy Ploc alig tudja védeni. A játék középiramú, váltakozó, de a magyar csapat többet támad. A már percek óta szemerkélő eső a 33. perctől erőteljesebben esik. Végül Vinczének adják, aki az ötös sarkáról jól helyzetben mellébombáz.

A játékosok csúszkálnak a vizes füvön. Újból az osztrák csapat támad, de Kominek kiengedi a labdát. Azután Gernhardt lő mellé. A lövésbe Szücs beletette a lábát, korner lett belőle. A beívelt labdát Jerusalem fejeli. Csikós először kiüti, majd rávetéssel megfogja a labdát. A kiadással Szabó fut, hátraad Puskásnak, ennek húszméteres lövését Ploc biztosan fogja. Most már szakad az eső, egészen besötétedik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apponyi a helyzetről Apponyi a helyzetről
A Szeged munkatársa meginterjuvolta Apponyi Albert grófot, aki az...
Bemutatók Bemutatók
A házasság modern válságához, a családi élet bomlásához akart Maugham...
Szerelmi dráma Szerelmi dráma
Ujváry dunapentelei földbirtokos nős ember. Szerette is a feleségét;...
Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati vezető Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati...
Ismeretes, hogy közel két évvel ezelőtt kormányrendelet jelent meg,...
Szenzácziós bankcsalás Szenzácziós bankcsalás
Páris, a nagy szédelgők hazája, ismét hét országra szóló botránynak a...
Kirabolt postakocsi
Január 5-ikén este a Vácz és Rétság közt közlekedő postakocsit, mely...
Az 50 esztendős telefón multjából Az 50 esztendős telefón multjából
Érdekességek az 50 esztendős telefón multjából. - 1881 május 1: az...
A műselyem, az égésipróba A műselyem, az égésipróba
A műselyem ellenzői különösen tűzveszélyes voltát és a mosásakor...
Holnap mutatkozik be az új Hodzsa-kormány Holnap mutatkozik be az új Hodzsa-kormány
Hodzsa Milán kormánya hétfőn alakul meg és kedden ismerteti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98