Dtum
Login with Facebookk
1946 | Február

A béketárgyaláson részt vesz a romániai magyarság képviselője is

Bukarest, február
Talán mióta a gyulafehérvári Románia fennáll, még nem volt ilyen mozgalmas a politikai élet Bukarestben, mint a moszkvai egyezmény, de különösen az amerikai elismerés után. A főútvonalakon állandóan tüntet a tömeg a Groza-kormány mellett. A feketebörzén pedig egyre nagyobb a pánik: a dollár 23.000 leire esett, míg karácsonykor negyvenezer volt. Nem különben áll az arany és ehhez hozzájárult a hirtelen fellépő pénzszűke is.


A román politikai élet a polgári réteg rohamszerá előretörése jegyében zajlik. Az alkonyati órákban a Calea Victoricán, az Elisabeth Bulevardon és a Bratinnun megjelennek Maniu rikkancsai, csupa jólöltözött úr, sok közöttük az egyetemi hallgató és árusítják, talán kissé hangosabban, mint a hivatásos rikkancsok, a román Nemzeti Parasztpárt hivatalos lapját.


A megáradt folyóként hömpölygő román politikai élet sodrában örlődik a romániai magyarság, amely ezekben a forró órákban teljesen önmagára utalva, nem tudott addig eljutni, hogy önmagával kiegyezzen. A romániai magyarság, amely a Magyar Népi Szövetségben eddig a Groza-féle irányzat rohamgárdája volt a reakció elleni harcban, a maniusták támadásainak pergőtüzét állja, ki tudja meddig. Egyedül a „Romania Libera” vezércikkírója, Preoteasa állt ki a Magyar Népi Szövetség mellett, felhozva érdemül azt, hogy a romániai nemzetiségi politikai szervek közül egyedül a Magyar Népi Szövetség tett hitet Románia integritása mellett.


Megbízható értesülésünk szerint a májusi béketárgyalásokon ott lesz a román delegáció tanújaként a romániai magyarság képviselője is.

 

Ennek ellenére a Maniu-párt főidelógusa, Hatieganu Emil államminiszter szerint a romániai magyarság visszaélt a románoknak már 1918-ban Gyulafehérváron biztosított nagylelkűségével. Ugyanakkor a romániai Magyar Népi Szövetség vezetősége nem látja annak veszélyét, hogy még nem nyitotta fel sorompóját a romániai magyarság minden rétege előtt, pedig a Magyar Népi Szövetségben lenne a helye minden magyarnak. Állítólag a vezető pozíciók miatt nem tudnak a magyarok egymással megegyezni.


Ahogy mi itt a helyzetet látjuk, a román belpolitikában egyre erősödik és egyre hangosabb a Maniu-féle parasztpárt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Grigore Preoteasa Emil Hatigeanu
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98