Dtum
Login with Facebookk
1946 | Július

Mi történt a Zadravetz-ügyben?

A Kis Ujság bírósági végzések alapján ismerteti Zadravetz püspök szabadlábra helyezésének összes részleteit

A NOT a múlt héten tárgyalta Zadravetz István nyug. tábori püspök ismeretes népbírósági ügyét, amelyben elsőfokon öt és félévi börtönbüntetésre ítélték. A NOT tudvalevően megsemmisítette az ítéletet és új eljárásra utasította a Népbíróságot. Dr. Berecz Sándor védő a végzés kihirdetése után kérte védencének szabadlábra helyezését. Dr. Bojta Béla tanácselnök kihirdette a NOT végzését, amelynek értelmében a szabadlábra helyezéséről nyolc nap múlva dönt és a védőnek meghagyta, hogy kérelmét három napon belül írásban is előterjesztheti.
Dr. Berecz Sándor védő ekkor a bűnvádi perrendtartás 161. §-a értelmében azt kérte, jelöljék ki védence tartózkodási helyéül a Szent Ferenc-rend budai Mártírok-útja 23. szám alatt levő zárdáját.

Egyúttal közölte, hogy a Szent Ferenc-rend elöljárók személy szerint is biztosítékot vállalnak Zadravetz István püspök-rendtársukért. A NOT Bojta-tanács előtt meghallgatásra került ez a kérelem, ami tulajdonképpen kolostori internálást jelent és teljes biztosítékot nyújt az igazságszolgáltatás számára.

Július 10-én írásban is kézbesítették a NOT döntését a védő részére. Ez a döntés úgy szólt, hogy a NOT a bűnvádi perrendtartás 157 §-a alapján elrendelte Zadravetz István szabadlábra helyezését, egyben a 160. § alapján a Szent Ferenc-rend budai (Mártírok útja 23. sz.) zárdáját jelölte ki tartózkodási helyéül azzal a meghagyással, hogy erről a helyről a budapesti Népbíróság engedélye nélkül nem távozhatik, különben újból letartóztatják.

Ugyanekkor a NOT utasította a Népbíróságot a rendelkezés ellenőrzésére, amit valamelyik közegének időnkénti kiküldése útján tartozik ellenőrizni.

A Népbíróság a végzés kézbesítése után tüstént intézkedett a szabadlábra helyezésről és áttette az ügyet a budapesti Népügyészséghez.

A népügyészség elnöke másnap értesítette az igazságügyminisztérium népbírósági osztályát, amely úgy határozott, hogy Zadravetz István püspököt átadja a politikai rendőrségnek.
Ezt a döntést a Népügyészség elnöke, hivatkozással a minisztériumra, élőszóval közölte a védővel, aki viszont megbízóit, a Ferencesek elöljáróságát értesítette.

Miközben a Szent Ferenc-rend elöljárói kihallgatást kértek a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől, dr. Berecz Sándor védő egyrészt dr. Ries István igazságügyminiszterhez, mint felügyeleti hatósághoz fordult sürgős beadvánnyal, másrészt panaszt emelt dr. Major Ákosnál, a Népbíróság elnökénél, akinek a NOT kötelességévé tette, hogy gondoskodjék a szabadlábrahelyezési végzésnek végrehajtásáról és annak ellenőrzését is kötelességévé tette.

Ilyen előzmények után jelentek meg különböző sajtóközlemények a Zadravetz-ügyről, amelynek elintézése most az illetékes felügyeleti hatóságokra vár. A NOT végzése klasszikus tömörséggel indokolta meg a szabadlábra helyezést, utalt a kérelemhez csatolt orvosi bizonyítványra, a vádlott magas korára, továbbá arra, hogy több mint 13 hónapja van előzetes letartóztatásban, végül arra is, hogy „a szökés veszélyét a vádlott magas egyházi méltósága által indikált erkölcsi felelősségérzete okából sem látja az Országos Tanács fennforogni”.
A sajtó egy részében mégis felesleges izgalommal tárgyalják az esetet.
Hasonló esetekben gyakran fordultak elő a 20-as években, amikor a bíróság által elrendelt szabadlábra helyezést az internálás követte. Éppen szociáldemokrata képviselők sürgetésére az elmúlt reakciós érában az igazság- és belügyminisztérium elvi álláspontját szögezte le, amely szerint jogi képtelenség lenne, hogy a rendőri hatóság felülbírálhassa a büntetőbíróságok ítélkezését és még internálást is elrendelhessen.

Kialakult az a felfogás, hogy a bűnvádi eljárás folyamán szabadlábra helyezett személyeket a bűnvádi eljárás tartama alatt nem szabad internálni még akkor sem, ha újabb tény vagy újabb ok alapot szolgáltatna is arra, hogy „aggályossá” minősíttessenek, mert csakis a bíróság van hivatva arra, hogy a szabadlábra helyezettnek bármilyen ténykedését vagy magatartását elbírálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Az árnyékszéktrágya úgy a konyhakertben, mint a gyümölcsösben egyike...
Parlamenti válság Angliában Parlamenti válság Angliában
Az a harcz, a melyet Asquith miniszterelnök és Lloyd George...
Razzia a Rudas-fürdőben
A rendőrség mostanában egyre-másra tart razziákat olyan helyeken,...
A kézigránát A kézigránát
A közelharcok legveszedelmesebb és leghatásosabb fegyvere a...
Képzőművészeti szemle - Könyvek Képzőművészeti szemle - Könyvek
Lyka Károly Magyar művészet 1800-1850 címen új és bővített kiadásban...
Egy Pestről jött japán konzuli titkár orgiákat rendezett Kecskeméten Egy Pestről jött japán konzuli titkár orgiákat rendezett...
Kínos botrányról suttogtak Kecskeméten, amelynek középpontjában egy...
Vízipóló mérkőzés: MAFC – III. ker. TVE. 3:2 (2:0) Vízipóló mérkőzés: MAFC – III. ker. TVE. 3:2 (2:0)
A Magyar Úszó Szövetség szeptember 20-ra tervezett meghívási...
Ma Párisban charlestont járnak Ma Párisban charlestont járnak
Vissza kell tehát térnie az ősember táncához. Nem a logika körfogása...
Vaklárma a burgonya körül Vaklárma a burgonya körül
Félreverték a harangot, hogy íme, megszületett a legújabb kartel,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98