Dtum
Login with Facebookk
1946 | Július

Szent Istvánra elkészül a Szabadság-híd

A főváros hídépítési különbizottsága Sáry Ignác elnöklésével fontos ülést tartott.
A gyűlésen Borsos József műszaki főtanácsos, a főváros út- és mélyépítési ügyosztályának vezetője ismertette a közlekedésügyi minisztérium hídépítési osztályának irányításával folyó roncskiemelési és hídépítési munkálatokat. Eszerint a volt Ferenc József-híd, amelyet most Szabadság-hídnak neveztek el, gyors ütemben épül és a legutóbbi baleset ellenére programm szerint augusztus 20-ára elkészül, úgy, hogy Szent István-napján régi formájában ismét átadják a forgalomnak.

A hídon a villamoskocsik a híd közepén lefektetett sínpályán közlekednek és a sínpár két oldalán húzódik a kocsiút, amelyen a közforgalom lebonyolódik.

Az elkövetkezendő jégzajlás idejére tehát már két hídja lesz a fővárosnak, ahol Buda és Pest között zavartalanul folyik majd a közlekedés.

A Gellért-téren a villamossínek a tér közepére kerülnek és úgí rendezik a forgalmat, hogy minél kevésbbé legyen szükség átszállásokra.

Az átszállások csökkentése céljából a Szabadság-hídtól északra és délre közvetlen villamosjáratokat indít a Beszkárt. Pestről a budai Krisztina-tér irányába közlekedő villamoskocsik a híd budai hídfőjénél nem állanak meg és az első budai megálló a Döbrentei-téren lesz, ami a forgalmi torlódások kiküszöbölése céljából szükséges. A Kelenföld és Lágymányos irányából a Krisztina városba utazó közönség szintén átszállás nélkül közvetlenül teheti meg az utat.

Borsos főtanácsos a továbbiakban arról beszélt,
hogy a hidak roncsainak kiemelése most meggyorsul.

Bejelentette, hogy a Szabadság-híd újjáépítésének befejezése után haladéktalanul hozzákezdenek a Margit-híd újjáépítéséhez.

Az összes felszereléseket, műszaki berendezéseket haladéktalanul a Margit-hídhoz szállítják. A Margit-híd újjáépítése azonban már lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint a Ferenc József-hídé. Befejezett tény az is, hogy a Lánchíd is régi helyén és régi formájában épül fel, ennek újjáépítésére azonban csak később kerül sor. Az Erzsébet-híd sorsa még teljesen bizonytalan. Sok terv merült fel a híd elhelyezésére és felépítésének módjára, de döntés még nem történt. Régi helyén épül fel az óbudai Árpád-híd és a Boráros-téri híd is.

A bizottság több hozzászólás után tudomásul vette
a nagyfontosságú bejelentéseket, majd elhatározta, hogy a közeli napokban helyszíni szemléket tart.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98