Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Milyen lesz jövedelmünk és ellátásunk a stabilizációban?

Gordon pénzügyminiszter nyilatkozata

Gordon Ferenc pénzügyminiszter a sajtó számára fogadást rendezett, amelyen a többek között a következő kijelentéseket tette:

– Az infláció is elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor az árak emelkedése már csaknem tökéletesen párhuzamos a bankjegyek szaporodásával. A stabilizáció és az egyidejűleg bevezetendő kötött gazdálkodás megszünteti a jövedelemelosztás mai rendkívül igazságtalan rendjét és így a dolgozó rétegek számára kétségtelenül helyzetük javulását jelenti. Szakértői becslések, amelyek Magyarország mezőgazdasági és ipari termelését és a különféle szükségleteket is lelkiismeretesen felmérték azt állapították meg, hogy az 1946-47. év átlagában Magyarország lakossága a békebeli életszínvonalnak 60 százalékán él.

Ez a 60 százalékos életszínvonal azonban úgy értelmezendő, hogy ebbe a lakásszükséglet kielégítése is bele van számítva.
Mivel Magyarországon a dolgozók békében a jövedelmük 20 százalékát költötték lakásra és ez a lakásszükséglet ma is többé-kevésbé ki van elégítve, így tehát a 60 százalékból 20 százalék a lakást jelenti és csak 40 százalék esik az egyéb szükségletekre, amelyeknek kielégítése tehát a békebelivel szemben több mint 50 százalékkal alacsonyabb színvonalon történhetik csak meg. Mindez azonban az 1946-47. év átlagára vonatkozik, de mivel a termelés fokozása csak lépésről lépésre következik be, a stabilizáció első időszakában még ennél is alacsonyabb színvonallal kell indulni, amely azután abban az ütemben fokozódik, ahogyan a termelés növekedik. A dohányellátást októbertől, a cukorellátást novembertől, a zsírellátást decembertől tudjuk biztosítani.

A miniszter ezután rámutatott arra, hogy szokássá vált az utóbbi időben a közüzemeket mint árdrágítókat kezelni.

Pedig békebeli pengőben számolva, a régi díjaknak csak töredékét teszik ki a mai tarifák. A 400 milliós villamosjegy például adópengőn keresztül 2 békebeli fillérnek felel meg. Ezt a nagy különbséget csak úgy lehetett elviselni, hogy az állam inflációs pénzekkel támogatta a közüzemeket. A stabilizációval kapcsolatos intézkedések már sokkal több áldozatot követelnek – mondotta a pénzügyminiszter –, mint a villamosjegy árának két békebeli fillérről való felemelése.

A miniszter ezután ismertette
az államháztartás, a jóvátétel, a fontosabb export-importkérdések problémáját.

Gordon Ferenc pénzügyminiszter után a részletkérdésekről beszélt Kemény Ferenc és Antos államtitkár.

Kemény államtitkár összehasonlította az 1924. évi szanálást a mostanival, amely sokkal nehezebb körülmények között zajlik le. Rámutatott arra, hogy megfelelő mennyiségű gabona áll majd a kormány rendelkezésére és a kötött jegyrendszer bevezetésével egyidejűleg meg kell szűnnie a feketepiac jelentőségének. Bizonyos átmeneti idő után feltétlenül javulásnak kell bekövetkezni. Ezután a költségvetési keretről és annak összeállításáról beszélt az államtitkár, aki nyilatkozata végén rámutatott arra, hogy megkezdődik az amerikai zónába elhurcolt javak visszaszállítása.

Antos államtitkár ezután a várható új árnívók kialakításáról beszélt.

Rámutatott arra, hogy a hatósági árnívó meg sem közelíti a stabil árszintet. Az ármegállapítás alapja az 1938-as árnívó, de természetesen tekintetbe kell venni a világpiaci eltolódásokat és a belföldi helyzetet. Míg a mezőgazdasági termelés a békebeli termelés 70 százalékát is eléri, addig az ipari termelés a belföldi fogyasztási cikkeknél csak 40 százalékra emelkedhetik. Több lesz tehát jóval a mezőgazdaságban a pénz, mint az iparban. Gondoskodni kell tehát arról, hogy a falu elegendő árukészletet kapjon, amivel vissza lehet szivattyúzni a mezőgazdaság pénzét. A falu sót, gyufát és minden szükséges cikket idejében meg fog kapni. A kormány tartalékokat gyűjt erre a célra. A kötött gazdálkodás bevezetése után piacra kerül az amerikaiaktól most vásárolt különféle áru- és közlekedési cikkek egy része is.

A stabilizáció nem egy éjszaka lép életbe, hanem fokozatosan.

Elég jó lesz a kenyér- és lisztellátás, biztosítják a burgonyát és a hüvelyest. Az új termés után a dohányellátás is jobb lesz. A normálellátás csak decemberben indul meg, amikor meglesz a rendszeres zsír- és cukorellátás is.

A pénzügyminiszternek a házbérrel kapcsolatos kijelentésére vonatkozólag
az a lehetőség is felmerült, hogy augusztus 1-től a házbér az 1938. évi házbér 40%-a lehet. A kormány messzemenően megkönnyíti az exportot és máris megindult egy nagyarányú textilexport, melynek ellenében műselyemfonalat hozunk be, úgyhogy megindulhat a szövőipar teljes üzemű munkája. A szovjet pamutbérmunka lehetővé teszi textilcikkekben a közellátás bizonyos mértékű biztosítását. Kétségtelen, hogy az ipari helyzet és a termelés javulásával a következő két hónapban is többet szállíthatunk a Szovjetnek, mint eddig. Nehézségek lesznek azonban a cipő- és ruhaellátás terén. E tekintetben elsősorban a bányászokat, a vasutasokat, a nehézipari munkásokat látjuk el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Angol király a kórágyon Angol király a kórágyon
Világszerte feszült figyelemmel lesik a Londonból érkező...
Tolvajok paradicsoma Tolvajok paradicsoma
Hogy kétség ne legyen- a Vásárpénztár ez a paradicsom. Viharok zúgnak...
Héjjas Iván úri becsületszava Héjjas Iván úri becsületszava
Héjjas Iván szombaton megjelent a rendőrség előtt, ahol kihallgatták...
Ascher Oszkár - Az utolsó szavak Ascher Oszkár - Az utolsó szavak
Közel három hete, hogy meghalt; de reggelenként, mikor hazulról a...
A beszélőfilm huszonöt éves jubileuma A beszélőfilm huszonöt éves jubileuma
Harminc évvel ezelőtt az, aki szórakozni akart; elmenni színházba...
Növény, mely szőlőt és kendert pótol,  az agave Növény, mely szőlőt és kendert pótol, az agave
Mexikó legsoványabb, legsivárabb homokos területein jól tenyészik a...
Éjféli menedékhely Éjféli menedékhely
Az új életre támadt Vígszínház Maxim Gorkij világhírű drámájával...
A tiszadobi kastély pusztulása
Gróf Andrássy Gyula tiszadobi híres kastélyát a környékbeli csőcselék...
Így élnek a magántisztviselők Budapesten, anno 1935… Így élnek a magántisztviselők Budapesten, anno 1935…
1890-től 1920-ig megötszöröződött a magántisztviselők száma, míg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98