Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Két nyilas gyilkost akasztottak fel ma reggel

Zsidóbujtató keresztényeket öltek meg Jakity Károly és Sztregováné

Ma a kora reggeli órákban kettős akasztás volt a Markó-utcai törvényszéki palota Koháry-utcai oldalán. Pontban 9 órakor vezették elő a Késmárky-tanács elé Jakity Károly volt nyilas pártszolgálatost és Sztregova Lajosné, született Szabó Erzsébetet, akik – mint ismeretes – a nyilas rémuralom idején elhurcolták vitéz Rimahidy századost és Fodor Lajos törvényszéki bírót családtagjaikkal együtt, azzal az ürüggyel, hogy zsidókat rejtegettek. A kegyetlen banditák azután kifosztották mindkét lakást. Hét ember haláláért vonta felelősségre mindkettőjüket a Népbíróság. Kiderült, hogy Sztregováné valamikor bejáró takarítónő volt mindkét családnál és ő eszelte ki a szerencsétlenek elhurcolását.

A népbíróság mindkettőjüket kötéláltali halálra ítélte. A NOT az ítéletet jogerőre emelte. A Nemzeti Főtanács szabad folyást engedett az ítélet végrehajtásának, amely eddig azért késett, mert a gyűjtőfogházban raboskodó halálraítéltek előtt az egészségügyi zárlat miatt nem lehetett kihirdetni a döntést.

A kivégzésen a Késmárky-tanács jelent meg. Szöllőssy Loránd népügyész kísérletében. A halálraítéltek előtt mégegyszer kihirdették az ítéleteket, majd a nyilas gyilkosokat elérte földi büntetésük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98